Yksi mieluisimmista joulurituaaleistani liittyy samppanjaan ja joulupuuroon. Vuosia sitten päätimme entisen työkaverin kanssa, että joulukiireitä tai ei, tavataan. Mennään suoraan töistä hyvään ravintolaan, nautitaan lasillinen viiniä ja tilataan pientä syötävää. Suunnitelmaan kuului, että näistä pikku-pikkujouluista päästään kotiin ihmisten aikaan. Miten ylelliseltä tuntuikaan astua räntäsateesta ravintolaan. Kello oli viisi, ja pian Carelian sali täyttyisi viimeistä tuolia myöten. Mutta vielä oli hiljaista, ja sekin teki tapaamisesta erityisen.

Ystäväni, jolla on ilmiömäinen taito isännöidä kaikenkokoisia juhlia ja silottaa ihmisten otsaryppyjä, oli päättänyt, mitä joisimme ja söisimme. Kun lasiin kaadettiin viileää, pyynsilmän väristä roseesamppanjaa, tuntui, että tuolin selkänojaan ilmestyi untuvaisia lisäpehmusteita. Kohta tarjoilija kantoi pöytään vitivalkoisen, tuoksuvan risoton, joka oli maustettu tuoreella tryffelillä. Miten nerokas joulupuuro!

Riisinjyvät muodostivat tasaisen helmimaton, ja niissä oli jäljellä se pieni ja tärkeä purutuntuma. Risoton silkkinen rakenne puolestaan kertoi, että Italian kauneimpiin keittiösanoihin kuuluva ”mantecare” oli hiottu huippuunsa. Risotossa tämä metodi tarkoittaa, että riisinjyvistä kypsennysliemeen irronnut tärkkelys yhdistetään lopuksi voin kanssa. Nämä kaksi muodostavat liki kermaisen täyteläisen emulsion, joka sitoo riisinjyvät yhteen. Jotkut kokit vatkaavat kylmän voin risottoon tarmokkaasti risottoa vatkaten, toiset hieman maltillisemmin liikkein. Yhtä kaikki, tämä työvaihe erottaa täydellisen ja hyvän risoton toisistaan.

Roseesamppanja saatteli risottoa kauniisti. Mutta olisi ollut synti olla tilaamatta tryffelirisoton luottoparia. Kohta pyörittelimme lasissa piemontelaista nebbiolo-punaviiniä, joka täydensi tryffelin makua sulavaliikkeisen tanssiparin ottein.

Tänäkin vuonna tapaamme perinteeksi muodostuneen joulupuuromme äärellä. Enää ei tosin ole niin väliä, vaikka pikkupikkujoulumme venähtäisi, emmekä pääsisikään kotiin ihmisten aikaan.

PS Jos haluat valmistaa tryffelirisottoa kotona, löydät siihen reseptin täältä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla