Kirpakka raparperi taittuu sokerilla suloisiksi herkuiksi. Kuva: <span class="photographer">Elvi Rista</span>
Kirpakka raparperi taittuu sokerilla suloisiksi herkuiksi. Kuva: Elvi Rista

Viimeistään nyt kannattaa kesän ensimmäiset raparperit poimia talteen. Katkaise ne kääntämällä varren alaosasta. Katkaise lehti, sillä se ei sovellu ruuanvalmistukseen, koristeeksi kattaukseen kylläkin. Pese varsista mahdollinen multa pois ja kuivaa varret. Varsien kuivaaminen on erityisen tärkeää, jos paistat rapaprperipaloja pannulla öljyssä tai voissa. Vesi ja rasva räiskyvät ikävästi ja polttavasti pannulla.

Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria, vanhat, kovat ja puumaiset sen sijaan pitää. Koska raparperi tuottaa yleensä useamman sadon kesässä, pakasta varret paloina tai valmista niistä säilykkeitä jo nyt. Raparperi tuottaa satoa jopa 10 vuotta.

Raparperin hapan ja kirpeä maku johtuu sitruuna- ja oksaalihapoista. Happamuutta voi peittää sokerilla, mutta muista, että kirpeyttä ei pidä peittää kokonaan esimerkiksi sokerilla. Raparperiherkkujen kuuluu olla kirpeän-makeita.

Jos haluat hyödyntää raparperisatoa, älä anna niiden kukkia! Raparperi viihtyy mullan- ja hiekansekaisessa maassa, aurinkoisella paikalla.

Säilytä poimitut raparperinvarret jääkaapissa.

Kokeile vaikka seuraavia reseptejä:

Raparperiherkku

Raparperipiirakka

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Soppaniksit-blogissa Sopan toimitus jakaa kokkausaiheisia vinkkejä ja antaa inspiraatiota kotikeittiöihin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla