Osasin odottaa jännittävää mausteisuutta, hedelmäistä makeutta, jopa parfyymisuutta. Mutta tuoksu, joka voissa paistuvista männyntuoksuvalmuskoista levisi keittiöön, yllätti voimallaan. Yhden lakin viipaloin kuivuriin. Olisi pitänyt ymmärtää, että sienikuivuri tarkoittaa matsutakelle volyyminappulaa. Kuivurista nouseva tuoksu saavutti hetkessä eläimellisen rajan ja loikkasi sen yli. Tuli kiire avata ikkunat, siirtää kuivuri verannalle ja paeta pihamaalle.

Matsutaket olivat tietysti upean makuisia. Itse en ole näitä aarteita vielä löytänyt, vaikka olen tarponut mäntykankaita ristiin rastiin. Nämä hurmaavat haisulit sain lahjaksi lappilaiselta konkarisienestäjältä.

Jos matsutakeonni kääntyy, kumarran metsälle. Mutta ihan tyytyväisenä saalistan aamuviileässä metsässä tuttuja lakkeja. Todellinen onnenpotku on, kun löytää pähkinäisen makuisen ukonsienen, pyörittelee sen korppujauhoissa ja paistaa lakin kullanväriseksi jättipihviksi. Tai kun saaliiksi saa rouskujen värisuoran: sinivioletteja haaparouskuja, vaaleanpunaisia karvarouskuja ja punaruskeita kangasrouskuja. Niihin liittyy erityisen herkullinen työvaihe. Siinä missä matsutaken tuoksu on peikko, ryöpätyistä rouskuista kohoava kirpeänmakea tuoksu on ilmaista keittiöterapiaa.

Kaikki himoitsevat umamisia herkkutatteja, niin minäkin. Myös punikkitatit ansaitsevat rakkautta, vaikka ne värjäävätkin sormet sinisiksi ja muuttuvat mustanpuhuviksi kypsennettäessä. Aika on tärkein rakkaudenosoitus punikkitatille. Kun muhennosta malttaa kypsytellä hitaasti ja hartaudella, saa aikaan tosiherkkua.

Suurin palvelus sienille on tarjota niiden kanssa viiniä, joka tekee oikeutta sienen omalle maulle. Valkoinen pinot gris korostaa sienten makeutta ja mineraalinen chardonnay mineraalisia vivahteita. Joskus viiniparin voi löytää klassisen ruoan ja viinin yhdistelmän kautta. Esimerkiksi pippurinen, hapokas grüner veltliner on oiva pari wieninleikkeelle. Joten arvatenkin se sointuu myös sienestä tehtyjen nugettien ja schnitzelin seuraan.

Ja jos haluaa viedä punikkitattimuhennoksen alttarille viinin kanssa, pinot noir ei petä koskaan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla