Keittokirjojen rivi hyllyssäni on kaventunut vuosi vuodelta. Jäljellä ovat kirjat, joista on mahdotonta luopua.

Esimerkiksi ruotsalaisen Leif Mannerströmin sillikirja, joka on kulkenut mukanani jo 15 vuotta. Kirjaan on kehittynyt samankaltainen tunneside kuin perintöastioihin. Molempien kanssa on yhteistä historiaa takana: iloja ja suruja, muuttolaatikoiden pakkaamista ja purkamista, kaasuliesiä ja induktioliesiä, arkea ja juhlaa.

Vilkaisu siideriliemessä maustuneiden silakoiden reseptiin riittää palauttamaan juhlan muistot kielelle. Hapokkaat, maukkaat fileesoirot tarjotaan poksahtelevan kirjolohenmädin ja hienoksi raastetun piparjuuren kanssa. Sherrysilli, portviinisilli ja vermuttiliemessä marinoitunut everstinsilli, tervehdin teitä ilolla tänäkin jouluna, kannustusjoukoissani höyryävät potut ja makea saaristolaisleipä.

Yleensä seuraan kirjan reseptejä pilkuntarkasti. Tosin yhden työvaiheen kohdalla oikaisen aina. Mannerström aloittaa etikkasilakoiden tekemisen fileiden nylkemisellä. Vielä helpommalla pääsee, kun upottaa fileet etikkaliemeen nahkoineen päivineen. Liemen pehmittämästä kalasta hopeatakki irtoaa melkein puhaltamalla. Sen jälkeen on makuliemen vuoro.

Monen mielestä silli ja silakka latistavat viinin, siksi olut on parempi juomavalinta. Mutta ei viinikään mahdoton ole. Esimerkiksi aavistuksen pirskahteleva, puolikuiva riesling ja saksalainen silvaner ovat olleet ranskankerman kanssa tarjotun sillipalan kanssa oivaa seuraa, ja siiderisilakoiden kanssa tarjottu mäti ja piparjuuri houkuttelevat seuraansa kuplivaa crémantia.

Koska kalapöydässä on paljon muutakin kuin silliä ja silakkaa, tärkein ohje juomavalintaan on lehtemme sommelierin, Terhi Oksanen-Alénin, neuvo: oma lempijuoma on usein paras valinta. Tänä jouluna aion kokeilla kalapöydässä uutta suosikkiani, japanilaista sakea. Se on sushin ja graavilohen kanssa hyvää pataa, ja uskon, ettei sillikään tykkää huonoa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla