Pääraaka-aine on yleensä kanaa, possua tai nautaa. Mutta liemen perusainekset ovat filippiiniläisessä pataruoassa, adobossa, samat: soijakastiketta ja viinietikkaa, mustapippuria, valkosipulia, sipulia, laakerinlehtiä ja tummaa sokeria. Adobon herkullisuus perustuu suolaisen, happaman, umamin, karvaan ja makean hioutuneeseen liitoon. Ilman laakerinlehden hienoisen karvasta makua ruoka olisi sävyttömämpää. Kun karvaus on tasapainossa muiden perusmakujen kanssa, se tuo ruokaan ryhtiä.

Karvaus maistuu monissa mausteissa ja maustesekoituksissa. Esimerkiksi intialaisen keittiön currymausteeseen karvautta tuovat muun muassa kurkuma ja sarviapilansiemenet. Sarviapilansiementen maku on karvaan ja makean jännittävä yhdistelmä. Kun siemeniä paahtaa kuumassa, kuivassa pannussa, karvauden alta nousee esiin siirappimainen makeus.

Joskus curryjen mausteena käytetään myös nigellan- eli ryytineidonsiemeniä. Nämä karvaat, mustat makupommit ovat bengalilaisen viismausteen, panch phoronin, kantava voima. Ryytineidonsiementen lisäksi seokseen tarvitaan sarviapilan-, sinapin- ja fenkolinsiemeniä ja jeeraa.

Ryytineidonsiemenet ovat upean makuisia yksinkin. Niitä käytetään esimerkiksi naanleivän maustajana, ja ne sopivat muidenkin leipien ja rieskojen mausteeksi, puhumattakaan perunoista ja kasviksista. Kirjassaan The Vegetarian Flavor Bible palkittu ruokakirjailija Karen Page erittelee ryytineidonsiementen makukirjoa, joka on yhdistelmä sellerin, juuston, sinapin, pähkinöiden sekä pippurin ja savun aromeja. Yhdysvaltalainen kokki ja ravintoloitsija Rich Landau lisää ryytineidonsiemeniä myös Lähi-idän keittiön luottomausteseokseen, za’atariin, jossa se yhdistyy hapokkaan sumakin, seesaminsiementen sekä hienoisesti karvaiden timjamin, meiramin ja oreganon kanssa. Kasvisruokaan erikoistuneen kokin mielestä karvaus tekee monille kasvisruoille makupalveluksen.

Ryytineidonsiemeniä ei perusmarketista juuri löydä, mutta pieni matka aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneeseen kauppaan maksaa vaivan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla