Rapeaksi uppopaistettu kala ja kultaiset ranskalaiset nousivat ravintoloissa pinnalle.

Kiitos katuruokabuumin, oluttrendin ja kalaruokien nousun, suomalaisissa ravintoloissa on innostuttu kokkaamaan fish & chipsiä. Eikä mitä tahansa lötköä rasvamättöä vaan upeita versioita brittiklassikosta. Vai miltä kuulostaa lähijärvestä
pyydetystä kuhasta valmistettu rapea kala-annos? Sellaista saa Kolin Ryynäsellä Pohjois-Karjalassa.

Upporasvassa paistetun kalaruuan kotikonnuilla Britanniassa media julkaisee kesälomien lähestyessä listauksia parhaista fish & chips –paikoista. Niissä kerrotaan, missä rantakaupunkien paikoista kala on tuoreinta, missä se on vastuullisesti pyydettyä ja millä kojulla Prinssi Charles on bongattu ostamassa chippies-annosta skotlantilaiseen perinneasuun eli kilttiin pukeutuneena.

Pubiklassikko kuuluu myös brittien yöelämään. Pitkäksi venähtänyt ilta ei ole täydellinen ennen kuin saa käteensä sanomalehteen käärityn fisu ja ranet –annoksen. Mutta toisin kuin meidän makkaraperunat, fish & chips ei ole jämähtänyt rantakojuihin ja opiskelijoiden yökuppiloihin vaan sitä löytyy upeina tulkintoina kunnianhimoisimpienkin ravintoloiden listoilta.

Täältä sitä saa

Fisken på disken, Helsinki.

Viime syksynä kauppakeskukseen auennut kalaravintola tekee fish & chipsin kuhasta ja tarjoaa annoksen sesongissa olevien lisukkeiden kanssa. Syksyllä lautasella oli hernemuhennosta, tällä hetkellä kala saa kaveriksi raparperia.

Kolin Ryynänen, Lieksa.

Majatalon suosittu annos tehdään Pielisen kuhasta. Leivitykseen lisätään olutta pubitunnelmaa korostaen. Viereisessä pöydässä saattaa istua kalastaja Eino Nuutinen, joka tuo omat kuhat saapuessaan perheensä
kanssa syömään.

Fisu & ranet, Helsinki.

Fish & chips -pioneeri on hionut reseptiään erilaisilla festareilla ja tapahtumissa. Kampin kauppakeskuksen kellarin toimipisteessä käytetään kalana msc-sertifioitua turskaa, ja lisukkeena tarjotaan herkullista hernemuhennosta.
Huomaa tiskiltä löytyvät pullot tummaa mallasetikkaa.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 4/2017.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla