Soppa365:n toimitus sai maistiaisiksi kotimaisia, rapeiksi paahdettuja jauhopukintoukkia. Keittiömestari ja elintarviketieteiden maisteri Aija Viitaniemen ChefBug-merkillä myytävät hyönteiset ovat ensimmäisiä Suomessa kokonaan tuotettuja, syötäväksi tarkoitettuja toukkia. Tällä hetkellä niitä on myynnissä yrityksen omassa verkkokaupassa herkkuhyonteiset.fi. Siellä 20 grammaa maustamattomia paahdettuja jauhopukintoukkia maksaa 7,80 e. Barbeque-maustettuna sama pussillinen on hieman kalliimpi, 8,60 e.

Kasvatettujen jauhopukintoukkien harvestointi toimii samalla tavalla kuin sirkkojen. Toukat pakastetaan, jolloin ne vaipuvat horrokseen, josta eivät enää herää. Ennen paahtamista jauhopukintoukkia keitetään Viitaniemen mukaan pitkään, noin 10 minuuttia. Paahtamisen jälkeen toukkien mikrobiologinen laatu varmistetaan ennen myyntiä.

Toimitus maisteli paahdettuja jauhopukintoukkia sellaisenaan. Kaikki maistajat tunnustivat olevansa ennakkoluuloisempia syötäviä toukkia kuin sirkkoja kohtaan. Juuri siksi olikin yllätys, että paahdetut toukat saivat hyvän vastaantoton.

 

Maku ja rakenne miellyttäviä

Paahdettujen jauhopukintoukkien makua arvioitiin miedoksi ja neutraaliksi. Maistajat näkivät maustamattomissa toukissa enemmän mahdollisuuksia ruuanvalmistuksen kannalta. Barbeque-toukkia kuvailtiin maultaan juustonaksumaisiksi ja aavistuksen tunkkaisiksi. Toisaalta mausteseos toi tuotteeseen ajatuksen naposteltavuudesta popcornien tapaan.

Erittäin kuiva paahtoaste toimi maistajien mielestä toukille hyvin. Ensiajatus toukkien syömisestä on useimmille epämiellyttävä, joten jopa kuivakka rapeus katsottiin näille eduksi. Myös rakenteen tasakoosteisuudesta pidettiin.

Maistajien kommentit: "Yleisöä kosiskelevan kuivaksi paahdettu." "Kiva homogeeninen rakenne, kun ei ole siipiä eikä jalkoja." "Maku on ihan ok, neutraali."

 

Mihin käyttäisit?

Kuiviksi paahdetut toukat sisältävät proteiinia jopa 40 %, eli pussillisesta saa 8 g proteiinia. Jos ruuan proteiinipitoisuutta haluaisi selvästi lisätä paahdettujen toukkien avulla, niitä pitäisi käyttää kuitenkin runsaasti. Ruuanvalmistusmielessä proteiinivertailuun sopivat mm. kasviproteiinipitoiset jauhikset, joissa proteiinipitoisuus on 17–30 g/100 g.

Kuivattujen toukkien paikka on siis vielä kevyenä proteiini- ja kivennäisainelisänä sekä rapeana ripotteena salaatissa tai tomaattikeiton päällä. Sekä tietysti hyönteisruokamaailman tienraivaajana paahdettujen sirkkojen tapaan.

Maistajien kommentit: "Toimisivat varmaan keitoissa tai salaateissa murennettuna paahdetun sipulin tapaan." "Salaatin rapeaksi proteiinilisäksi."

 

Paahdettu suomalainen kasvatettu jauhopukintoukka (Tenebrio molitor)

Ravintosisältö/100 g: Energiaa 573 kcal. Rasvaa 40 g, josta tyydyttynyttä 10 g. Hiilihydraatteja 9,5 g, josta sokereita alle 0,1 g. Proteiinia 44 g. Suolaa 0,37 g.

*Tuote saattaa sisältää pieniä määriä vehnää, kauraa ja ohraa. Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja tai pölypunkeille.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Toimituksen yhteisblogissa maistellaan, testataan ja vinkataan kiinnostavia ja maukkaita makuelämyksiä.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla