Luumu maistuu muutenkin kuin puusta poimittuna. Kuva: Istockphoto.
Luumu maistuu muutenkin kuin puusta poimittuna. Kuva: Istockphoto.

Tuoreet luumut ovat herkullisia, terveellisiä, mehevän makeita ja hyvällä tuurilla myös ilmaisia. Jos kaveri tarjoaa niitä, älä kieltäydy, vaan pane luumut tehokäyttöön!

1. Muhevoita pataruoka

Halkaise luumut ja poista kivet. Ruskista kuumalla pannulla voissa siirapin kanssa ja lisää pataruokiin haudutuksen loppuvaiheessa. Luumut tuovat pataan mukavaa makeutta ja hedelmäisyyttä.

2. Hilloa ja säilö

Keitä luumuista hilloa, marmeladia tai chutneyta. Kokeile luumuhilloa juustojen kanssa! Erinomaisen luumuhillon ohjeen löydät suklaisen portviinikakun reseptistä.

3. Mehusta

Valmista kokonaisista luumuista ja kriikunoista mehua vanhalla kunnon mehumaijalla.

4. Pyöräytä pullaan

Leivo kierrepullia. Sekoita itsetehtyä luumuhilloa vaniljatuorejuuston kanssa ja levitä pullien täytteeksi sokerin kanssa.

5. Paista luumut jälkiruuaksi tai aamiaiseksi

Halkaise hedelmät ja poista kivet. Paista luumut voissa pannulla mausteiden, esimerkiksi kanelin, kardemumman ja vaniljasokerin kanssa. Tarjoa liköörin ja jäätelön tai mascarpone-kermavaahtoseoksen kanssa. Pannulla pehmitetyt luumut maistuvat myös aamiaisella jogurtin ja myslin seurana.

6. Upota rommiruukkuun

Säilö kokonaisia tai puolikkaita luumuja rommiruukkuun. Ruukku valmistuu näppärästi, kun ladot puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain luumuja ja sokeria ja kaadat päälle rommia niin paljon, että hedelmät peittyvät. Tarvitset jotakuinkin saman verran sekä sokeria että rommia. Rommiruukku saa tekeytyä rauhassa vaikka jouluun asti.

7. Sujauta salaattiin

Pilko luumuja salaatteihin, hedelmäsalaattiin ja juustolautaselle.

8. Piilota paistokseen

Käytä luumunpuolikkaita murupaistoksiin ja piirakoihin omenan sijaan.

9. Korvaa kirsikat luumuilla

Leivo luumuista mantelilastuilla kuorrutettu toscapiirakka tai -kakku. Kokeile myös kirsikkaista pannupullaa, mutta korvaa kirsikat tuoreilla luumuilla.

10. Keitä viinissä

Keitä luumunpuolikkaita viini-sokeriliemessä. Sekä puna- että valkoviini toimivat, erityisen maukasta tulee portviinistä. Tarjoa kermavaahdon ja vaahterasiirapin kanssa.

11. Kokeile alkusalaattina

Paista luumunpuolikkaita voissa pannulla. Mausta ripauksella sokeria ja balsamiviinietikalla. Tarjoa alkusalaattina buffalomozzarellan ja mintunlehtien kanssa.

12. Sekoita kakkutaikinaan

Pilko luumuja muffinsseihin ja kakkuihin. Voit pehmentää niitä ensin voissa ja sokerissa pannulla halutessasi.

13. Mehevöitä leipätaikinaa

Pilko luumuja leipätaikinaan rouhittujen pähkinöiden seuraksi. Toimii upeasti juuston kaverina!

Kiia Renko

Kommentit (0)

Seuraa 

Soppaniksit-blogissa Sopan toimitus jakaa kokkausaiheisia vinkkejä ja antaa inspiraatiota kotikeittiöihin.

Blogiarkisto

2014