Omenoita, onhan noita! Kuva: <span class="photographer">Istockphoto.</span>
Omenoita, onhan noita! Kuva: Istockphoto.

Valmista kotitekoista omenaviinietikkaa

Omenaviinietikka ei ole vaikea tehdä, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan, sillä etikan tekeytyminen kestää puolisen vuotta.

Näin onnistut: Lohko pestyt omenat ja anna leikkuupintojen tummua. Voit jättää kodat omenoihin. Laita lohkot lasikulhoon ja kaada kädenlämpöistä vettä päälle sen verran, että omenat peittyvät. Peitä kulho harsoliinalla ja nosta se huoneenlämpöiseen pimeään paikkaan 6 kuukaudeksi. Sekoita seosta kuukauden välein.

Kun puoli vuotta on kulunut, nouki omenalohkot uuteen puhtaaseen kulhoon. Siivilöi omenoista mehustunut neste ja kaada se omenalohkojen päälle. Peitä harsolla ja anna seistä vielä 4–6 viikkoa. Siivilöi, pullota ja käytä vaikka salaatteihin!

Pullo syö paljon

Tuoremehu on omenasyöppö, sillä kilosta omenia tulee viinipullollinen tuoremehua.  Tehokkaimmin mehun teko sujuu tuoremehuasemilla. Puristus käy nopeasti ja mehun voi halutessaan pastöroida. Pastöroitu mehu säilyy jääkaapissa tai kylmäkellarissa. Pastöroimaton mehu pitää pakastaa.

Jos mehu pastöroidaan, riittää, että huuhtelet peruspuhtaat pullot ja täytät ne sitten ääriään myöten puhtaalla vedellä. Anna  veden seistä pulloissa yön yli ja kaada pois ennen mehuasemalle lähtöä. Korkkeja kannattaa pitää muutama minuutti kiehuvassa vedessä ennen mehun pullotusta. Pullotuksessa on hyvä olla mukana kaksi henkilöä, näin mehun valutus pulloihin ja korkitus sujuu helpommin.

Kuivaa omenat renkaiksi tai rouheeksi

Kotimaiset omenat voi kuivata kuorimatta. Parhaiten kuivatukseen sopivat hapokkaat omenat. Poista omenaporalla siemenkodat ja leikkaa omenat ohuiksi renkaiksi. Jos pelkäät, että omenat mustuvat, voit pyyhkäistä omenalohkojen pinnan sitruunamehulla.

Levitä omenarenkaat uunipellille ohueksi kerrokseksi ja kuivata renkaita 45-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat nahkean kuivia. Aikaa kuluu muutamia tunteja. Välillä uuniluukku kannattaa avata, jotta höyryt pääsevät ulos. Voit myös pitää puulastaa uuniluukun välissä, sillä kosteus pääsee haihtumaan, kun luukku on vähän raollaan.

Jos haluat, voit kuivattaa omenarenkaat myös lankamenetelmällä. Pujota renkaat lankaan ja ripusta kuivaan paikkaan kuivumaan!

Omenat voi muuten myös kuivattaa karkeana raasteena ja käyttää omenarouhetta myslin joukossa. Jos omenat ovat kovin mehukkaita, purista raasteesta nesteet pois ennen uunikuivatusta.

Lahjoita omenat eteenpäin

Kun olet säilönyt sydämesi kyllyydestä, mutta omenoita riittää edelleen, lahjoita ne oman kotikuntasi kouluihin tai päiväkoteihin. Ruokahuoltopäälliköt ottavat omenia vastaan. Lahjoituksesta kannattaa soittaa etukäteen ja tarkistaa, minne omenia voi toimittaa. Monesti ne on helpompi pestä keskuskeittiöissä ja jakaa sitä kautta alueen kouluille ja päiväkoteihin.

Voit myös ottaa selvää oman asuinalueesi omenaringeistä. Pääkaupunkiseudun omenaringin löydät täältä ja Itä-Uudenmaan omenaringin täältä.

Christina Aaltio

Kokeile: Rapea omena-mantelitorttu!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Soppaniksit-blogissa Sopan toimitus jakaa kokkausaiheisia vinkkejä ja antaa inspiraatiota kotikeittiöihin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla