Pisin jono kiemurtelee perulaisen ruoka-kojun edessä. Minä olen jonon hännillä en-kä vielä tiedä, että pian syön tähänastisen elämäni parhaan cevichen. Sen valmistaa kojua pitävä Renzo Aldazabal. Ensin hän vispaa kulhossa limetin, chilin, suolan ja punasipulin maustaman ”tiikerinmaidon”, maistaa sitä, lisää hieman suolaa ja jäävettä, pyöräyttää kuhaviipaleet nopeasti tässä jumalaisessa liemessä ja kasaa kalakeon paperilautaselle bataattiviipaleen ja peukalonpään kokoisten, rapeiden maissijyvien kanssa.

Jokainen haarukallinen on pieni lahja. Limetin, suolan ja chilin kolmiyhteys on täydellisessä tasapainossa korostaen tuoreen kuhan puhdasta, merellistä makua. Koska kokki valmistaa annokset à la minute eli tilauksesta, kala on saanut raakakypsyä liemessä vain hetken, ja sen rakenne on kiinteytynyt juuri sopivasti.

Tekee heti mieli mennä uudelleen jonoon tilaamaan toinen samanlainen. Mutta Helsingin Teurastamon Nightmarket-festivaaleilla on pitkä rivi muitakin ruokakojuja. Rehellisesti sanottuna mikään niistä ei nyt jää mieleen, cevichen maku loistaa niin kirkkaana kielellä.

Tämän syksyn kohokohtiin kuuluu myös Långötorpin puutarhan ja Heikki Liekolan pop up -ravintolan maistelumenu, jonka pääosassa olivat saariston kasvikset ja yrtit.

Erityisesti mieleen jäi ruskan väreissä hehkuva annos, joka näytti siltä kuin lautaselle olisi laskeutunut harvinaisia perhosia. Pippurisen makuisten krassien makupareina oli violetista ja vihreästä basilikasta tehtyä pestoa ja suolaisenhapokkaita basilikanlehtiä, jotka olivat saaneet fermentoitua muutaman viikon.

Tässäkin annoksessa selkärankana toimi yksinkertainen liemi: tomaattivesi. Se on helppo valmistaa kotonakin. Kypsät tomaatit pilkotaan ja kiedotaan harsoliinaan. Ripaus suolaa ja yrttejä mukaan ja alle kulho, joka kerää tomaateista hiljalleen valuvat mehupisarat talteen. Tuloksena on kirkas, tiiviin makuinen liemi, yhtä aikaa aurinkoisen paahteinen ja viileän raikas. En voi keksiä lempeämpää tapaa jättää lopullisia jäähyväisiä pitkälle, lämpimälle kesälle.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla