Kirjoitukset avainsanalla aamiainen

Kun viime kesänä pidin aamupala-pop upin Helsingin Punavuoressa, tarjoamani smoothie vaihtui viikottain. Tämä resepti oleva oli asiakkaiden mielestä kenties mielenkiintoisin yhdistelmä. Moni valitsi mango-papupirtelön listalta epäuskoisena, sillä eivät uskoneet että se voisi olla hyvää. Mutta usko tai älä: smoothieen voi sekoittaa melkein mitä tahansa! Kannattaa kokeilla reippaasti. Välillä epäonnistuu, mutta joskus löytyy uusia lempikomboja, kuten tämä. Pavut tuovat smoothieen kermaisen koostumuksen, ja pitävät sinut kylläisenä pidempään kuin pelkkä hedelmäsmoothie.

Mango-papusmoothie (2 annosta)

1 1/2 dl kauramaitoa
1 dl valkopapuja (ei suolaliemessä!)
2 dl pakastemangoa
5 g mintunlehteä
1 banaani

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Jos koostumus on liian paksu, lisää kauramaitoa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätä aamiainen tällä ihanan skonssimaisella kakulla! Sen sokerimäärä on hillitty: edes valkosuklaakuorrutus ei ole liian makea. Vegaanista valkosuklaata voi olla vaikea löytää kaupoista, ja myös pieni suklaalevy on melko kallis. Siksi ostan sitä usein mukaan ulkomailta. Matchan maku vieroksuttaa monia, mutta tässä kakussa se tulee esiin vain hienostuneena häivähdyksenä. Kokeile ja ihastu! 

Matchakakku
35 min, n. 10 palaa

3 1⁄2 dl vehnäjauhoa
1 1⁄2 rkl matchajauhetta
1⁄2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 1⁄2 dl rypsiöljyä
1 3⁄4 dl ruokokidesokeria
1 dl kauramaitoa
3 rkl sitruunamehua
kookoshiutaleita vuokaan

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet sokeria lukuunottamatta, kunnes seos on tasaisen vaaleanvihreää. Vatkaa öljy ja sokeri tasaiseksi. Sekoita joukkoon maito ja sitruunamehu. Kääntele varovasti joukkoon kuivat ainekset ja sokerisekoitus. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Voitele leipävuoka ja ripottele pohjalle kookoshiutaleita. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Nosta kakku uunista ritilälle ja anna jäähtyä vähintään 20 min. Valmista tällä aikaa kuorrutus.

Kuorrutus:
150 g (kaura)tuorejuustoa
40 g (vegaanista) valkosuklaata
kookoslastuja

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja sekoita tuorejuusto nopeasti juoksevaan suklaaseen. Paahda kookoslastut kuivalla pannulla kauniin ruskeaksi. Levitä kuorrutus jäähtyneelle kakulle ja ripottele kookoslastut kakun päälle.

Kommentit (0)

Kuivatut hedelmät, paahdetut päärynät sekä sellaiset mausteet kuin inkivääri ja kaneli tuovat monelle mieleen joulun. Tämä mahtava kombo toimii kuitenkin vuodenajasta riippumatta! Rakastan uunipaahdettuja hedelmiä. Paahtamalla tuoreista hedelmistä saa esille aivan uusia makuja. Uunihedelmissä on ylellinen tuntu, mutta ne ovat helppo tapa piristää aamupalaa.

Turkkilainen jogurtti, aprikoosikompotti & paahdetut inkivääripäärynät

4 annosta, valmistusaika 30 min

2 päärynää

1 rkl hunajaa

1 tl kookosöljyä

1 tl kanelia

1 tl kardemummaa

4 cm tuoretta inkivääriä

1 vaniljatanko (tai 1/2 tl vaniljasokeria)

2,5 dl appelsiinimehua

225 kuivattuja aprikooseja

100 g kuivattuja karpaloita

1. Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Jaa päärynät kahteen osaan ja poista siemenkota. Viipaloi päärynät ja aseta ne uunivuokaan tasainen puoli alaspäin. Raasta inkivääri. Kaada hunaja ja kookosöljy päärynöiden päälle. Lisää myös niiden päälle myös inkivääri ja ripottele päällimäiseksi kanelia ja kardemummaa. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmeitä.

2. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää kuivatut aprikoosit, karpalot sekä appelsiinimehu. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, tai kunnes hedelmät ovat pehmentyneet. Sekoita välillä.

3. Tarjoile päärynät ja kompotti jogurtin kanssa.

Kommentit (0)

Gluteenittomuustrendi on tuonut paljon uusia jauhoja markkinoille. Kauppoihin on ilmestynyt esimerkiksi kookos-, manteli- ja kikhernejauhoja. Keliaakikoille tämä on hyvä uutinen, ja meille muille hauskaa vaihtelua leivontaan. Itse valmistan banaanileivän sunnuntaisin, jotta minulla olisi kätevä ja mahtava aamupalaleipä, jota riittää melkein koko työviikon ajaksi. Leipä jopa paranee seistessään parisen päivää.

Banaanileipä on paitsi ihana aamupala, myös kätevä tapa pelastaa banaanit, jotka ovat menossa pilalle. Käteväkin se on: kiireisenä arkiaamuna voit napata palan ilman päällystettä mukaan, mutta samaa kakkua pystyt myös nauttimaan lauantaiaamuna vaikkapa dulce de lechen ja marjojen kera!

Gluteeniton banaanileipä

5 (kypsää) banaania
2 dl kauramaitoa
0,5 dl + 1 rkl mantelivoita
4 dl kaurajauhoa
0,5 dl kookosjauhoa
1 dl kookossokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl rypsiöljyä
1 mm vaniljajauhetta
40 g manteleita
50 g + 100 g tummaa suklaata
Sulata

Sulata 50 g suklaata vesihauteessa. Kuori kaksi banaania ja laita ne leivinpaperille. Siveltele sulatettu suklaa banaanien päälle ja anna kovettua hetki jääkaapissa. Murskaa sillä aikaa kolme banaania haarukalla ja lisää niiden joukkoon maito, sokeri ja puoli desiä mantelivoita. Sekoita.

Yhdistä kuivat aineet ja lisää varovasti banaaniseokseen. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaada puolet taikinasta leivinpaperilla päällystettyyn
leipävuokaan. Painele jääkaappikylmät suklaabanaanit varovasti taikinaan ja lisää loput päälle taikinasta.

Hienonna mantelit ja loput suklaasta rouheeksi. Ripottele ruokalusikallinen mantelirouhetta ja hienonnettu suklaa kakun päälle. Paista 180 asteessa 40-50 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Seuraa 

Tara on 21-vuotias helsinkiläinen, jonka ajatukset pyörivät jatkuvasti ruuan ympärillä. Hän opiskelee ruoka- ja ravintotiedettä Uppsalan yliopistossa ja pyörittää kahta yritystä: Brekku by Tara ja Brekku in Bed. Ei olekaan yllätys, että eniten maailmassa Tara rakastaa aamupalaa. Hän pyrkii jatkuvasti uusiin makuelämyksiin ja haluaa saada ihmiset huomaamaan, että aamiainen voi olla paljon muuta kuin juustosämpylä.

Instagram