Muodikas alkuviini on kuin Harry Potterin karkki. Se voi maistua lähes miltä tahansa.

Natural-viineiksi ja natuviineiksi kutsuttujen alkuviinien ympärillä on käynyt kuhina jo vuosia. Niitä ovat himoinneet niin lisäaineiden välttäjät kuin uusien makukokemusten metsästäjätkin. Ne ovat olleet viinimaailman paistettuja heinäsirkkoja, joita
edelläkävijät ovat kiiruhtaneet maistamaan esimerkiksi Pariisiin ja Kööpenhaminaan.

Pienen notkahduksen jälkeen alkuviinien suosiossa on meneillään uusi aalto, joka näkyy meilläkin. Ravintolat antavat niille tilaa, ja Alkokin harkitsee ääriluomun palauttamista tilausvalikoimaan. Mutta vielä riittää epäilyä: ”ne eivät kestä kuljetusta
tänne”, ”luomu hoitaa saman asian”, ”liian vaikeita tavallisille kuluttajille”.

Epäilyllä on sikäli katetta, että luonnon armoille heittäytyminen tuottaa viineihin yllätyksiä. Pitkä omaehtoinen käyminen luo viiniin persoonallisia makuja, kuten multaa, hevosenhikeä ja kynsilakkaa. Edut ja hyödyt ovat kuin aikoinaan vapaassa kasvatuksessa, jossa kehittyi loistopersoonia mutta myös tyyppejä, jotka olisivat selvästi kaivanneet rajoja.

Loistoyksilöitä syntyy kuitenkin koko ajan enemmän, ja siksi monet haluavat kokea viinin sellaisena kuin luonto on sen tarkoittanut.

Oikeat osoitteet:

Baskeri & basso. Basbasin viineistä 80 % on alkuviinejä, ja niitä on aina tarjolla myös laseittain. Suositussa ravintolassa on pieni baaritiski, johon pääsee ilman pöytävarausta. Baskeri & basso, Tehtaankatu 27-29, Helsinki.

Grön. Pienessä ravintolassa ei ole baaria tai baaritiskiä, mutta alkuviinejä pääsee kokeilemaan ruokajuomana. Esimerkiksi turskalle suositellaan slovenialaista oranssiviiniä. Grön, Albertinkatu 36, Helsinki.

Carelia. Carelian viiniosaajat tuntevat alkuviinien maailman. Listalla useita alkuviinejä, joita löytyy aina jäähdyttimestä avattunakin, mikäli haluaa maistaa lasillisen (9-12 e/lasi). Carelia, Mannerheimintie 56, Helsinki.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 4/2016.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla