Kuuma uuni, kevyt öljytakki ja suola tekevät kasviksille ihmeitä.

Tuplauunin piti olla väliaikainen ratkaisu: uusi liesi uuneineen sisään ja vastapäisen työtason alle upotettu pieni monitoimiuuni ulos. Onneksi olen hidas käänteissäni ja vetkuttelin. Vaikka keittiöni on minikokoinen, enää en luopuisi kakkosuunistani.

Etenkin nyt, kun tuoreiden kasvisten uhkein sesonki on käsillä, molemmat uunit paahtavat täysillä. Kirjaimellisesti, sillä en tiedä parempaa tapaa kypsentää kasviksia kuin paahtaminen. Kuumassa uunissa kaikkein arkisinkin kasvis löytää syvimmän olemuksensa. Se tarkoittaa herkullisen rapeaa karamellisoitunutta pintaa ja pehmeää sisusta, joka on täynnä tiivistynyttä makua.

Onnistumiseen tarvitaan vain riittävän kuuma uuni, kasviksista ja paahtamisajasta riippuen 200–225 astetta. Sekä kevyesti öljyä ja suolaa. Muitakin mausteita voi käyttää, kunhan ei unohda näitä kahta. Öljy estää kasviksia kuivumasta ja palamasta, suola maustaa ja vaikuttaa myös kasvisten rakenteeseen.  

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on ehkä ällistyttävin esimerkki kuuman uunin, öljyn ja suolan tuottamasta muodonmuutoksesta. Tunnin paahtamisen jälkeen sen karvaus on kääntynyt raikkaan täyteläiseksi makeudeksi ja valkoinen rapeus silkkiseksi, kultaiseksi pehmeydeksi.

Rapeaksi paahtunut pinta suorastaan huutaa kastiketta. Salviavoi, tahinikastike, tulisenpähkinäinen satay, sinappinen majoneesi, salsa verde, ruskistettu salviavoi, tsatsiki, hummus... ne kaikki rakastavat kukkakaalia. Ei ihme, että kokonaisena paahdetusta kukkakaalista on vuoden mittaan tullut monen ravintolan listalemmikki. Itsekin olen aivan hurahtanut tähän rumankauniiseen ”vegepaistiin”.

Toinen suosikkini ovat paahdetut sienet. Löysin ne oikeastaan vahingossa. Tarkoitus oli grillata jumboherkkusieniä. Rankkasade muutti suunnitelmat. Lämmitin uunin 200-asteiseksi, viipaloin sienet uunipellille, pirskotin niiden päälle ruokalusikallisen oliiviöljyä ja kevyesti suolaa. Kymmenen minuutin kuluttua käänsin viipaleet, jotta ne paahtuisivat kauttaaltaan. Minimiponnistus tuotti maksimituloksen, sillä vajaan puolen tunnin kuuma uunikylpy tuplasi sienten umamilatauksen. Mausteeksi riitti tilkka seesamiöljyä, sitruunamehua ja ruohosipulia.

Jahka omenasato kypsyy, aion tehdä uunissa myös hilloa. Kun omenat saavat paahtua hitaasti tumman sokerin, siiderin tai omenamehun kanssa, syntyy paahteisen makuista, syvänruskeaa hilloa, jonka tanakka koostumus muistuttaa voita. Omenoiden mausteeksi voi lisätä kanelia, neilikkaa ja tilkan sitruunamehua. Tai vaikka maustepippuria ja lakritsia, kuten ruokatoimittajamme Anu Brask tekee. Lakritsilla maustetun omenavoin ohjeen löydät tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista