Herkkusuut vaihtavat vinkkejä parhaista karjalanpiirakantekijöistä.

Aito ruiskuori, puu-uunissa paistettu ja käsin tehty. Sellaisia karjalanpiirakoita herkkusuut himoitsevat. Suomessa syödään vuodessa yli 200 miljoonaa teollista karjalanpiirakkaa, mutta yhä useampi haluaa piirakan, jossa maistuvat taito, aidot ainekset ja perinne. Siksi helsinkiläinen äiti tilaa karja-laisen maalaisleipomon piirakoita ristiäisiin, siksi somessa vaihdetaan tietoja parhaista leipureista ja siksi laatukahvila haluaa vitriiniinsä ”liperiläisiä” jättileipomon raaka-pakasteiden sijaan.

Siirtokarjalaisten piirakasta on tullut myös virallinen Suomi-ruoka, jota ulkomaalaiset turistit jonottavat torilla ja Finnair tarjoaa osana seitsemän sortin kahvipöytää, joka on sen kevään uutuuskonsepti.

Kotikentällä Pohjois-karjalassa karjalanpiirakat ovat pelkästään ”piirakoita”, ja itsestään selvä osa elämää. Karjalanpaistin ja piirakoiden kombo kuuluu lauantaihin, jolloin uuni perinteisesti lämmitettiin. Mutta grillikioskin valikoimista piirakoita on turha etsiä. Siihen löytyy jonossa seisovalta nuorelta karjalaismieheltä selitys: ”eihän piirakoeta kukkaa ostas, kun äeti tekköö niitä kotona”.

Oikeat osoitteet:

Helsinki homemade, Helsinki


Kesäisin polkupyörästä piirakoita myyvä Klaus Ittonen avaa lähiviikkoina minileipomon. Sen upeat piirakat tunnistaa pienestä koosta, ohuesta kuoresta ja rapeaksi paistuneista kärjistä.

Maalaisleipomo Ilomäki, Eno


Marjut Hassisen maalisleipomo Pohjois-Karjalan Enossa leipoo piirakat asiakkaan toivoman kokoisiksi ja paistaa niihin ihanan maun puulämmitteisessä uunissa.

Lisää hyviä piirakoita:
Leipomo Hanna Partanen Kuopiossa, Kotileipomo Anna-Liisa Sorsa Liperissä, Paulan Piirakkapuoti Tuusulassa, Rönttösrouva Järvenpäässä ja Helsingissä sekä Matkaleipomo Tuula Pulkkinen.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 2/2018.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tule Glorian ruoka & viinin tuottaja Katja Nordlundin mukaan hämmästelemään ruokamuodin ilmiöitä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla