Klassikkotrio: Tässä ovat rakastetut joululaatikot

klo 11:10 | 22.12.2014
Kokosimme samaan reseptiin kolmen rakastetun joululaatikon reseptit.Lue koko juttu
Kokosimme samaan reseptiin kolmen rakastetun joululaatikon reseptit.Lue koko juttu
Ladataan...
Ylivuotinen perunasato on erinomaisen hyvä raaka-aine kesäajan imellettyyn perunalaatikkoon. Vanhaan hyvään aikaan valittiin kellarin kevätsiivouksen yhteydessä parhaat perunat kesäajan imelletyn perunalaatikon raaka-aineeksi.
Arkinen melletty perunalaatikko
2 kg perunoita, jauhoisia, monet kiinteät lajikkeet ovat hyvin soseutuvia
2 reilua rkl vehnäjauhoja
50-100 g voita
8 dl punaista maitoa, määrä vaihtelee eri perunalajikkeilla
jos lisäät kermaa esim 3 dl, vähennä vastaavasti maidon määrää
n. 1 tl suolaa
Kuori perunat raakoina ja keitä suolattomassa VÄHÄSSÄ vedessä kypsäksi (noin 30-40 minuuttia). Isot perunat voi kypsymisen nopeuttamiseksi halkaista. Soseuta perunat keittoveteen niin että saadaan sakea sose.Jäähdytä sose alle 78 asteen, 73-75 astetta on hyvä lämpötila. Lisää 73-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauhot ja sekoita. Laita sose imeltymään 65-70-asteiseen uuniin 3-4 tunniksi. Sekoittele välillä. Ja maista josko 3 tuntia riittää antamaan riittävän makeuden.
Lisää voi ohuina siivuina soseeseen sulamaan, ja sekoita se imeltyneen perunasoseen joukkoon. Lisää myös kerma ja maito. Lisää suola. Maista seosta, että se on hyvää. Laita perunalaatikko uunivuokaan, ja lisää pinnalle muutama voinokare. Paista perunalaatikkoa aluksi noin 200 asteisessa uunissa ja kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu - näin voit paistaa lähes täysiä vuallisia. Paista uunissa noin 3 tuntia.