Tähteistä leivottu rieska nousi tähtiravintoloiden listoille.

– Tämähän on meidän ruokaa, ravintoloitsija Henri Alen ajatteli, kun sai kööpenhaminalaisessa huippuravintolassa perunarieskan eteensä.

Amass-ravintolan leipä oli kuuma ja se maistui vähän makealta (perunaa oli varmaan imelletty). Tarjoilija esitteli sen norjalaisena, vaikka leipä näytti ihan samalta kuin Suomessa iät ja ajat leivotut perunarieskat.

Henkka hämmentyi. Ei siksi, että perunasta tehty lättäleipä kuuluisi vain suomalaisille – kaikki pohjoiset kansathan leipovat leipää tähteeksi jääneistä perunoista – vaan siksi, että yksinkertainen ”mummon rieska” oli kelpuutettu hienon ravintolan listalle.
– Katsoin ympärilleni ja näin ihastuksissaan olevia asiakkaita.

Kokemus sai helsinkiläiskokin ajatukset pörräämään. Uunituore leipä oli tolkuttoman hyvää, mutta ei sen kummempaa kuin kotona taputeltu läpyskä. Ehkä simppelissä ruuassa piileekin nerous. Mummon reseptit kunniaan!

Kuuma leipä käynnisti tapahtumaketjun, joka on nyt siinä pisteessä, että Henkalla on suomalaista perinneruokaa tarjoava Finnjävelravintola. Sieltä saa perunarieskaa.

Täältä sitä saa

Finnjävel, Helsinki. Kolikon kokoinen kuuma rieska saapuu pöytään maisteluaterian aloituksena (annosta ei saa yksittäisenä). Soseutetusta perunasta, ohrajauhoista ja voista leivotun leipäsen päällä on keko ohueksi höylättyä possun selkärasvaa.
Palan syö nopeasti – ja sitä tekee heti mieli saada lisää!

Grön, Helsinki. Vuoden kokin isännöimässä ravintolassa rieska (10 e) tehdään paahdetuista perunoista, tattarista ja ruskistetusta voista. Vaikka tekijät luonnehtivat sitä ”mummon rieskaksi”, kuuman leivän seuralaiset ovat tiukasti tätä päivää: härkäpapuhummusta, ituja ja tuoreyrttejä.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 5/2016.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla