Jos etsit tuhdisti kardemummalta maistuvaa pullaa, voit lopettaa etsimisen. Se on tässä: kardemummakierre.
Jos etsit tuhdisti kardemummalta maistuvaa pullaa, voit lopettaa etsimisen. Se on tässä: kardemummakierre.

Kardemummakierre on Ruotsin lahja maailmalle. Pulla, jonka kierteiden kerroksista pursuaa kardemumma-voitäytettä. Sen asema Ruotsissa on niin vahva, että mustapilkullisia pullia myydään jopa markettien pakastealtaissa. Kardemummakierteen levinneisyys maailmalla ei ole vielä läheskään yhtä laaja kuin korvapuustilla, ja moni pitää sitä hiukan outona. Kuuluuhan kardemumma useissa ruokakulttuureissa vain suolaisiin ruokiin.

Länsinaapurista levinnyt herkkukierre on otettu Suomessa lämpimästi vastaan. Leipomo toisensa jälkeen on lisännyt sen valikoimiinsa. Todennäköisimmin kardemummakierteeseen törmää leipomoissa, joilla on yhteyksiä Ruotsiin, mutta sen voi kohdata myös esimerkiksi Joutsassa. Karoliinan Kahvimyllyn valikoimaan kardemummapulla on kuulunut jo usean vuoden. Sieltä sen resepti on jopa levinnyt omistaja- leipuri Pirjo Soilun kollegojen ohjelmistoon Saksaan.

Kardemummakierteen tulevaisuutta varjostaa ainoastaan kardemumman kasvualueilta kantautuneet uutiset sadon menetyksistä.

Kardemummakierteen tuntomerkit

  • Triplasti maustetta Nimensä mukaisesti kardemummakierre maistuu vahvasti kardemummalle. Maustetta lisätään pullaan jopa kolmessa vaiheessa: taikinaan, täytteeseen ja ripotteeksi.
  • Keräksi kiertynyt Kardemummapullan tunnistaa paitsi mustista pilkuista myös muodosta. Se on tehty leikkaamalla kolmikerroksinen täytetty pullalevy ohuiksi nauhoiksi, jotka on kierretty keräksi.
  • Voitäyte ja makea kiilto Kierteiden välit pursuavat voi-sokeritäytettä, johon on lisätty kardemummaa runsaskätisesti. Joissakin leipomoissa pullat viimeistellään kiiltäviksi sokerisiirapilla.
  • Tukholman tuoksu Tukholman mehevimmät kardemummapullat löytyvät Valhallabagerietista. Pienessä leipomomyymälässä on pari pöytää, ja niihin kannattaa istahtaa. Kahvitellessa pääsee nauttimaan perinteisen leipomon tunnelmasta ja tuoksuista.

Täältä sitä saa

  1. Alkuperäiseen tyyliin Tietysti Ruotsista lähtöisin olevasta leipomosta löytyy kardemummapulla, 2,90 e. Sen kierteet ovat ruotsalaiseen tapaan ohuet eikä kardemummassa ole säästelty. Gateau, Helsinki ja Espoo.
  2. Hillitysti maustettu Rakastetun navettakahvilan muhkeaa kardemummapullaa, 2,90 e, ei ole täplitetty kardemummalla kauttaaltaan vaan mauste kulkee pullassa tummana raitana. Leipomo-kahvila N’Avetta, Sipoo.
  3. Kreemillä supermeheväksi Suurta ja paksukierteistä kardemummapullaa, 3 e, koristaa vadelmahillosilmä. Täytteeseen on haettu erityistä mehevyyttä lisäämällä sen joukkoon vaniljakreemiä. Karoliinan kahvimylly, Joutsa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla