Pellon laidassa kasvava sitruunaomenapuu on kymmenvuotias, mutta on elämänsä aikana tehnyt yhden ainoan omenan. Niin hyvän, että joka syksy toivon, että ensi vuonna se tekee vihdoin kunnon sadon. Puu on peräisin ystävältä, joka piti elämäntehtävänään maatiaislajikkeiden arvostuksen nostamista. Nyt Krisaa ei enää ole, mutta harvinainen puu muistuttaa tärkeästä työstä.

Liki satavuotiaat omenapuut ovat sen sijaan täydessä vedossa. Pudokkaita saa noukkia kompostiin kottikärryittäin, ja vaatii kekseliäisyyttä saada oksilta kerätyt omenat hyödynnettyä. Nopeat ja vaivattomat reseptit ovat valttia.

Antonovkat ja muut hapokkaat omenat hautuvat tänäkin syksynä uunin matalassa lämmössä syvän makuiseksi hilloksi, jonka rakenne on niin tiivis, että se muistuttaa voita. Siideri antaa hillolle mukavan lisämaun. Tilkka marsalaa tai valkoviiniä toimivat myös, samoin viski ja calvados. Pääasia, että omenat saavat muhjaantua täyteen ihanuuteensa kuorineen.

San Franciscossa sijaitsevan Zuni Cafén maineikkaan kokin, Judy Rodgersin, paahdettu omenasose tehdään myös uunissa, mutta on vikkelämpi. Paahdettujen omenaviipaleiden päälle tulee suolaa ja sokeria vain ripaus, joten ihanan raikas sose on syötävä heti tai pakastettava.

Vähintään yksi piirakka on leivottava. Mitä enemmän omenoita piirakkaan uppoaa, sitä parempi. Ruotsalaisen Anna Bergenströmin vanhan piirakkakirjan sivu 74 onkin ollut kovassa käytössä. Korkeareunaiseen uunivuokaan leivottuun piirakkataikinaan tarvitaan vain viisi raaka-ainetta, tosin olen lisännyt kuudenneksi raastetun sitruunankuoren. Parasta on, että piirakkaan saa uppoamaan lähes kaksi kiloa omenoita, ja sokeria voi säännöstellä oman maun mukaan.

Omenasavotan loppusuoralla palkintona voi olla työläämpi herkku, kuten italialaiset omenafritterit. Rommilla ja sitruunankuorella maustetun friteeraustaikinan täytyy saada levätä vähintään tunti, ja uppopaistaminen edellyttää lieden äärellä seisomista. Mutta kuuma omenaviipale, jonka päällä on ohuenohut, rapea taikinakuori, on niin ihanaa, että poikkeus vahvistakoon säännön. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla