Olen perso etikalle, ja hamstraan niitä ruokatuliaisiksi matkoilta. Punaista, valkoista, omenaa, granaattiomenaa. Riisistä, cavasta ja samppanjasta tehtyä. Jokaiselle on oma tarkoituksensa. Ranskanperunat eivät kaipaa kesyä ketsuppia vaan kipakkaa mallasetikkaa. Marketista mallasetikkaa ei löydä, onneksi nettikauppa pelastaa.

Filippiineiltä saadun kookosetikan kanssa nuukailen. Se on tärkein mauste sikäläisessä cevichessä eli kinilaw’ssa, joten pullo on pyhitetty tälle ruualle.

Jossain syvällä geeneissä se kai on, rakkaus hapokkaaseen ja happamaan. Viinimarjamehu saa olla niin ärjyä, että ikenet kiristyvät. Viineissä vähän sama juttu. Mitä hapokkaampaa, sitä ihanampaa.

Tervetuloa myös ranskankerma, jogurtti ja samettinen piimä. Viilikin maistuu parhaalta, kun päällä on ruusunmarjasosetta tai murskattuja hapankorppuja.

Tilkka sitruunamehua tekee melkein kaikesta parempaa. Etenkin sienistä ja kalasta. Oliiviöljystä ja suolasitruunoista surautettu kastike vasta himoherkkua onkin.

Makeimpien hapanmuistojen listalla on kööpenhaminalaisen voileipäravintola Selman moderni ”smörre”. Aromikkaan juurileivän päällä oli talven sesonkiherkkua eli turskanmätiä, päällä piparjuurilunta ja lisänä bergamotilla maustettua majoneesia. Hapanolut toimi täydellisesti kyytipoikana.

Uusin ihastukseni on amba. Se on Lähiidän keittiöiden peruskastike, joka tehdään fermentoidusta mangosta. R iittää, että kuutioi mangon, suolaa sen ja antaa tekeytyä huoneenlämmössä muutaman päivän. Lisäksi öljyä, sokeria ja liuta mausteita, kuten kurkumaa, chiliä, korianteria sekä sinapin- ja sarviapilansiemeniä. Surautus sileäksi ja kastike on valmis.

Kastikkeen maku on kirpeänraikas ja syvä, melkein umaminen. Mango toimii soosin selkärankana, ja lihaksia liikuttelevat mausteet, etunenässä sinapinsiemenet ja sarviapila. Tämä kaiken kastike toimii yhtä lailla falafelien, paahdettujen uunijuuresten kuin vaikkapa kotimaisen kalan kanssa. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla