Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Keväällä valo lisääntyy ja paljastaa karun totuuden: kodissa, erityisesti keittiössä, on liikaa tavaraa. Lisäksi siellä on yksinkertaisesti likaista, ja tavarat eivät ole järjestyksessä. On vaikea nauttia ruuanlaitosta, jos välineet ja raaka-aineet eivät ole järjestyksessä ja käyttökelpoisia.

Siksi keräsimme Soppa365:n toimituksen kokeneilta ruokatoimittajilta parhaat vinkit keittiön kevätsiivoukseen.

1. Esivalmistelut ovat kaiken A ja O. Rekrytoi tarvittavat apuvoimat ja varmista, että siivouksen jälkeen kaikille on luvassa syötävää tai jokin muu pieni palkkio. Varaa myös itsellesi palkintoherkku: suklaalevy tai lasi viiniä. Laita energisoiva siivousmusiikki soimaan.

2. Luo kriittinen katsaus keittiön kuiva-aineisiin. Säilytätkö pähkinöitä ja siemeniä kauniissa lasipurkeissa? Se on esteettistä, mutta valo ja lämpö saavat raaka-aineet pilaantumaan paljon nopeammin kuin paketin kyljessä lukee. Maista raaka-aineita: jos esimerkiksi pähkinät maistuvat vähänkään härskiintyneiltä, on parempi heittää ne pois. Kuiva-aineiden pilaantumista vauhdittaa myös se, jos kuiva-ainekaappisi alla on pienikin lamppu: se nimittäin säteilee lämpöä. Testaa siis myös kaapissa olevat aineet, esimerkiksi kaurahiutaleet ja graham-jauhot.

3. Jääkaapin pikku purkit. Niitähän meillä kaikilla riittää. Jos currytahna on ollut auki vuoden, se ei todennäköisesti ole enää parhaimmillaan. Monilla on jääkaapissa puoliksi käytettyjä purkkeja täynnä maustekastikkeita, joita he eivät oikein enää uskalla käyttää – mutta eivät myöskään halua heittää pois. Ole rehellinen itsellesi: ne vievät aivan turhaan tilaa.

4. Tee parannus. Sijoita tussi ja maalanrinteippi keittiöön, näkyvälle paikalle. Merkitse tästä lähtien pussien ja pakettin kylkeen päivämäärä, jolloin ne on avattu.

5. Astia- tai tiskikaappiin tuppaa kertymään sellaisia mukeja, joita kukaan perheestä ei oikein halua käyttää. Työpaikoilla mukeista sen sijaan on usein pulaa. Tee päivän hyvä työ ja roudaa kaikki possumukisi töihin.

6. Kokkausinto hiipuu välittömästi, jos vetolaatikoissa on puuhaarukoita ja muita kihveleitä niin paljon, ettei ensimmäistäkään laatikkoa saa kunnolla auki. Heitä rikkinäiset ja huonoiksi kuluneet välineet pois. Kokoa käyttökelpoisista, mutta itsellesi turhista välineistä kierrätyspaketti esimerkiksi kevään ylioppilaalle, joka on pian muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiinsa. Hänellä on nimittäin pian tilaa ja pula kaikesta. (Kiinnostaisikohan ylioppilasta myös jäätelö- tai pastakone, jota itse käytät kerran kolmessa vuodessa? Aina kannattaa kysyä. Isoja koneita tai muita välineitä voi antaa myös pitkäaikaislainaan.)

7. Unohda supervahvat siivousaineet. Paras ja käsille hellä lopputulos syntyy näin: pyyhi pinnat ensin rätillä, joka on kastettu veteen ja astianpesuaineeseen. Sitten ota käyttöön kuiva, kankainen keittiöliina. Siistiä tulee, ja siivouksen jälkeen keittiöliinan voi pestä vaatteiden kanssa pesukoneessa.

8. Liesituulettimen pesu on monelle se painajaismaisin homma. Mutta ei hätää. Irrota likainen ritilä varovaisesti, ja laita se päiväksi likoamaan veteen, johon olet lorauttanut hieman konetiskiainetta. Jos pahin lika irtoaa liotuksessa, voit lopuksi vielä pestä ritilän astianpesukoneessa. Helppo homma!

9. Älä yritä tehdä kaikkea samana päivänä. Yksi isompi homma ja vähän pientä järjestelyä ja pyyhkimistä riittää esimerkiksi peruslauantain tavoitteeksi. Muista palkita itsesi!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Soppaniksit-blogissa Sopan toimitus jakaa kokkausaiheisia vinkkejä ja antaa inspiraatiota kotikeittiöihin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla