Kombutsa ja tapiokahelmillä ryyditetetty ”boba” tekevät teestä kuplivaa ilojuomaa.

Ensikohtaaminen uuden ruokarakkauden kanssa oli värisyttävä. Keittiön nurkkakomeron keskimmäisellä hyllyllä oli teellä täytetty lasipurkki. Kun purkkia lähestyi, näki että teen pinnalla oli vaaleanruskea möykky, jolla oli syvyyksiin ulottuvat helmat.

Volgansieni! Mummo esitteli työkaveriltaan saatua aarretta innoissaan. En halunnut lähellekään tätä terveyseliksiiriä, joka kuulemma paransi ihan kaikki vaivat.

Maistoin kombutsaa ensimmäisen kerran vasta muutama vuosi sitten, ja se olikin sitten jalat alta vievä ilo. Kepeästi pirskahteleva juoma maistui yhtä aikaa kirpeältä, lempeältä ja raikkaalta. Vähän kuin joku olisi onnistunut pullottamaan siman, ruisleivän, hapokkaan omenan ja heleän kesäsateen. Terveellisyys tuntui ylimääräiseltä bonukselta.

Koska kombutsan valmistus on helppoa ja itse tehtynä parasta, keittiössäni on nyt samanlainen ilvespurkki kuin mummolla aikanaan. Volgansienen eli ”kombutsajuuren” sain lahjaksi siskolta. Juuren mukana tuli hoito-ohje, jossa muistutettiin, että se on elävä olento, bakteerien ja hiivojen kaunis symbioosi. Se ei pidä valosta, kuumuudesta, metallista eikä kovakouraisesta käsittelystä.

Perusreseptin opin kerrasta ulkoa. Litraan mustaa tai vihreää teetä sekoitetaan 50 g sokeria. Kun tee on huoneenlämpöistä, siihen lisätään juuri ja hieman ”starttilientä” eli valmista, jo hapatettua kombutsajuomaa.

Sitten kombutsa saa käydä huoneenlämmössä 7–10 päivää, sen mukaan miten makeaa tai hapanta juomasta haluaa. Vaikka sokeri ja tee ovat kombutsan perusta, kumpikaan ei valmiissa juomassa juuri maistu. Käymisen aikana teehen kehittyy nimittäin maitohappobakteereita, orgaanisia happoja ja hiilihappoa.

Pullotusvaiheessa kombutsaan voi lisätä erilaisia mausteita sesongin ja tunnelman mukaan. Inkivääri, kurkku, sitruunaverbena, ruusu, tuoreet marjat, kaikki toimivat loistavasti.

Elävien bakteerien ja hiivojen muodostama vaaleanruskea möykky ei ole enää pitkään aikaan näyttänyt silmissäni rumalta. Pikemminkin ystävälliseltä.

Ja äärimmäisen joustavalta. Kerran nimittäin unohdin kombutsan liian pitkäksi aikaa käymään. Tuloksena oli kirpeä kombutsaetikka. Superherkkua vinegretin maustamassa salaatissa! Juuri ei ollut unohduksestani moksiskaan, vaan jatkoi uutterasti uuden teeliemen voimin kuin ennenkin.

Seuraavaksi maustan kombutsan talvisilla mauilla. Sisko suositteli intialaisesta chai-teestä tuttuja lämpimiä ”jäänsärkijämausteita”, kuten kardemummaa, kanelia, neilikkaa ja inkivääriä. Hieman kutkuttaisi myös valkosipuli ja wasabi, näin blinikauden kynnyksellä.

Kokeilulistalla on toinenkin muodikas kuplatee, taiwanilainen boba. Sen sattumina on pureskeltavia kuplia eli sokerisiirapilla maustettuja tapiokahelmiä.

Kombutsan ohjeen löydät täältä.

Boban ohjeen löydät täältä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla