Mieleeni on jäänyt keskustelu Suomen ensimmäisen teesommelierin, Petra Ahlmanin, kanssa. Kun hän kertoo teestä, puheessa vilahtelee sanoja, kuten kasvukorkeus, alkuperä, terroir, tuorein yläkasvusto, kukkaisuus ja paahteisuus.

Teen ja viinin sanasto on yllättävän samankaltaista. Kasvupaikalla, alkuperällä, kasvuolosuhteilla ja tuotantotavoilla on yhteys teen makuun ja laatuun, aivan kuten viinissäkin. Ei ole yhdentekevää, missä vaiheessa kasvua ja mistä kohdasta pensasta teelehdet kerätään.

Eikä silläkään, onko tee saanut kasvaa varjossa tai auringossa. Erään valkoisen teetyylin, ”shade whiten”, makua Ahlman kuvailee samaan tapaan kuin viiniä. Teen maku on täyteläinen, ja se levenee ja syvenee suussa, hän kuvailee. Teen täyteläisyys vie ajatukset viiniin, tarkemmin sanottuna pinot grisiin.

En tiedä rentouttavampaa ajanvietettä kuin lukea teen ja viinin kuvauksia. Yhdessä lempiteekaupassani teelista on koottu paksuun, mustaan kansioon. Oolang-teen sydänmailta Kiinan Fujianista tuleva mineraalisen makuiseksi kuvattu tee herättää heti mielenkiinnon.

Teen nimi on ”wu yi shui xian”, ja kohta kirjaimet alkavat suhista korvissa. En osaa kiinaa, mutta kuulen pehmeitä suhuäänteitä ja pitkiä vokaaleja, jotka pysähtyvät äkisti, kuin joku sivaltaisi kirjaimesta palan pois. Mieli matkustaa Wuyi-vuoriston kasteisille rinteille, joita vihreänä aaltoilevat teeviljelmät rytmittävät.

Niin herkullista kuin tee on ihan sellaisenaan, ruokapöydässä se pääsee tositoimiin. Hiljattain kävin syömässä helsinkiläisessä ravintola Inarissa. Kun pöytään kannettiin kulho, jossa oli grillatusta salaatista ja avokadosta tehty pehmeä vaahto, juomaksi kaadettiin voimakkaan savuista ”lapsang souchongia”. Savuisen teen ja grillisavun maustaman kasvisruuan yhdistelmä o li täydellisen harmoninen, paljon enemmän kuin osiensa summa. Kuten viinikirjoittajamme Terhi Oksanen-Alén sanoo, teen ja ruuan yhdistäminen on loputtoman mielenkiintoista, sillä siinä voi soveltaa samoja oppeja, jotka pätevät viinissäkin. 

Terhi Oksanen-Alénin, Sanna Kekäläisen ja Reetta Pasasen juttu teen ja ruuan yhdistämisestä löytyy Glorian ruoka & viini -lehdestä 1/2021 s. 32.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla