Bilberry Hill on lisännyt 41 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
Tuoksuvaa maustekakkua kahvitteluun
Tuoksuvaa maustekakkua kahvitteluun

Tämän maustekakun maku hipoo jo taivaita! Ohje on maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Maku on ihanan mausteinen ja rakenne kuohkea. Kakkupalat leikkautuvat kauniisti, eivätkä murene käsiin.

Rakkaalla herkulla on monta nimeä; kahvikakku, kuivakakku, hiekkakakku ja maustekakku. Juuret tälle herkulle taitavat juontaa Saksaan asti, kuten useat kahvittelukulttuuriin liittyvät leivonnaiset. Vaikka nimi voi vaikuttaa siltä että että kakku voi olla kuivaa kuin hiekka, niin voin vakuuttaa, että tämä ohje taikoo kakusta mehevää.

Olen saanut ohjeen kauan sitten sukulaiseltani Kuopiosta. Sain maistaa tätä mehevää kakkua ja pyysin oitis ohjetta itselleni. Muunsin reseptin niin, että kakkua voi tarjota kaikille vieraille vaikka osa syöjistä olisikin laktoosi-intolerantikko tai allerginen maitoproteiinille ja gluteenille.

Ohjeella maustekakkutaikinaa tulee noin 1 litra. Tarvitset kakkuvuoan, jonka vetoisuus on vähintään 2 litraa. On hyvä jättää vuokaan riittävästi kohoamisvaraa paiston aikana.

Maustekakku on todella nopea leipoa, sillä taikinan valmistukseen tarvitset noin 20 minuuttia ja kakun paistoon noin 45 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-18
Valmistusaika
20 min + 45 min paistoaika
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen maustekakku gluteenittomana

Ainekset

3
kpl
kananmunaa
2
dl
hienoa sokeria
150
g
maidotonta margariinia
1,5
dl
kaurakermaa (gluteenitonta)
2,5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
inkiväärijauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1-2
tl
kardemummaa
1/2
tl
jauhettua neilikkaa
2-3
rkl
maidotonta leivontamargariinia kakkuvuoan voiteluun
2-3
rkl
gluteenittomia korppujauhoja kakkuvuoan jauhotukseen

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpiämään 175 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Vaahdota vatkaimella taikinakulhossa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Yhdistä erillisessä astiassa jauhot ja kaikki mausteet: gluteeniton jauhoseos, kaurajauho, ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri, inkiväärijauhe, kaneli, kardemumma ja neilikka. Sekoita lusikalla ja kaada sokeri-kananmunavaahdon joukkoon, kulhoon.

4. Sulata margariini mikrossa ja jäähdytä hieman (huoneenlämmössä).

5. Kaada kaurakerma ja sulatettu margariini muiden aineisten joukkoon taikinakulhoon.
Sekoita vatkaimella (melko voimakkaalla teholla) noin 3-5 minuuttia. Huomaat, että taikina saostuu hieman vatkauksen aikana.

6. Voitele ja korppujauhottele kakkuvuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan ja tarvittaessa tasoita pinta.

7. Paista kakkua hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Kumoa valmis kakku tarjoilulautaselle. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloja kahvittelua varten. Kakun mausteiden maku syvenee noin vuorokauden sisällä, eli mausteiden ihanuutta jatkuu entistä parempana seuraavana päivänä!

Tule mukaan! Bilberry Hill Instagram #bilberryhill

Kommentit (2)

Gluteeniton leipuri

Ilmareikiä kakussa ja osittain raaka vaikka pidin uunissa normaalin ajan. Pinta repeili . Tuli ruma.

Vierailija

Ihana kakku! Onnistui täydellisesti, vaikka olen vasta aloittelija gluteenittomassa leivonnassa. Herkullinen mausteinen maku, ei liian makea, hyvä rakenne, pehmeä ja koossa pysyvä.  Kiitos erinomaisesta ohjeesta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2209 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Portugalin kuuluisin leivos pasteis de nata tehdään usein voitaikinasta, mutta kokeilepa murotaikinaa. Murea pohja ja kermaisen pehmeä sitruuna-vaniljatäyte – upea päätös aterialle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
50 min + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Portugalilaiset vaniljaleivokset

Ainekset

400
g
murotaikinaa (pakaste)
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
dl
täys- tai kevytmaitoa
2
rkl
maissitärkkelystä (Maizena)
¾
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
4
huoneenlämpöistä keltuaista
1–2
sitruunan kuori (1 rkl raastettuna)
2
tl
sitruunamehua
LISÄKSI
tomusokeria ja kanelia

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Tee täyte. Laita kerma, maito ja maissitärkkelys kattilaan. Sekoita sokeri ja vaniljasokeri joukkoon. Kuumenna seos kiehuvaksi ja siirrä kattila pois liedeltä, säädä liesi valmiiksi keskilämmölle. Riko keltuaisten rakenne pienessä kulhossa ja lisää ne sitten nopeasti vatkaten kermaseokseen. Siirrä kattila takaisin liedelle ja keitä keskilämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes täyte paksuuntuu. Älä anna sen kiehua.
  3. Mausta täyte raastetulla sitruunankuorella ja sitruunamehulla. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoitellen.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina ohuemmaksi levyksi (noin 30 x 40 cm). Ota siitä ympyröitä (Ø noin 10 cm) ja painele ne muffinipellin koloihin. Lusikoi täyte pohjille. Paista leivoksia uunin keskitasossa noin 15–19 minuuttia. Täyte saa ruskistua paikoitellen.
  5. Siivilöi jäähtyneiden leivosten pinnalle tomusokeria ja kanelia.

Vinkki! Voit paistaa taikinasta ja täytteestä leivosten sijaan ison tortun. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø noin 22 cm) ja painele kaulittu taikina vuokaan. Lisää täyte ja paista 200 asteessa noin 25–30 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2209 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana tai 2 pääruokana
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukat vinho verdessä

Ainekset

1
kg
sinisimpukoita
3
valkosipulinkynttä
2
chilipalkoa
3
rkl
oliiviöljyä
dl
vinho verdeä tai muuta kuivaa valkoviiniä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku
korianteria
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä siivilässä. Vedä tai raaputa kuoren välistä ”parrat” pois. Poista joukosta simpukat, joiden kuori on rikkoutunut. Kopauta raollaan olevia simpukoita työtasoa vasten. Jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuutioi chilit. Kuullota valkosipulia ja chiliä öljyssä kattilassa sekoitellen muutama minuutti. Lisää simpukat, viini, suola ja pippuri, peitä kattila kannella ja keitä noin 5 minuuttia välillä kattilaa ravistellen.
  3. Poimi avautuneet simpukat tarjoiluastiaan ja peitä foliolla. Heitä avautumattomat simpukat pois.
  4. Siivilöi liemi talteen ja kaada takaisin kattilaan. Keitä ilman kantta noin 5 minuuttia tai kunnes liemi on tiivistynyt puoleen. Hienonna korianteri ja lohko sitruuna.
  5. Kaada kuuma liemi simpukoille. Viimeistele korianterilla ja sitruunamehulla. Tarjoa sellaisenaan tai leivän ja aiolin kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2209 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paahdetut kesäkasvikset ja vuohenjuustodippi ovat loistava aloitus rapujuhliin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut kesäkasvikset ja vuohenjuustodippi

Ainekset

800
g
kasviksia (esim. pikkuporkkanaa, broccoliinia, herneenpalkoja ja retiisiä)
VUOHENJUUSTODIPPI
300
g
vuohenjuusto
3
rkl
mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa
2
valkosipulinkynttä
1
sitruunan kuori
(1
rkl
ruokaöljyä)
2
rkl
pistaasipähkinöitä kuorittuina
tl
sumakkia)
2
tl
mustia seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Mittaa vuohenjuusto ja mascarpone tehosekoittimeen. Kuori valkosipulinkynnet, lisää ne juuston joukkoon ja pyöritä konetta noin 30 sekuntia kerrallaan. Pysäytä kone ja kaavi tahnaa reunoilta kohti leikkuuterää. Jatka soseuttamista 30 sekunnin pätkissä, kunnes dippi on tasaista. Pese sitruuna, raasta kuoren keltainen osa ja sekoita se juustodippiin.

  2. Jos haluat, voit esikeittää porkkanoita ja broccoliinia vedessä 2 minuuttia sekä herneenpalkoja 1 minuutin.

  3. Paahda kasviksia grillissä tai öljyssä pannussa 5–10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä mutta vielä rapeita.

  4. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät.

  5. Levitä dippi tarjoiluvadille ja asettele kasvikset dipin päälle. Viimeistele ripottelemalla päälle sumakkia, siemeniä ja pistaasia.

Vinkki! Kiepauta porkkanoiden ympärille bresaolaa tai ilmakuivattua kinkkua ennen grillaamista.

Helsingin Sanomat on lisännyt 111 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Nettihitiksi nousseen dalgona-kahvin maut taipuvat myös kakuksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kuohkea dalgona-kakku

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
1
rkl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
soodaa
½
tl
suolaa
150
g
kermaviiliä
3
rkl
pikakahvijauhetta
150
g
voita
1
dl
muscovadosokeria
1
dl
sokeria
3
kananmunaa
KUORRUTE
250
g
mascarponetuorejuustoa
1
dl
vispikermaa
4
tl
pikakahvijauhetta
6
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään kulhossa.
  2. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kermaviili ja pikakahvijauhe.
  3. Sulata voi. Mittaa sokerit voin joukkoon ja sekoita. Lisää myös kananmunat ja sekoita hyvin.
  4. Lusikoi sokeri-voi-munaseoksen joukkoon kermaviili ja sekoita. Lisää lopuksi vielä kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi vispilällä.
  5. Kaada taikina voideltuun vuokaan (halkaisijaltaan noin 22 cm). Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 35–40 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei enää irtoa muruja.
  6. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin irrotat sen.
  7. Valmista kuorrute vatkaamalla kaikki kuorrutteen aineet kuohkeaksi vaahdoksi.
  8. Tasoita jäähtyneen kakun pinta tarvittaessa leikkaamalla siitä terävällä veitsellä siivu pois. Levitä kuorrute ilmavasti kakun päälle.
  9. Koristele halutessasi hennolla kaakaojauhekerroksella.