Elämäsi paras kaalilaatikko valmistuu hitaasti muhitellen

Puolukka kuuluu asiaan. Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg</span>

Kaalilaatikko kuuluu monien suosikkiuuniruokiin. Hitaasti hauduttelemalla syntyy ihanan pehmeä ja pikkuisen makea kaalilaatikko. Kunnolla ruskistettu jauheliha ja rapea pinta antavat muuten niin pehmeälle ruualle ytyä.Lue koko juttu

Elämäsi paras kaalilaatikko valmistuu hitaasti muhitellen

Sivut

Kommentit (32)

Vierailija

Valitettavasti nykykaalit on jalostettu hajuttomaksi ja samalla niistä on tullut mauttomia. On vaikea saada enää samanlaista makua laatikkoon kuin ennen. Ovatko muut huomanneet saman?

  • ylös 355
  • alas 416
Vierailija

Reseptissä ohra keitetään eikä jauhelihaa ruskisteta eli juuri päinvastoin kuin vihjeissä sanotaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sivustaseuraaja

Ihmettelin samaa kuin "Vierailija". Onpa harvinaisen ristiriitainen ohje. Pitäisiköhän kaivaa esille se mainittu  Jouni Toivaisen resepti?

  • ylös 372
  • alas 326
Vierailija

Ihmettelin perinteisen kaalilaatikon reseptissä sitä, ohrahelmet keitetään ensin. Kuitenkin laatikko on uunissa ohjeen mukaan 2 tuntia, ihan turha työvaihe se keittäminen.
Itse laitan aina raakana, ja nesteeksi kaalin keitinvettä, kasvisliemi on jo keittovaiheessa lisätty.

vege

Halloumijuusto ei ole veganinen, joten laatikko ei ole vegaaninen, jos siinä on halloumijuustoa. 

  • ylös 17
  • alas 8
anonyymi:365733

Itse valmistan kaalilaatikon siten, että ruskistan tai pehmitän ohueksi leikatut kaalit voissa padassa samoin ruskistan jauhelihan ja keitän kokonaiset tai rikotut ohraryynit vedessä, niin kauan, että vesi on imeytynyt ryyneihin esim.kavikupillinen 1 1/2dl ohraryynejä ja vettä litra, suolaa 1tl. jauhelihaa käytän noin 500g kaalta 1-2kg sitten 2porkkanaa palasina raakana sekaan , maustepippureita kokonaisia joku 6kpl. Lihaliemikuutioita 3kpl. 3-4rkl tavallista tummaa siirappia. Kaalista pitää ottaa kova kanta pois sitä leikatessa ei kypsy millään. Sitten, kun olet ruskistanut kaalisiivut jauhelihan ja keittänyt puuron, niin sekoitan kaikki aineet uuninkestävään vuokaan tai siihen pataan missä olen aineet ruskistanut. Ja paistan kaalilaatikkoa uunissa noin 2tuntia ja kääntelen puolentunnin välein seosta ja lisään tarvittaessa vettä. Vielä yleensä laitan pinnalle voinokareita, niin alkaa päältä hyvin ruskistumaan ja uunin lämpö minulla 0n yleensä 200astetta ja lopussa saatan vielä käyttää 225 ja suolaisuuden voi itse maistella jo uuniin laittaissa, että saa itselle sopivaa. Samoin siirapin määrä on se miltä itsestä tuntuu. Varsinkin kesäkaalesta tulee aivan ihana kaalilaatikko. Talvella en edes vitsi tehdä, kun talvikaali on, niin kovaa. Vielä, kun viitsii muutaman uudenperunan keittää kaveriksi, niin on ruokaisa ateria ja hyvää. Ryynit pitää olla kypsiä muuten tulee turvotusta mahaan ja vatsa kipeäksi. Kokonaiset ohraryynit tarvitsee vielä keittämisen jälkeen sen 2tuntia kypsyä kaalilaatikossa sitten on oikeaa.

Vierailija

Niinpä. Monet eivät tajua että vegetaristi ja vegaani ovat eri asioita.  Vegaani ei syö mitään eläinkunnasta saatavia tuotteita; ei siis edes juustoa tai voita. Vegetaristi ei syö lihaa  eikä  kalaa/mereneläviä. 

  • ylös 16
  • alas 8
Miten se oli?

1. Ruskista kunnolla... Tuossa ohjeessa jauheliha nypitään raakana joukkoon ja sitten uuniin.

Vierailija

Harvinaisen huono ja sekava ohje!

Ihan ensimmäisenä ohjataan reseptiin, joka alkaa ohrasuurimoiden kehittämisellä. Lopuksi jauheliha nypintään raakana joukkoon. Sitten kun palaa vielä katsomaan tätä ohjetta, niin neuvotaan lisäämään ohra raakana ja ruskistamaan jauheliha kunnolla....

pöh

Kaalin ruskistaminen voissa takaa kyllä parhaan maun laatikkoon pitkän uunikypsennyksen lisäksi!

Vierailija

vege kirjoitti:
Halloumijuusto ei ole veganinen, joten laatikko ei ole vegaaninen, jos siinä on halloumijuustoa. 

Resepteissä vege viittaa kasvisruokaan. Eli siis lihattomaan/kalattomaan, ei suinkaan vegaaniin.

  • ylös 11
  • alas 5
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Valitettavasti nykykaalit on jalostettu hajuttomaksi ja samalla niistä on tullut mauttomia. On vaikea saada enää samanlaista makua laatikkoon kuin ennen. Ovatko muut huomanneet saman?

Olen huomannut saman, varhaiskaalikin on tosi kuivaa myös. Eipä ole kaalin hajuakaan enää haitaksi asti. 

Kualjluatikko

Linkin ohjeen jos joku on hyväksi havainnut niin kiisteltäisiinkö makuasioista? Kummallisin, työläin ja mauttomin versio mihin olen kaalilaatikoita tehdessäni törmännyt.

Kualiluatikko (trad.)

Kaikilla  taitaa olla omat laatikkonsa. 

Kokeile joskus tätäkin. Freeesaa pilkottu kaali oliiviöljyssä isossa kattilassa ja ruskista ja mausta jauheliha toisella pannulla. Tee munamaito ja lihaliemi sivuun

Heitä hyvin pesty riisi ja lihaliemi kaalien sekaan ja kiehauta kuten risotto mutta vain pikaisesti. Voit lisätä vähän voitakin jos hermot kestää. 

Sekoita kaali riisi jauheliha ja lihaliemi uunivuokaan ja lorauta perään munamaito ja sekoita seos .

Seoksen pitää siinä ja siinä lähes uida vuoassa koska riisi kypsyy vasta nyt

Paista uunissa kunnes hermot pettää ja pinta on kauniin ruskea. Voit lisätä loppuvaiheessa pinnalle voita ja kookosokeria jos kaapista ei muuta löydy.

Makuaistillinen

Itse teen jotakuinkin näin:

Riisiohrapuuro (Kiehu) maitoon hautumaan rauhassa

Kaalit sopivina paloina kattilaan ja keitetään pehmeäksi

Sitten jauhelihan ja sipulisilpun ruskistaminen (suola ja pippuri)

Yhdistetään kaikki ainesosaset, kaalin keitinlientä ja mausteita + loraus siirappia lisänä  vuokaan

Pinnalle voi ja korppujauhot ja maltillisen pitkä hauduttaminen

Ps. kypsä riisiohrapuuro antaa aivan erilaisen pehmeyden ja maun kuin raakana vuokaan heitetyt ryynit, samoin jauhelihaa en koskaan laita raakana, paistettuna aina ennen uunia, makusyistä

Vierailija

Kovin usein kaikesta kasvisruoasta käytetään vege-sanaa. On todella väärin mainostaa vegeä, jos kyseessä on normaali kasvisruoka. Vegetaristi ja vegaani ovat täysin eri asioita!

Sivut

Tasan seitsemän vuotta sitten

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat