Vieroksuttu, varottu ja himoittu luolamiehen raakaruoka on täällä taas.

Jos valitset pariisilaisessa bistrossa tartarin, tarjoilija saattaa varmistaa, että tiedät mitä olet tilaamassa. Epäily ei johdu välttämättä tarjoilijan ylimielisyydestä, vaan siitä, että ranskalainen klassikkoruoka jakaa ihmiset. Vaikka toiset himoitsevat
tartaria, toiset värähtävät kauhusta nähdessään lautasellaan kasan lihahakkelusta ja raa’an keltuaisen mollottamassa sen keskellä.

Mutta jos tilaat tartarin, teet vaikutuksen keittiössä häärivään kokkiin, sillä lähes kaikki kokit rakastavat raakalihapihviä.
– Tartar on ruokaihmisen valinta, helsinkiläiskokki Teemu Aura toteaa.

Tartar oli muotiruokaa kotimaassaan Ranskassa 50-luvulla ja Suomessa 70-luvulla. Amerikassa siitä tuli 80-luvulla juppiruokaa, menestyjän ”voimalounas”. Hetken hiljaiselon jälkeen se on tehnyt komean paluun. Tukholmassa tartar löytyy miltei jokaisen trendiravintolan listalla. Ja sama Helsingissä: viime vuoden kuumat ravintolatulokkaat, The Cock, Bas & Bas ja Grön, tarjosivat jokainen tartaria.

Täältä sitä saa

Bistro o mat, Kirkkonummi. Luomunaudanlihatartar, sherrysipulia ja tillimajoneesia, 13,50 e. Helsingin Sanomien ravintolakriitikko piti kirkkonummelaisravintolan karitsatartaria huippusuorituksena. Myös naudanlihasta tehty versio näyttää, mihin pehmeä ja maukas tartar parhaimmillaan pystyy.

Ravinteli Huber, Tampere. Härkää tartar ja kananmunaa, 10 e. Monen lihafanin mielestä Suomen paras tartar. Kulhossa tarjottavaan pehmeää ja rapeaa yhdistelevään annokseen on käytetty ammattikeittiön hioutuneita tekniikoita.

Boulevard social, Helsinki. Härkätartar ja leipää 25 e. Boulevard Social oli ensimmäisiä ravintoloita, jotka toivat klassikkoannoksen takaisin Suomen ravintolakartalle muutama vuosi sitten. Silloin tartaria tarjoiltiin brunssilla, mutta nyt härkätartar
löytyy ravintolan á la carte listalta.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 2/2016.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla