Toukokuun hienoimpia hetkiä: grillistä nouseva savu, keltaisena kukkivat voikukat, kuusenoksien kerkkäkynnet ja se, että kohta on edessä yö, jolloin voi istua lyhythihaisessa paidassa grillin kyljessä aamuyöhön asti.

Ja vihdoinkin, vihdoinkin on mustaa multaa, tutut puutarhahanskat ja rivi ruukkuja. Pelkkä ajatus keittiöyrttien tuoksusta ja käsien upottamisesta lämpimään multaan tuottaa onnellisen, leijuvan ja rennon tunteen. Samankaltaisen endorfiinien ja endokannabinoidien tuottaman pikkuhiprakan, jota urheilijat ja treenaajat kuvaavat sanalla ”runner’s high”.

Rosmariini, timjami ja salvia ovat istutuslistalla aina. Sitruunaverbena myös, sillä siitä tehty hauduke on lempein digestiivi. Ei tarvita kuin muutama yrtinoksa, 90-asteista vettä ja 3–5 minuuttia aikaa.

Isoihin ruukkuihin oreganoa, minttua, lehtipersiljaa, korianteria ja basilikaa. Niistä syntyvät kesän turvakastikkeet salsa verde ja chimichurri. Molempien soosien hienous on siinä, että ei ole mitään, minkä kanssa ne eivät sopisi. Kala, liha, kasvikset,
kaikki käyvät.

Tosin reseptit vaihtelevat sen mukaan, kuka on keittiössä ja missä päin maailmaa ollaan. Salsa verde tarkoittaa meksikolaisille vihreää salsaa, jossa on tomatilloa, chiliä, sipulia, korianteria ja valkosipulia. Täyttä herkkua! Mutta aivan eri kastike kuin italialaistyylinen paksu ja rakeinen salsa verde, jossa on usein lehtipersiljaa, oliiviöljyä, viinietikkaa, valkosipulia, oliiveja, anjoviksia ja kapriksia. Ja hyvässä lykyssä myös minttua basilikaa ja chiliä.

Argentiinalaisten kansalliskastike chimichurri, sama juttu. Joskus maistat kastikkeessa persiljan ja oreganon, toisinaan myös korianterin. Mutta mausteet, ne vaihtelevat kokin mukaan, ja vihreän kastikkeen lisäksi on olemassa punainen chimichurri.
Tarinan mukaan kastikkeen nimi juontaakin baskinkielisestä tximitxurri, joka tarkoittaa sekoitusta, jossa on useita aineksia satunnaisessa järjestyksessä. Juuri tämä on yrttikastikkeen hienous: ei ole yhtä tapaa. Kaikki on mahdollista, ja kaikki on vielä
edessä, kuten kesä nyt. Ja se on ihana ajatus.

Salsa verde ohjeen löydät täältä.

Salsa verde

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla