Kun löydät leivän välistä naudan suolalihaa, hapankaalia, emmentalia ja majoneesikastiketta, pitelet käsissäsi amerikanjuutalaisten klassikkoa.

Suomessa asuu vain 1100 juutalaista, joten ei ole mikään ihme, että juutalainen ruokakulttuuri on pysynyt suurelle osalla suomalaisista vieraana.

Mutta koska ruokamuoti virtaa nykyisin vahvimmin Yhdysvalloista, maan juutalaisväestön perinteeseen kuuluvia ruokia, kuten deliklassikko reubenia, on alkanut näkyä myös suomalaisissa ravintoloissa ja kahviloissa.

New Yorkin deleissä yleinen reuben-leipä on amerikkalaista juutalaisruokaa, joka ei noudata tiukasti uskonnollisia sääntöjä. Kuumaa kerrosleipää kutsutaan löyhän moraalin juutalaisherkuksi, koska sen täytteissä on sekä lihaa että maitotuotetta, jotka koshersäännön mukaan eivät saisi kohdata samalla lautasella. Tiesitkö, että tarkasti kosher-sääntöjä noudattavan juutalaisen kodissa voi olla kaksi keittiötä, jotta toisistaan irrallaan pidettävät ruoka-aineet pysyvät varmasti ”puhtaina”?

Muotiruokana reuben asettuu vastatrendiin, sillä voilla voideltu kuuma leipä, jonka täytteissä on vino pino suolaista lihaa, majoneesikastiketta ja valuvaa juustoa, vaatii terveystrendiä seuraavalta syöjältä löyhää moraalia.

Täältä sitä saa

Kuuma, suolainen, rasvainen ja julmetun herkullinen. Kauppakeskuksen yläkertaravintolan täyttävä reuben sandwich, 14.90 e, vastaa kaikkiin odotuksiin. Saako nuolla sormet? Story Kortteli, Helsinki.

Berliiniläisestä tunnelmasta kehutun burgeriravintolan reuben, 9,50 e, pitää sisällään klassiset täytteet. Kostea lihaliemeen dipattu pastramiliha tulee paikalliselta Wigrenin lihajalostamolta. The Bull, Tampere.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 3/2017.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla