Meksikolaisen ravintola Contramarin grillattu punanapsija taitaa olla Instagramin hehkutetuimpia kalaruokia, ja on saanut minutkin harkitsemaan lomamatkaa Méxicoon. Näin se usein menee, matkan tärkein nähtävyys on hyvä ravintola. Tiedän että en pettyisi, sillä Contramarin tuoreita kaloja on suositellut jopa ihailemani kokkilegenda Alice Waters.

Mutta nyt ei ehdi, ei voi. Suomen heinäkuu on sellainen magneetti, että on vaikea lähteä Tukholmaa ja Tallinnaa pidemmälle. Siirrän siis Meksikon tänne.

Resepti selviää melkein jo kuvaa katsomalla. Kuuma grilli on painanut herkulliset raidat kalaan. Toinen filee on punaisen ja toinen vihreän maustekastikkeen peitossa. Kala on avattu litteäksi niin, että selkäruoto on poistettu, ja fileitä pitää yhdessä vain nahka. Kokemukseni mukaan tämä on nopein ja herkullisin tapa grillata kalaa. Kun kala on littana, paahteista paistopintaa on runsaasti, kala kypsyy tasaisesti ja nopeasti.

Jos joku nyt miettii, eikö nahallisen fileen grillaaminen tuota saman lopputuloksen, niin kyllä ja ei. Kun kalan avaa perhoseksi, nahka suojaa fileitä joka suunnalta. Tulee mehevämpää. Ja jos kalastaa itse tai haluaa ostaa kalan kokonaisena, selkäruodon poistaminen on fileointia nopeampaa.

Tutkin reseptiä tarkemmin. Mitä punanapsijan tilalle? Valitsen Tukkutorin kalakaupan tiskistä pulleimman kuhan ja napsijan sukulaisen eli ahvenen, joka painaa onneksi reilun kilon verran.

Kalat ovat pyyntituoreita ja tuoksuvat suolatyrskyiltä. Kohta myös yrteiltä ja chililtä. Vihreä soosi ei olekaan korianteria vaan lehtipersiljaa! Chilitahnan kohdalla on oikaistava. Tuoreen pasillan, guajillon ja muiden meksikolaischilien sijaan on tyydyttävä lähikaupan mietoihin chilipalkoihin. Terästän ne limetillä, appelsiinilla sekä kuivatulla anchochilillä ja savupaprikalla.

Kaadan lasiin kylmää roseeta ja kääntelen kaloja kuumien hiilien päällä. Ensimmäisen suupalan nappaan sormin. Savuisten raitojen, chilin ja yrttien yhdistelmä on lyömätön. Mikä parasta, lasissa oleva puolikuiva kalifornialainen rosee on samaa mieltä, sillä se toimii mausteiden kanssa mainiosti.

Contramarin tapaan grillatun kalan ohjeen löydät täältä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla