Jos pitäisi valita yksi yrtti, jolla kokata loppuelämä, tarvitsisin tuumaustauon. Japanilaisten basilika eli shiso? Vai yrttien työjuhta lehtipersilja?

Shison maku on kuin kimalaisen keruumatka: minttua, basilikaa, sitruunamelissaa, kanelia, kuminaa sekä takajalkoihin tarttunutta pippurista ruohoa ja kukkia.

Japanilaisessa keittiössä shiso ja raa’asta kalasta tehty sashimi on yhtä tuttu yhdistelmä kuin meillä tilli ja graavilohi. Mutta shiso sopii yhtä lailla perunasalaattiin, katkarapujen ja grillatun kalan kylkeen, marinadeihin, tuorejuuston mausteeksi, mansikoiden seuraan…melkein mihin vain.

Harmi, että tätä maailmanihmettä ei kaupasta juuri löydä. Punaista pienilehtistä perillaa ehkä, mutta se on vaimea versio vihreästä shisosta, jonka sahalaitaiset, tuoksuvat lehdet ja rehevä kasvusto muistuttavat ulkonäöltään nokkosta.

Jos ei satu asumaan aasialaisen ruokakaupan kulmilla, on kasvatettava itse. Pussillinen vihreän shison eli veripeipin siemeniä maksaa Hyötykasviyhdistyksessä pari euroa, ja juuri nyt on hyvä aika kylvää siemenet. Kun maa on lämmin ja hallanvaara ohi, taimet voi siirtää aurinkoiseen, kuohkeaan multapenkkiin.

Myös rakkauteni lehtipersiljaan on syvää ja pysyvää. Puntti persiljaa kuuluu keittiöön siinä missä suola ja sitruunakin.

Onkohan ruokaa, mihin lehtipersilja ei sopisi? Samettinen kukkakaalisoppa tai italialainen papukeitto, persilja tekee niistä taikaa. Hitaasti kypsennetty lihapata ja raikas persilja, onko parempaa yhdistelmää? Risotto, toimii aina. Itämainen tomaattikurkkusalaatti shirazi ja mozzarellasalaatti, lehtipersilja sopii molempiin.

Monessa klassisessa yrttipestossa persilja on melkeinpä selkäranka: italialaisessa salsa verdessä, argentiinalaisessa chimichurrissa ja ranskalaisessa persilladessa.

Simppeli ja uhkean makuinen persiljapesto syntyy, kun hienontaa lehtipersiljan lehdet veitsellä, lisää joukkoon hyvää oliiviöljyä, suolaa sekä salottisipulihakkelusta, joka on saanut maustua hetken viinietikassa. Tämä ”kaiken kastike” toimii yhtä lailla
pastan, grillatun lihan ja kalan kuin paahdettujen kasvistenkin kanssa.

Shiso-perunasalaatin ohjeen löydät täältä.

Persiljapeston ohjeen löydät täältä.

Salsa verden ohjeen löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulinin blogissa kokataan ruokia, joiden nerous piilee usein yksinkertaisuudessa.

Hae blogista