Ajattele paahtovanukasta, jota ympäröi croissant – sellainen on maailmalle levinnyt portugalilaisleivos.

Muutama vuosi sitten kermavanukkaan täyttämiä pastél de nata -leivoksia (monikossa pasteis) alkoi näkyä Tukholman trendileipomoissa. Viime vuonna leivos nousi esille myös meillä, kun helsinkiläinen Levain-leipomo käynnisti toimintansa ja nosti klassikon vitriiniinsä. Marraskuussa myös Lidl alkoi myydä pastél de nata -leivoksia paistopisteissään. Ikivanhasta portuglilaisesta herkkupalasta oli tullut kansainvälistä ruokamuotia.

Edelleenkään missään muualla ei törmää klassikkoleivokseen yhtä usein kuin sen syntysijoilla Portugalissa ja maan vaikutuspiiriin kuuluneessa Brasiliassa. Portugalissa pastél de nata löytyy miltei jokaisesta leipomosta, mutta aidoimman maun tarjoaa Lissabonin Belemin kaupunginosassa sijaitseva Fábrica de Pastéis de Belém -kahvila, jolle läheisen luostarin munkit möivät vanukasleivoksen reseptin vuonna 1837. Munkit olivat kehittäneet reseptin löytääkseen käyttöä ylimääräisille keltuaisille. Pastel de Belém, kuten leivosta alkuperäispaikassa kutsutaan, on hävikkileivonnainen 200 vuoden takaa.

Täältä sitä saa

Ketjukaupan lämpimäinen


Lidlin leivokset saapuvat raakapakasteina Portugalista. Paistopisteessä kypsennetty, lehtevän rapea vanukasleivos on pätevä ja edullinen versio klassikosta, joten ei ole ihme, että niitä suorastaan rohmutaan. 0,59 e, Lidl.

Leipomon herkkupala


Leipomo-ravintolan pastél de nata poikkeaa kilpasiskoistaan ohuemmalla pohjalla ja paksummalla täytteellä. Leivos pakataan suloisen pieneen pahvirasiaan. 3,5 e, Levain, Helsinki.

Kaupungin aidoin


Ahkera kauliminen ja kääntäminen sekä paisto kuumassa rautamuotissa ovat portugalilaisen kahvilanpitäjän kikat rapeaan lopputulokseen. Sitruuna ja kaneli maistuvat täytteessä. 3 e, Pastel de Nata, Hietalahden halli, Helsinki.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla