Omena muuttuu etikaksi puolessa vuodessa. Kuva: Teemu Leminen.
Omena muuttuu etikaksi puolessa vuodessa. Kuva: Teemu Leminen.

Kotitekoisen omenaviinietikan valmistaminen on helppoa, mutta se kysyy tekijältään kärsivällisyyttä, sillä etikan tekeytymiseen kuluu aikaa puolisen vuotta.

Alkuvaiheessa tarvitset kasan kotimaisia omenoita, lasikulhon ja harsoliinan.

Pese omenat, leikkaa ne lohkoiksi ja anna leikkuupintojen tummua. Omenoita ei kuorita, eikä niiden siemenkotia tarvitse poistaa.

Laita tummuneet omenalohkot puhtaaseen lasikulhoon ja kaada päälle kädenlämpöistä vettä, jotta omenat peittyvät. Pane lasikulhon päälle harsoliina ja nosta se pimeään ja huoneenlämpöiseen paikkaan (esimerkiksi keittiön kaappiin) vetäytymään 6 kuukaudeksi. Sekoita omena-vesiseosta kerran kuukaudessa.

Kun omenat ovat vetäytyneet puolen vuoden ajan, nouki omenalohkot uuteen puhtaaseen lasikulhoon. Siivilöi omenoista mehustunut neste ja kaada se takaisin omenalohkojen päälle. Peitä jälleen harsolla ja anna seistä pimeässä vielä 4–6 viikkoa.

Nyt omenaviinietikka on valmista! Nouki omenalohkot purkista ja heitä pois. Ne ovat tehtävänsä tehneet. Siivilöi omenoista irronnut neste ja pane se puhtaisiin pieniin lasipulloihin tai -purkkeihin. Nauti kotitekoisen omenaviinietikan hienostuneesta mausta.

Jos ajatus puolen vuoden etikkaprojektista tuntuu mahdottomalta, kokeile vadelmaviinietikan valmistamista! Se vie kotioloissakin vain viikon verran.

Vadelmaviinietikan ohjeen löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

toimitus
Liittynyt30.4.2014

Hei, pahoittelemme, ettemme ole huomanneet vastata kysymykseen! Kyllä tähän kannattaa lisätä välillä vettä, etteivät omenat kuivu. T: Soppa365 toimitus

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Soppaniksit-blogissa Sopan toimitus jakaa kokkausaiheisia vinkkejä ja antaa inspiraatiota kotikeittiöihin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2014