Voiko ihminen pyörtyä onnesta? Tänä vuonna on monta kertaa tuntunut siltä.

Pelkkä ajatus vastapaistetusta, rapeapintaisesta vadelmamunkista saa odottamaan viikonlopun metsälenkkiä, joka päättyy kahvihetkeen Pitkäkosken majalla. Siellä se odottaa, kaupungin paras munkki. Se, josta ensin ajattelee että veitsellä kahtia, kyllä tästä kahdelle riittää. Kunnes joutuu nöyrästi toteamaan, että ei sittenkään. Kaiken hyvän päälle herkku on vegaaninen.

Ja ah, ravintola Pleinin tartar. Ajattelen nyt etenkin kevätversiota, jossa oli mausteena ripaus juustokuminaa ja chiliä, päällä rapea peitto mehukkaita kesäkurpitsalastuja. Ja kaiken kruununa keko unelmaisen kevyttä suolaista lunta, joka oli raastettu kohmeisesta fetasta.

Helmikuussa kohdalle osui kaksikin kohokohtaa, joiden tuottama ilo ei ole haalistunut vieläkään.

Ravintola Noman sesonkimenun pääosassa olivat merenelävät, ja kokemus oli kaikkien tähtien arvoinen, enemmänkin. Keittiön ja salin välinen yhteistyö oli kellontarkkaa, ja silti kaikki sujui lämpöisen rennosti, aivan kuin olisi istunut iltaa tutussa
kortteliravintolassa. Annoksista mieleenpainuvimpiin kuului avotulella grillattu kuningasravun kaulus, joka oli viimeistelty makeansuolaisella kastikkeella. Kauniimpaa umamisuudelmaa en voi kuvitella.

Yhtä sykähdyttävä oli norjalainen kampasimpukka, jonka Pauli Novitsky valmisti Sofia Gastrossa Helsingissä. Simpukka oli paahdettu, ja lisäksi se oli pistäytynyt leppäsavukylvyssä. Tumma savu toi makuun lihaisan vivahteen, jota kannatteli raikas merellisyys. Aamenen yhdistelmään lausui sancerre, joka oli niin kivisen mineraalista, että melkein ruuti paukkui.

Viimeisin huippuelämys yllätti tänä syksynä Ahvenanmaalla. Kuvittele salmiakkitoffee, joka on dipattu herkullisen karvaaseen tummaan suklaaseen ja viimeistelty suolakiteillä. Mercedes Chocolaterien käsin tehty namu on syystäkin pienen suklaatehtaan hittituote. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla