Viimeistään huhtikuussa biologinen ruokakelloni alkaa tikittää kevätsesongin tahtiin. Varma merkki on hapankaalihimon laantuminen. Sen tilalle tulee vihreän, mehukkaan ja rapean kaipuu.

Parsa, herneenversot ja vihdan kokoiset yrttikimput, tervetuloa. Paksoi, sinä myös! Viinimakukin muuttuu. Esimerkiksi raikashappoinen grüner veltliner maistuu ihanalta, etenkin kun sen kanssa on uunis-sa paahdettuja parsoja, paistettua kuhaa ja sitruunaista kastiketta.

Myös mehukas ja aromaattinen varsiselleri kuuluu kevään himoherkkuihin. Aina näin ei ole ollut. Olen elänyt ja maistanut ajan, jolloin raakoja sellerinvarsia pilkottiin lounassalaattiin. Salaatin virkaa toimitti kiinankaali, ja sattumina saattoi olla myös ananasta. Välttelin tätä epäsalaattia sellaisella tarmolla, että sellerin todellinen olemus jäi pitkäksi aikaa oivaltamatta.

Ruokatoimittaja Anna-Maija Tantulta opin, millaisia taikoja varsiselleri tekee esimerkiksi ranskalaisessa kalakeitossa.

Ranskalaisessa ja italialaisessa keittiössä varsiselleri kuuluu kolmen kasviksen seokseen, joka on ranskalaisille mirepoix ja ita-lialaisille soffritto. Samasta asiasta on ky-symys: makupohjasta, joka antaa tukevan selkärangan monille keitoille, kastikkeille, liemille ja padoille.

Seokseen tulee hienoksi kuutioitua sipulia, porkkanaa ja varsiselleriä. Hyvä muistisääntö on 2:1:1 eli trioon tulee kaksi osaa sipulia, yksi osa porkkanaa ja yksi varsiselleriä. Kun kasviksia kuullottaa hitaasti, niistä irtoaa upea maku ruokaan kuin ruokaan.

Nerokkaisiin sellerielämyksiin kuuluu myös Glorian ruoka & viinin entisen ruo-katoimittajan Aila Pakarisen sellerisima. Mausteena olevat sellerinlehdet taittavat siman makeuden ihmeen raikkaaksi, aavistuksen aniksen makuiseksi juhlajuomaksi.

Resepti on edelleen käytössä joka vappu. En keksi parempaa juomaa kippistää keväälle ja sille, että Glorian ruoka & viini täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Jotakuinkin sama aika ehti kulua, ennen kuin tajusin, että minähän siis rakastan selleriä.

Katso sellerisiman ohje täältä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla