Olen heikkona tomaatteihin. Kaiken kokoisiin, kaiken muotoisiin ja kaiken värisiin. Odotan kotimaisia kesätomaatteja yhtä suurella innolla kuin uusia perunoita, naattiporkkanoita ja kiireettömiä torikahveja.

Itse kasvatettujen tomaattien iloihin kuuluu sivuversojen eli varkaiden poistaminen. Työ saattaa aiheuttaa yllättävän viininhimon, sillä tomaatinlehdet tuovat mieleen rapsakan sancerren. Siinä kun on usein aavistus tomaatinlehtien herkullisen kirpeää ja hedelmäistä tuoksua.

Oma tomaattisatoni kypsyy vasta loppukesällä. Sitä ennen parhaat apajat löytyvät Haminan torilta. Hokkasen Airilla on erilaisia lajikkeita jättikokoisista, muhkuraisista pihvitomaateista erivärisiin kirsikkatomaatteihin. Torin toisella laidalla saattaa joutua jonottamaan. Hännille vain, sillä Kunnarin Matin makeat ja mehukkaat luomutomaatit ovat odottamisen arvoisia.

Simppelin tomaattisalaatin hienous on erilaisten tomaattilajikkeiden makuvivahteissa. Mausteeksi riittävät merisuola ja tilkka oliiviöljyä. Jos kaapissa sattuu olemaan päivän vanhaa vaaleaa juurileipää, ratkaisu on katalonialainen tomaattileipä pa amb tomaquet, joka tunnetaan muualla Espanjassa pan con tomatena. Siispä leipä viipaleiksi ja hetkeksi grilliin tai paahtimeen lämpenemään. Mutta vain lämpenemään, grilliraitoja ei tarvita. Sitten pintaan kevyt sipaisu valkosipulia, jonka jälkeen leivän pintaa hierotaan halkaistulla, kypsällä tomaatilla. Mitä kypsempi tomaatti, sitä parempi on lopputulos. Lopuksi leivän päälle ripaus suolaa ja vähän oliiviöljyä. Pieni suuri herkku on valmis.

Vähintään yhtä hyvä vaihtoehto on italialainen leipäsalaatti panzanella. Leipä leikataan kuutioiksi, ja kuutiot maustetaan balsamicolla ja oliiviöljyllä. Tomaatit lohkotaan ja itketetään suolalla. Leipä pyyhkii tomaatin kyyneleet imien mehun itseensä. Sekaan vielä basilikanlehtiä ja ohueksi viipaloitua punasipulia, kaikin mokomin myös paahdettuja paprikoita tai vaikka savukalaa. Kesäsalaateista ihanin ei kaipaa enää muuta kuin kiitollisen syöjän, ja ehkä lasillisen sitruksista verdicchiota.

 

Katalonialaisen tomaattileivän ohjeen löydät täältä.

Toscanalaisen panzanellan ohjeen löydät täältä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla