Joistain resepteistä tulee hyvänpäivän tuttuja, toisista ystäviä.

Jälkimmäisissä viehättää se, mikä on kirjoitettu reseptin rivien väliin tai saatteeksi. Usein se on jokin pieni juju, joka erottaa reseptin muista.

Tunnetun yhdysvaltalaisen kokin ja ravintoloitsijan, Alice Watersin, morttelissa tehtävä vinegrettiohje on tallentunut hyppysiini. Mortteliin laitetaan pieni valkosipulinkynsi. Se hierotaan suolan kanssa sileäksi tahnaksi. Joukkoon sekoitetaan etikkaa, mausteeksi mustapippuria.

Maut saavat tasoittua muutaman minuutin, jonka jälkeen lisätään öljy. Etikan ja öljyn suhde on suunnilleen 2:3:een, kun se tavallisesti on 1:3:een.

Kirpeä kastike vie ajatukset ranskalaisten bistrojen vihersalaattiin. Kastike on mainio mauste myös ohueksi suikaloidun punakaalin kanssa, joka puolestaan on mahtava talvilisuke lihapullille.

Blinikautena kaivan esiin klassikon, Eva Mannerheim-Sparren keittokirjan, jonka ensipainos on vuodelta 1935. Monissa bliniresepteissä esitaikina tehdään maitoon, ja kohonneeseen taikinaan lisätään mausteeksi ja lisänesteeksi olutta. Kreivitär tekee blinit veteen ja lisää taikinaan viinaa. Suurpiirteisyys ja kokemuksen tuoma varmuus paistavat joka riviltä.

Jauhoseokseen neuvotaan lisäämään vettä niin paljon, että taikinasta tulee sakeaa kuin kerma. Hiivaa tarvitaan saksanpähkinän kokoinen nokare.

Esitaikina saa nousta liinan alla. Aikamääreeksi riittää ”hyvin”. Itsekään en enää katso kelloa, vaan taikinaa. Muutaman tunnin päästä taikina on jo kohonnut ja kupliva, eikä se tykkää huonoa, vaikka se saisi vielä jatkaa muhimistaan toisen mokoman.

Viinan tehtävä on maustaa, ei maistua. Jotain taikaa se tekee myös rakenteelle, samoin kuin kohonneeseen esitaikinaan lisätty kiehuva vesi, sillä näistä blineistä tulee erityisen kuohkeita ja ilmavia.

Pari merkintää olen kirjoittanut reseptin oheen. Viinan määrän voi puolittaa kahdesta desistä yhteen. Toinen merkintä tuli, kun mittasin erehdyksessä tattari- ja vehnäjauhojen suhteen väärin. Lyijykynällä kirjoitettu merkintä on jo haalistunut, mutta tiedän, mitä siinä lukee. ”1 osa vehnää, 3 tattaria. Toimii!”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla