Kirjoitukset avainsanalla soppa testaa

Kuva: <span class="photographer">HK</span>
Kuva: HK

"Ei se vaan voi toimia."

Lähetti on kiikuttanut pienessä kylmälaukussa HK:n uusia tuotteita Sopan toimitukseen testattavaksi, ja olen ottanut yhden niistä kotiin. "Takuurapea mikropekoni", pakkaus lupaa.

Jo viime syksynä suomalaisille esiteltiin mikrossa kypsennettävä kanapekoni, ja nyt perinteisen possuversion vuoro. Olen valinnut testiryhmäksi itseni, sekä perheemme kahdeksanvuotiaan, joka on suuri pekonifani. Suhtaudumme molemmat uutuuteen epäluuloisesti. Eikö pekonista mikrossa tule vain löllöä? On sitä paitsi outoa, että koko paketti muoveineen päivineen täytyy lykätä mikroon. Eikö se sula tai räjähdä?

Toimimme kuitenkin ohjeiden mukaan. Kuumennamme avaamatonta muovipakettia lähes täydellä teholla viisi minuuttia. Asunnon valtaa tuttu pekonin tuoksu.

Kun avaan mikron oven ja nappaan ei-räjähtäneen paketin mikrosta, huomaan, että olisi kannattanut lukea ohjeet loppuun asti. Idea nimittäin on, että kuumentamisen puolivälissä yksi paketin kulmista aukeaa ja päästää ulos pakettiin muodostuvaa vesihöyryä. Ja kun tätä ei tiedä, hulauttaa helposti avonaisesta paketista pekoninrasvaa ympäri mikroa, keittiön tasoja ja paikalle tuoksun houkuttelemana vaeltaneen kissan turkkia.

Seuraavaksi siis pikasiivous ja kissan pesu (ei onnistu, kissa piiloutuu tyytyväisenä saunan lauteiden alle nuolemaan itseeän).

Sitten pekonin pariin. Se näyttää ihan oikealta. Ja erityisesti huomattavan rapealta. Ainoa miinus ulkoisessa olemuksessa on, että pekonisiivut ovat mikrossa tarttuneet reunoistaan toisiinsa ja muodostaneet yhteinäisen rapean possulaatan.

Rapeaa pekonilaattaa on lähes mahdoton sivistyneesti syödä veitsellä ja haarukalla, joten päädymme murtamaan siitä siivuja ja syömään ne talouspaperin avulla, ikään kuin pekonitikkareina.

"Maistuu ihan oikealta", testiryhmän nuorempi jäsen kommentoi. "Ehkä vähän suolaisempaa kuin yleensä."

Olen samaa mieltä. En missään nimessä sokkotestissä erottaisi tätä pannulla tai uunissa paistetusta pekonista. Mikropekoni yllättää siis positiivisesti.

Mutta miksi haluaisin kypsentää pekonin mikrossa? Ehkä sen voi ajatella kätevämmäksi tavaksi: mikrolla on pienempi energiankulutus hellalla. Mikrossa ei myöskään (oikeaoppisesti toimiessa) synny samanlaisia  rasvaroiskeita kuin pannulla, eikä tarvitse tiskata paistinpannuakaan. Ympäristöystävällisyyden kannalta asiassa on kuitenkin vähintään yksi mutta. Mikropekonipaketissa on nimittäin vain neljä siivua pekonia, mutta moninkertainen määrä muovia tavalliseen pekonipakkaukseen nähden. Siksi se ei tunnu kovin ekolta. Mutta varmasti tällekin tuotteelle on paikkansa. Nyt olisi mahdollista nauttia rapeaa pekonia esimerkiksi eväänä työpaikalla, jossa käytettävissä saattaa olla ainoastaan mikro.

Mikropekonin hinta on myös kalliimpi kuin tavallisen Amerikan pekonin. Sadan gramman paketti mikropekonia (tosiaan, se neljä siivua) maksaa 1,79 euroa. Tavallista pekonia taas saa 1,95 eurolla jopa 170 grammaa. Mikropekonin kilohinta on siis miltei tuplasti suurempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Kristian
2/2 | 

Toimii myös normaalin pekonin kanssa. Lautaselle yksi talouspaperi alle, kolmesta pekonisiivusta tehdään "kolmio" ja sitten toinen talouspaperi päälle (alempi kerää rasvaa ja päällimmäinen estää roiskumista)

Sitten vaan mikroon, muutamia minuutteja ja siinä se, valmista ja herkullisen hyvää ja rapeaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaurabuumi kasvaa kasvamistaan, mutta mikä kaurajuomista olisi paras maidon korvike kahviin? Entä sellaisenaan juotavaksi? Soppa365:n toimitus testasi seitsemän kaurajuomaa. Testistä jäi tällä kertaa pois monen vegaanin ikisuosikki, Oatlyn iKaffe. Se on nimittäin ennemminkin baristakäyttöön suunniteltu juoma, jossa on paljon rasvaa. iKaffella syntyy kyllä hyvää lattea, mutta sellaisenaan juotavaksi se ei oikein sovi.

Kaikki testin kaurajuomat toimivat kahvissa vähintäänkin teknisesti: ne eivät juoksettuneet tai erottuneet. Maku- ja koostumuseroja niissä kuitenkin oli paljon. Siinä missä toinen juoma oli kuin maidon ja veden sekoitusta, muistutti toinen enemmän jopa kiisseliä.

Voittajaksi nousi tällä kertaa Valion uusi Oddlygood. Sitä kiiteltiin neutraalista mausta, joka ei ollut liian makea. Oddlygood toimii kahvissa mainiosti: vähemmän tarkka ei välttämättä edes erottaisi sitä oikeasta maidosta.

(Juomien kohdalla mainitut sokerit ovat peräisin kaurasta, eivätkä siis ole lisättyjä sokereja.)

1. Valio: Oddlygood UHT

Hinta: 1,79 €/1 l
Ainesosat: Kaurapohja (vesi, kaura), rypsi- ja auringonkukkaöljy, kalsium, suola, jodi, vitamiinit.
42 kcal/1 dl rasvaa 1 g/100 g, kauraa 10 %, sokereita 3,5 g/100 g

Valion uutta Oddlygoodia pidettiin hyvänä vaihtoehtona kuluttajalle, joka harkitsee siirtymistä tavallisesta maidosta kasvipohjaisiin juomiin. Sen maku on kaurainen, mutta neutraali. Kahvissa Oddlygood toimii testin juomista parhaiten. Juoman koostumus on maitomainen, ja se sopii myös sellaisenaan juotavaksi. Lisäksi pakkaus on hauska!

Avaamaton pakkaus säilyy huoneenlämmössä pitkään. Avattu pakkaus säilyy jääkaapissa 4-5 päivää.

2. Juustoportti: Suomalainen kaurajuoma gluteeniton

Hinta: 1,99 €/1 l
Ainesosat: vesi, puhdas gluteeniton luomukaura 10 %, rypsiöljy, kalsium, suola, B2-virtamiini, foolihappo, D2-vitamiini, B12-vitamiini.
45 kcal/1 dl, rasvaa 1,5 g/100 g, kauraa 10 %, sokereita 4,8 g/100 g, suolaa 0,1 g

Juustoportin superkauniista pakkauksesta löytyy testin ainut gluteenittomasta kaurasta valmistettu juoma. Myöskään maku ei ole huono: kepeä ja raikas. Juustoportti kiilaa testin kakkoseksi maidolla, joka toimii hyvin maidossa mutta jota voi kuvitella juovansa ihan sellaisenaankin.

Avattu pakkaus säilyy jääkaapissa noin 5 vrk. Jääkaappisäilytys.

3. Oatly: Original UHT
1,79 €/1 l
Ainesosat kaurapohja (vesi, kaura 10 %), rapsiöljy, kalsiumkarbonaatti, kalsiumfosfaatti, jodioitu suola, vitamiinit. Valmistusmaa Ruotsi.
50 kcal/1 dl, rasvaa 1,5 g/100 g, kauraa 10 %, sokereita 4,1 g/100 g

Monelle tutun Oatlyn kaurajuoma on miellyttävän makuinen. Aromi ei ole liian makea, ettei juomaa voisi nauttia sellaisenaan. Toimii myös kahvissa. Testin ainut juoma, jota ei ole valmistettu kotimaisesta kaurasta.

Säilyy huoneenlämmössä noin vuoden, avattuna jääkaapissa 5 vrk.

4. Kaslink: Aito Kaurajuoma
1,65 €/1 l
Ainesosat kaurapohja (vesi, kaura 10 %) rypsiöljy, suola, stabilointiaineet (gellaanikumi, karrageeni) kalsium, riboflaviini, foolihappo, D2-vitamiini, B12-vitamiini.
43 kcal, rasvaa 1,5 g/100 g, kauraa 10 %, suolaa 0,10 g/100 g, sokereita 5 g/100 g.

Kaslink on 2000-luvun alussa perustettu suomalainen perheyritys, joka tunnetaan maitotuotteistaan. Viime aikoina firma on monien muiden tavoin kuitenkin voimakkaasti panostanut kauratuotteisiin, sillä perinteisen maidon juominen on laskussa. Kaslinkin Aito Kaurajuoma eroaa testin muista tuotteista. Se on paksua ja täyteläistä, aromiltaan hieman makeaa. Tämä voisi olla lasten makuun, eräs raatilainen toteaa. Kasslinkin kaurajuomassa käytetään ainoana kahta koostumukseen vaikuttavaa lisäainetta, gellaanikumia ja karrageenia. (Kasslinkilta löytyy kuitenkin myös luomuversio kaurajuomasta, jossa näitä lisäaineita ei ole. Siitä ei tosin löydy myöskään D- ja B12-vitamiineja).

Säilyy ainakin kuukauden, avattuna säilyy noin 5 vrk. Jääkaappisäilytys.

5. Pirkka (valmistaja Kavli) UHT
1,29 €/0,75 l
Ainesosat vesi, kaurahiutale 7,4 %, rypsiöljy, stabilointiaine, trikalsiumfosfaatti, suola, vitamiinit, foolihappo.
35 kcal/ 1 dl, rasvaa 0,9 g/100 g, kauraa 7,4 %, suolaa 0,1 g, kalsiumia 120 mg/100 g, sokereita 4,4 g

Pirkan kaurajuoma on testin halvin, mutta maku on melko mitäänsanomaton. "Aika laimealta maistuu", raati toteaa. Vähän kuin kahviin laittaisi sekä tilkan maitoa että vettä.

Säilyy huoneenlämmössä noin vuoden, avattuna jääkaapissa 5 vrk.

6. Planti Kaurajuoma (valmistaja Kavli) UHT
1,79 €/0,75 l
Ainesosat kaurapohja (vesi, kaurahiutale 7,5 %), rypsiöljy, kalsiumfosfaatti, stabilointiaine, suola, vitamiinit, foolihappo.
35 kcal/1 dl, rasvaa 0,9 g/100 g, kauraa 7,5 %, suolaa 0,1 g, kalsiumia 120 mg/100 g, sokereita 4,5 g

Plantin kaurajuoma herättää negatiivisia reaktioita testaajissa. "Tässä maistuu UHT", todetaan. Lisäksi juomaa moititaan liian makeaksi ja keinotekoisen tuntuiseksi. Ei jatkoon!

Säilyy huoneenlämmössä noin vuoden, avattuna jääkaapissa 5 vrk.

Kommentit (21)

Vierailija
1/21 | 

Unohtuiko Kaslinkin luomu-juoman tiedot postauksesta? Kuvan perusteella oli testissä mukana

Venla Soppa365
Liittynyt3.4.2017

Hei, Kaslinkin luomu-juoma mainitaan artikkelissa, mutta valitettavasti saimme sen maistettavaksi vasta varsinaisen testin jälkeen, jolloin koko raati ei ehtinyt arvioida juomaa. 

Vierailija
3/21 | 

Jos testaatte parasta maidon korviketta kahviin, niin mikä oli oikeasti ajatus sen takana, että ette ottaneet testiin lainkaan mukaan monen (ei pelkästään vegaanien)  suosikkia iKaffea, joka on kehitetty tuohon tarkoitukseen? Ja jota voi juoda muutenkin, on oikein hyvää. Ja ehdottomasti parasta kahvin kanssa, paljon parempaa kuin maito itse asiassa. Otsikollenne ei nyt löydy oikein katetta...

Vierailija

Samaa mieltä! Vähän haiskahtaa valion mainokselta kun testitulosken ykkönen on valion oddlygood ja ikaffe otettu pois ettei pääsisi testivoittajaksi...

Mervinmagoisat
4/21 | 

Plantin uusi kaurajuoma Kahviin ja iKaffe puuttuivat. Plantin uusin on paras. Voittaa iKaffenkin.

Vierailija

Kiitti vinkistä! Kommenteistakin löytää paremmat arvostelut kuin tästä ite postauksesta...

Venla Soppa365
Liittynyt3.4.2017
6/21 | 

Hei, kiitos kaikille kommenteista! iKaffen puuttumista onkin selitetty jo itse artikkelissa. Se on monille tuttu, toimiva vaihtoehto - erityisesti kahviin. Myös toimituksessamme on iKaffe-faneja! Halusimme kuitenkin tällä kertaa testata enemminkin uutuuksia joita on viime aikoina ilmestynyt kauppoihin. Ja ei, testi ei valitettavasti ole sillä tavalla kattava, että siitä löytyisivät kaikki Suomessa myytävät kaurajuomat. On hienoa että kaurajuomien kysyntä kasvaa, toivottavasti kaikille löytyy oma lemppari :)Lopullista totuutta omistä makumieltymyksistä kun ei tiedä kukaan - paitsi sinä itse :) 

Vierailija

Jos testasitte "uutuuksia", miksi Oatlyn peruskaurajuoma oli siellä? Se on paljon vanhempi tuote kuin iKaffe... Ongelma on tässä se, että annatte otsikkoa myöten ymmärtää, että olette testanneet kaikki kaurajuomat - ja löytäneet parhaan. Joka, yllätys yllätys, on Valion tuote, joka jo perinteisesti on ollut hyvin edustettuna resepteissänne. Yhteistyöt ja testit pitäisi ehdottomasti erottaa toisistaan. Suhtaudun kyllä jatkossa suurella varauksella testeihinne.

Vierailija
7/21 | 

Onko Valio maksanut tai antanut tuotteitaan nyt tai aiemmin blogiyhteistyön merkeissä?

Itseä ihmetyttää kovin, että tästä testijoukosta on jätetty ulkopuolelle juuri kahviin tarkoitetut Plantin ja Oatlyn kauramaidot. Ei herätä luottamusta tälläiset arvostelut ja vertailut.

Vierailija
8/21 | 

Lisäksi oikeasti yksi parhaista, Rainbown kaurajuoma toimii tosi hyvin kahvissa, vaikka Rainbow-merkkiä onkin! Se on perheemme kahvisuosikki iKaffen rinnalla. Miksi se on jätetty pois?

Vierailija
9/21 | 

Haiskahtaa maksetulta mainokselta. Itse päätin artikkelin rohkaisemana kokeilla Valion kauramaitoa kahvissa ja oli kyllä niin järkyttävän makuista Oatlyn iKaffen jälkeen, ettei kukaan voi olla suosituksesta tosissaan.

Riemutohtori
10/21 | 

"Juustoportti kiilaa testin kakkoseksi maidolla, joka toimii hyvin maidossa mutta jota voi kuvitella juovansa ihan sellaisenaankin." En ymmärrä, käyttääkö joku kaurajuomaa lehmänmaidon seassa, vai mitä tarkoitat?

Vierailija
12/21 | 

Tämä testi on täysin käsittämätön. Ensinnäkin samassa testissä ei voida testata juomiseen ja kahviin tarkoitettuja kauramaitoja.

Koko testissä ei ole mukana yhden yhtä kahviin sopivaa kauramaitoa, mutta kuitenkin ilmeisesti kaikkia on testattu kahviin. Testissä väitetään, että "kaikki testin kaurajuomat toimivat kahvissa vähintäänkin teknisesti: ne eivät juoksettuneet tai erottuneet". Oddlygood samoin kuin muut testin tuotteet juoksettuvat kahvissa. Miten tässä testissä, jonka uskoin olevan luotettava, hehkutetaan täysin sopimatonta tuotetta! Meni täydellisesti uskottavuus tähän lafkaan!

Vierailija
13/21 | 

Valion kauramaito ei edes sekoitu kahviin vaan jää könteiksi. En ymmärrä, miten se on voinut voittaa.

Vierailija
14/21 | 

Hämmentävä vertailutulos - itse olen kokeillut Valion Oddlygoodia jopa muutamaan otteeseen, kaikilla kerroilla jäi huono maku suuhun. Koostumus ei ole täysin homogeeninen, vaan siitä erottuu varsinkin kahviin kaadettaessa pieniä sattumia (kauraklönttejä?). Jos halutaan vertailla keskenään kaikkia ns. peruskaurajuomia niin oma ykköseni on Rainbown juoma, maistuu kylmänä sellaisenaan (on kylläkin hieman makeampi kuin esim Juustoportin tai Plantin juomat) ja on täydellinen budjettivaihtoehto myös kahvin sekaan.
Nimenomaan kahviin tarkoitetuista tuotteista Plantin ”kaurajuoma kahviin” vie voiton kotikäyttössä ja iKaffe vaahdottamista vaativissa erikoiskahveissa. Mutta nämä ovat toki myös maku- ja mielipideasioita :)

Vierailija
15/21 | 

Onpa erikoista, että testi ja testitulokset olivat täysin turhia. Kiitos kommentoijille, taidan luottaa mieluummin teidän arvioihin ja jättää esim. tämän Valion uutuuden suosiolla kauppaan, vaikka siitä ehdinkin jo innostua.