Jos se kuulostaa liian oudolta, ajattele risottoa.

Koululounaaksi puuroa syöneille ei ole outo ajatus kuitata ateria puurolla. Mutta puuro ravintolassa – se on uudempi juttu. Ja se, että puuro lainaa makunsa suolaisista ruuista. Keltuaista valuvan kananmunan, sipulihakkeluksen ja soijakastikkeen
kanssa tarjotussa kaurapuurossa on nieltävää, eikä kinkun ja gruyère-juuston maustama croque monsieur -puuro kuulosta tavalliselta ruualta. Sellaista tarjotaan New Yorkin Oatmeals-ravintolassa.

Puurotrendin edelläkävijänä kulkee viisi vuotta sitten Kööpenhaminaan perustettu ravintola Grød, jonka listalla on ainoastaan puuroa. Siis myös päivällisellä.

Ravintoloiden puuroissa näkyy aasialaisten riisiruokien, italialaisen risoton ja amerikkalaisen gritsin vaikutus. Kumarrus muihin ruokakulttuureihin on tuonut puurolautasille muun muassa hapankaalia, mätiä ja jopa simpukoita.

Puuro on helppo ruoka ravintolan pitäjälle. Sitä ei tarvitse hämmennellä risoton tapaan, vaan sitä voi keittää ison kattilallisen ja lämmittää annoksia tilauksen mukaan suolaisen liemen kera.

Suolaiseen puuroon ihastuneet kokit vertaavat ruokaa risottoon. Sen kun mainitsee, epäilevinkin syöjä ymmärtää mitä lautaselle on tulossa.

Täältä sitä löytyy

Penny, Helsinki. Pienen ja viehättävän newyorkilaishenkisen ravintolan sunnuntailistalta löytyy suolainen puuro (15 e). Makuina on ollut muun muassa korvasieniä, paahdettua pähkinää, jättirapuja ja parsaa. Uudenmaankatu 13, Helsinki.

Ravinteli Pork and more, Tampere. Amerikan herkkuihin erikoistunut ravintola tarjoaa yhtenä lounasvaihtoehtona suolaista puuroa (noin 9,50 e). Vehnä-, ruis- ja kvinoapuurot ovat saaneet lisukkeikseen kasviksia, possumakkaraa ja persiljaöljyä.
Aleksanterinkatu 29 B, Tampere.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 6/2016.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla