Minulla on kaksi erilaista elämää. Joka toinen viikko taloutemme elää kahden aikuisen arkea, johon kuuluu iltamenoja, harrastuksia ja ulkona syömistä. Joka toinen viikko vuorossa on uusperhearki, jota rytmittävät esimerkiksi lapsen jalkapallotreenit ja pelit (3–4 iltana viikossa). Erityisesti näillä viikoilla ajauduimme kinastelemaan puolisoni kanssa ruuanlaitosta: Kumman vuoro käydä kaupassa, en mä ainakaan jaksa keksiä mitä tänään syödään, miten sä saatoit taas unohtaa maidon. Lisäähaasteita aiheuttivat vielä erilaiset ruokavaliot. Perheyksikön pienin syö lihaa, minä ja puolisoni emme. En vastusta lihan tekemistä lapselle, mutta kivointa ja kätevintä olisi tietysti, jos voisimme edes jossain määrin syödä samoja ruokia.

Kaikki ongelmointi oli täysin turhaa. Ratkaisuun tarvittiin 20 minuutin perheneuvottelu, yksi A4-arkki ja tussikynä.

Päätimme koko perheyksikön voimin, että mitä ruokaa syödään tästä lähtien maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Siis joka toinen viikko. Nyt meidän ei tarvitse KOSKAAN neuvotella siitä, mitä tänään tekisi mieli. Miten vapauttavaa! Riitely on loppunut. Kauppalista on helppo tehdä, usein sen muistaa jopa ulkoa. Ja ateriat syntyvät hetkessä, koska rutiinit näiden viiden ruokalajin valmistamisessa ovat hioutuneet huippuunsa.

Ja koska homma tapahtuu vain joka toinen viikko, ruokiin ei ehdi kyllästyä. Viikonloppuisin syömme sitä paitsi ihan juuri sitä, mitä sattuu huvittamaan.

Tässä vaiheessa kaikki haluavat jo varmaan tietää, mitä ne ruuat sitten ovat? No tässäpä:

Maanantai: Kalaa ja perunaa (pääkuvassa)

Määrittely on laaja. Useimmiten meillä on perunamuusia ja paistettua siikaa, kuhaa tai ahventa. Lisukkeena melkein aina paistettua lehtikaalia. Mutta jos on ihan paniikkipäivä, niin kalapuikotkin käyvät. Nekin voi toki myös tehdä itse, kurkkaa ohje täältä.

Tiistai: Tortilloja!

Tiistaisin ei ole harrastuksia, joten silloin ruuanlaittoon ehtii käyttää hetken enemmän. Tortillat ovat kaikkien suosikkeja, koska täytteet saa valita itse. Pöydästä löytyy itse lettusten lisäksi useimmiten tomaattista jauhelihakastiketta (lapselle), härkis-mustapapukastiketta (aikuisille), granaattiomenan siemeniä (joita kaikki rakastavat), salaattia (koska lapsi vaatii sitä), muussattua avokadoa (oma suosikkini), itse tehtyä salsaa ja ranskankermaa. Ähky on taattu!

(Näin muuten poistat kätevästi granaattiomenan siemenet.)

Keskiviikko: Pikanuudelit

Parsakaali-pähkinänuudelit pelastavat silloin, kun aikaa on vain vartti. Paahda ensin sopiva määrä cashew-pähkinöitä kuivalla pannulla ja siirrä syrjään. Laita sitten nuudelit kiehumaan ja pilko paloiksi parsakaali, yksi sipuli, valkosipulinkynsi ja puolikas chili. Paista vihannekset nopeasti kuumalla pannulla rypsiöljyssä (ja seesamiöljyssä). Lisää pannulle loppuvaiheessa limemehua, soijaa ja hunajaa. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja tadaa! Valmista.

Torstai: Keittopäivä

Lempeäntulinen bataattikeitto on koko perheen suosikki. Se tehdään meillä suunnilleen tämän ohjeen mukaan, mutta usein joukkoon soseutetaan paketillinen pehmeää silken-tofua, jotta ruuan proteiiniarvo nousee (emmekä laita omenaa, mutta sipulia ja valkosipulia kyllä. Mutta sanoinkin, että suunnilleen). Tarjoiluvaiheessa kaikki lisäävät keiton päälle granaattiomenan siemeniä.

Perjantai: Pizzaa

Laitan usein pizzataikinan kohoamaan aamulla ennen töihinlähtöä. Kuulostaa ehkä mahdottoman reippaalta, mutta ei siihen oikeasti mene kuin hetki. Kotiin palatessa ei tarvitse kuin keittää pikainen tomaattikastike. Kaikki perheenjäsenet pilkkovat tai muuten valmistelevat haluamansa täytteet ja asettelevat ne pizzan päälle. Viikonloppu voi alkaa!

(Laiskan leipurin pizzataikinan ohjeen löydät täältä. Sen voi tehdä jo edellisenä iltana, jos aamulla ei huvita.)

Jos sinulla on samanlaisia ongelmia arjessasi, suosittelen lämpimästi vakioruokalistan tekemistä. Toinen hyvä vaihtoehto on Sopan etusivulta löytyvä paniikkinappula. Se pelastaa akuuttitilanteissa, kun harhailet nälkäisenä ja jo-melko-kiukkuisena kaupan hyllyjen välissä.

Teksti ja kuvat: Venla Rossi

Kommentit (4)

Jomsu
5/4 | 

Olipa oiva vinkki! Meillä auttoi jo se, että listasimme niin monta ruokaa, joita meillä usein tehdään ja laitoimme jääkaapin oveen. Nyt voi bongata sopivan vaihtoehdon ennen kauppareissua.

Vierailija
6/4 | 

Ja jos haluaa päästä vielä vähän helpommalla, niin esim. tuota bataattikeittoa kannattaisi tehdä kerralla tupla- tai tripla-annos, ettei ruokaa tarvitsisi laittaa ihan joka päivä...

Vierailija
7/4 | 

Melkoinen määrä kertyy suolaa jos joka viikko syö pikannuudeleita, tortillaaa ja pizzaa :0

Vierailija
8/4 | 

Suolattomiakin pikanuudeleita on, isommissa pakkauksissa (ovat yleensä riisinuudeleita, kypsymisaika noin kolme minuuttia). Myös jos pizzan ja tortillat tekee itse, silloin suolan määräkin esim. täytteiden valinnalla on itse päätettävissä. Ei pelkästään ruoan nimi tee siitä runsassuolaista tai epäterveellistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Soppaniksit-blogissa Sopan toimitus jakaa kokkausaiheisia vinkkejä ja antaa inspiraatiota kotikeittiöihin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla