Perunalle päärooli! Tee lisukkeesta tähti

Ensin perunaa haukuttiin lihottavaksi ja sitten se jätettiin lisukkeeksi. Tee perunalle kunniaa kokkaamalla Sopan ohjeilla ruokia, joissa peruna saa loistaa.Lue koko juttu

Perunalle päärooli! Tee lisukkeesta tähti

Kommentit (1)

Vain siirapilla makeutettu lisuke

Imelletty perunalaatikko valmistettiin vielä 1900 luvun lopulla haarukalla syötäväksi  pääruoaksi ja sillä oli tarkoitus tulla kylläiseksi. Nykyisin imelletyn perunalaatikon asema pääruokana on romahtanut ja sitä valmistetaankin lähinnä vähäpätöiseksi "vain lisukkeeksi" notkeaksi velliksi mikä ei edes haarukassa pysy. Ja imeltäminen on korvattu siirapilla ja sokereilla makeuttamalla.

Imelletylle perunalaatikolle olisi jo aika palauttaa  se asema "tavallisena arkiruokana" mihin se nousi 1700 luvun lopulla ja vakiintui 1800 luvulla.  Imelletty perunalaatikko piti pintansa  leipomispäivinä valmistettuna arkiruokana vielä  1900 luvulla niin kauan kuin oli käytössä isot, massiiviset leivinuunit.  

Kun vanhan ajan leivinuunit poistui käytöstä, niin samalla ruokaleipien kotileipominen väheni  ja samalla väheni myös imelletyn perunalaatikon valmistaminen arkiseksi ruoaksi.  Samalla hiipui myös taito imellyttää perunalaatikko - siitäkin huolimatta vaikka imeltäminen sähköuunissa  oikeiden imeltämisohjeiden mukaan on käytännössä "pomminvarmaa". 

Lopullisesti imeltämistaito romahti, kun 1990 luvulla levisi yli koko suomen  sellainen imeltämisohje missä ohjeistetaan imeltämään 50-60 asteinen sose tai annettiin tarkempi imeltymislämpötila 55 astetta.  Näiden matalien imeltämislämpötilojen seurauksena yritykset valmistaa imellettyä perunalaatikkoa päätyi niin että imeltymistä ei tapahtunut ja lopputuloksena oli usein  hapan  ja  käynyt sose.  Happanemisriski on silloin kun soseen lämpötila 60 astetta tai alle.   Suurin osa  lehtien ruokatoimituksista käyttää edelleen tätä "matalan lämpötilan ohjetta" . Näissä ohjeissa  lähes aina  imeltyminen korvataan siirapilla ja sokereilla makeuttamisella. 

Imeltyminen onnistuu hyvin  kun soseeseen lisätään kuumaa vettä  niin että sose hiukan notkistuu ja sose jäähdyttään 76 asteiseksi.

Jauho lisätään 76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 

Sose laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen uuniin.

Sose imeltyy uunissa noin 2-5 tunnissa.

Vehnäjauholla ja ruisjauholla imeltyminen on tehokkainta kun soseen lämpötila saadaan muuttumaan riittävän hitaasti  63 ja 75 asteen välillä. Näin saadaan toimimaan 74 asteen imeltymisreaktio ja 65 asteen imeltymisreaktio.  

  • ylös 66
  • alas 26
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat