Ramenin valmistaminen vie jopa päiviä mutta sen syöminen on nopeaa, sottaista, täyttävää ja ihanan lohduttavaa.

Japanilainen ramen-ravintola on kuin höyrysauna, jossa silmät eivät tahdo tottua näkemiseen. Padoissa kupliva liemi täyttää ilman höyryllä ja äänimaisema on erikoinen: soppaan upotettuja nuudeleita ryystetään ääniä varomatta.

Tiettävästi Kiinasta japanilaiseen keittiöön lainattu ja sieltä maailmalle levinnyt ramen on luotu tilanteeseen, jossa aikaa ja rahaa on vähän, mutta nälkä on huipussaan. Ramen on rento ja hienostelematon ruoka. Syvän makuisesta liemestä, sitkaista nuudeleista ja täytteistä muodostuvan ramenin ympärille on maailmalla kehittynyt intohimoisten harrastajien joukko, samaan tapaan kuin on pizzanörttejä ja parhaan burgerin metsästäjiä. Harrastajat ovat valmiita jonottamaan esimerkiksi tokiolaiseen Tomita Rameniin tunteja, vaikka nuudeleiden riittämisestä ei ole mitään taetta.

Suomessa ramen-buumi vasta heräilee, mutta sen voimistuminen näkyy jo. Esimerkiksi Momotoko-ketju on avannut ravintoloita kauppakeskuksiin. Viimeistään kylmän ajan koittaessa kannattaa kokea kuuman ramenin lohtu.

Testasimme kolme:

Suomen paras


Nuudelikone raksuttaa ravintolan parvella. Kun sen suoltamat sitkaat nuudelit kohtaavat ihanan suolaisen maku-liemen ja rasvaisen pehmeän possunkyljen, tuloksena on Suomen paras ramen-annos, 13 e.
Nood Ramen, Annankatu 28, Helsinki.

Pioneeri


Helsinkiläisen ramen-buumin edelläkävijän nuudelit ovat parantaneet laatuaan ravintolan alkuajoista, mutta ainakin samealiemisen kukkakaaliramenin, 13 e, maku jää kovin vaisuksi.
Fat Ramen, Hietalahden kauppahalli, Helsinki.

Ramen-ketju


Momotokon tantamen ramen, 15,50 e, edustaa Kiinaan kallellaan olevaa suolaista ja mausteista tyyliä. Tuhdissa keitossa possunliha on hienonnettuna, ja liemi hörpitään löylykauhalta näyttävällä lusikalla.
Momotoko. Espoo, Vantaa ja Helsinki.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla