Mozzarellan nuorempi serkku on luksusversio sukulaisestaan ja kovasti muodikasta syötävää.

Sen maku on neutraali, kermainen ja helppo, mutta muuten burratajuustoa ei voi pitää ”helppona”. Se pitäisi nimittäin syödä 48 tunnin, joidenkin mukaan jopa 24 tunnin kuluessa valmistuksesta, huoneenlämpöisenä ja ilman että se on käynyt välillä kylmässä.

Ne, jotka ovat maistaneet burrataa sen kotikonnuilla Italian Apuliassa kertovat tuoreen juuston olevan ylimaallista. Mutta jo parissa päivässä se menettää pehmeytensä ja makuvivahteensa.

Tuoreusvaatimus ei ole estänyt burrataa nousemasta ruokamuodin huipulle. Kymmenisen vuotta sitten juuri kukaan ei ollut kuullut mozzarellan nuoresta serkusta, mutta viime vuosina burrata on ollut trendiravintoloissa yhtä yleinen näky kuin tatuointi kokin käsivarressa. Oltiin sitten Pariisissa, Berliinissä, Tukholmassa tai Los Angelesissa. Eikä kaikkea burrataa tehdä enää Italiassa.

Muotijuustoa myydään myös Suomen marketeissa. Kun saat sitä käsiisi, tarjoa se lähes sellaisenaan yksinkertaisten lisukkeiden, kuten tomaatin, basilikan ja erityisen hyvän oliiviöljyn kanssa. Ja syö burrata niin pian kuin mahdollista. Sitä ei ole luotu odottelemaan.

Täältä sitä saa

Panini, Turku.

Turussa burrataa on voinut nauttia keväästä lähtien uusiutuneessa ravintola Paninissa. Paahdetun tomaatin, basilikan ja focaccian kanssa tarjottavaa burrataa voi tilata yksistään tai osana jaettavia antipastoja.

Basbas, Helsinki.

Baskeri & Basson suosituimpiin annoksiin kuuluva burrata on ollut listalla bistron avaamisesta lähtien. Oliiviöljyn, basilikan- ja mintunlehtien kanssa tarjottava juustoannos ei ole matkan varrella muuttunut alkuperäisestä.

Deli 1909 & Wine bar, Tampere.

Burrata saapuu tamperelaiseen viinibaariin viikoittain suoraan Italiasta. Burrata tarjotaan kevyesti lämmitettynä oliiviöljyn, basilikan ja leivän kera, ja sitä voi ostaa myös mukaan.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 5/2017.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla