Kirjoitukset avainsanalla taco

Meksikolaisen ruuan suosio on hurjassa nousussa, mutta kuuma kalataco on vielä uusi juttu.

Kun etsimme vuosi sitten Flow-festivaalin suosituinta annosta, vastauksissa vilahti useimmin kalataco, jota ”myydään siinä ruskeassa rekassa". Rekan nimi oli Taco-bot, ja se oli kiertänyt Helsingin tapahtumissa kevään katuruokafestivaalista lähtien. Taco-botin bajatacossa oli täytteenä kuuma rapeaksi friteerattu ”kalapuikko”, jonka pehmeää ja lohkeavaa sisusta syöjät ylistivät.

Jos olisimme olleet Yhdysvalloissa, missä törmää kalatacoihin joka puolella, ruuan ystävät olisivat intoutuneet kiistelemään eri versioiden paremmuudesta. Friteerattu vai grillattu kala? Yksinkertainen vai kaksinkertainen tortilla? Minkä verran chiliä?

Meillä ei kiistelty eikä kiistellä, koska kalatacoja on vasta vähän tarjolla. Uudet meksikolaisketjut tarjoavat tacojen täytteenä katkarapuja tai cevicheä, mutta kuumaa kalatacoa ei näy. Kaiketi siksi, että friteerattu kala menettää rapeutensa nopeasti eikä se siksi sovi pikaruokalan tiskiin odottamaan.

Täältä niitä saa

Bronda, Helsinki

Istahda baaritiskille ja tilaa neljän euron fish taco snack-listalta. Uppopaistettu kampelapuikko saapuu maissikuoressa rouskuvan punakaalin ja majoneesin kera. Lisämakua antaa päälle nostettu korianterinoksa. Herkku on syöty muutamalla suupalalla. Nam!

Eatos, Helsinki


Kahden turskatacon annos maksaa melkein 16 euroa, mutta se on iso. Kalapaloilla on mittaa yli 15 senttiä! Etikkainen punakaali on pirteää, eikä annoksessa ole majoneesia. Kivenharmaat tortillat näyttävät epäilyttäviltä, mutta onneksi vain näyttävät.

Taqueria el ray, Helsinki


Näitä parempia tuskin löydät. Kuhatacot (4 kpl/17,50 euroa) tulevat pöytään rapeina ja raikkaina. On majoneesikastiketta, ohuenohueksi höylättyä punakaalia, Meksikosta tuodut tortillat ja kolme eri salsaa.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 6/2015.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.