Sitä mukaa kun kasvisten määrä on grillissäni lisääntynyt, olen alkanut arvostaa kasviksia, joista saa vähällä vaivalla maailmanluokan herkkua.

Otetaan esimerkiksi japanilaiset misomunakoisot. Ne valmistuvat 20 minuutissa, ja maustetahnaan tarvitaan vain misoa, rypsiöljyä, valkosipulia, sokeria ja miriniä. Munakoiso halkaistaan, leikkuupintaan tehdään ristiviillot, jonka jälkeen puolikkaita käännellään kuumien hiilien päällä, kunnes munakoisot antavat myöten ja pehmenevät. Lopuksi maustetahna sivellään leikkuupinnalle ja munakoisot saavat jälkikypsyä hetken grillikuvun alla. Jos käsillä sattuu olemaan tuoretta kynteliä tai muuta pippurista yrttiä, se tasoittaa mukavasti mison suolaista makua.

Kun mison vaihtaa paahdetuista paprikoista, kuivahtaneesta leivästä ja pähkinöistä tehtyyn muhammaraan, munakoisot tähyilevät Lähi-itään, c himichurrin maustamana ne saavat eteläamerikkalaisen säväyksen. Munakoison todellinen hienous onkin sen muuntautumiskyvyssä.

Varma tapa saada kasviksiin rutkasti makua on jälkimarinoiminen. Se toimii erityisen hyvin nopeasti kypsyville kasviksille, joihin halutaan jättää rapeaa suutuntumaa. 

Luottoreseptini ovat jälkimarinoidut kesäkurpitsat. Viipaleiden muoto ei ole aivan yhdentekevä, sillä sekin vaikuttaa makuun. Kun kesäkurpitsan viipaloi juustohöylällä pitkiksi viipaleiksi, saa maksimimäärän paahtopintaa. Lisäksi ohuelle viipaleelle riittää pikapyrähdys kuumassa grillissä, jolloin kesäkurpitsa saa niskaansa paahtoraidat mutta rapea suutuntuma säilyy. Rapeutta voi edesauttaa itkettämällä kesäkurpitsat suolalla ennen grillaamista. Mausteita ja öljyä ei kuitenkaan tarvita: kun kuumat kesäkurpitsat sekoitetaan marinadiin, ne imevät makuja tehokkaasti.

Yksinkertaisuus on marinadissa valttia. Vinegretti, jossa on oliiviöljyä ja happoa, kuten viinietikkaa tai sitruunaa, toimii aina. Italialaisen Ursula Ferrignon reseptissä on näiden lisäksi valkosipulia, minttua ja suolaa. Minttu ja kesäkurpitsa ovat täydellinen makupari, mutta muutkin yrtit, kuten oregano, persilja ja basilika, tekevät taikoja.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla