Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kananmuna kypsyy kätevästi uunissa trendikkääksi kuppiruuaksi. Sen sisälle kätketään edellisen päivän keitetyt perunat ja pikaisesti paistettua varhaiskaalia – tai jotain muuta, mitä jääkaapista sattuu löytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Varhaiskaali-munakaskupit ja graavilohi

Ainekset

2
dl
varhaiskaalia suikaleina
4
kypsää perunaa (pieniä)
4
kananmunaa
1
dl
ranskankermaa
1
dl
fetaa murusteltuna
1/4
tl
mustapippuria
Sinappikastike
2
tl
kokojyväsinappia
2
tl
tavallista sinappia
1
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1
dl
oliiviöljyä
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
sokeria
1/2
tl
suolaa
Lisäksi
4
viipaletta
graavilohta
herneenversoja
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja perunat noin sentin kuutioiksi. Paista kaalia ja perunoita 5 minuuttia paistinpannussa öljytilkassa. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita kulhossa munat ja ranskankerma, murustele joukkoon feta ja mausta pippurilla.
  3. Tee sinappikastike. Sekoita kulhossa sinapit. Hienonna ruohosipuli ja lisää se sinapin joukkoon. Lisää loput kastikkeen aineet ja sekoita tasaiseksi.
  4. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Jaa kaaliseos neljään (koko noin 1½–2 dl) annosvuokaan ja kaada päälle munakasmassa. Paista uunissa noin 20 minuuttia.
  5. Kiepauta munakaskuppien pinnalle lohisiivut. Koristele herneenversoilla ja lorauksella sinappikastiketta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Sinappihauki on vaivaton ja nopea, sillä se kypsyy samaan tahtiin uusien perunoiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinappihauki

Ainekset

600
g
ruodotonta haukifileetä
¾
dl
oliiviöljyä
2
rkl
täysjyväsinappia
1
luomusitruuna
500
g
terttutomaatteja
1
valkosipuli
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
½–1
rkl
voita
1
dl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Leikkaa haukifilee annospaloiksi.
  2. Sekoita öljy ja sinappi yhteen.
  3. Pese ja viipaloi sitruuna. Pese tomaatit. Irrota valkosipulista kynnet, kuori ne ja leikkaa pitkittäin viipaleiksi.
  4. Mausta haukipalat suolalla ja valkopip-purilla. Levitä sinappiöljy, sitruunaviipaleet ja valkosipuli kalapalojen pinnalle.
  5. Kuumenna paistinpannu tai muurikka. Paista haukiviipaleita 5 minuuttia voissa. Lisää tomaatit ja jatka kypsennystä noin 10 minuuttia eli kunnes kala on mehevän kypsää. Viimeistele sinappihauki tuoreella tillillä.

Vinkki Voit kypsentää kalat ja tomaatit ilman voita 200-asteisessa uunissa, 20 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Marja Samuli

Pienkahvipaahtimon perustaja Svante Hampfin kesään kuuluu suolainen voileipäkakku eli sillitorttu.

”Näyttävä voileipäkakku eli silltårta on serkkujeni bravuuri, jonka he valmistavat kesäpöytäämme maalla. Kakku koristellaan aina ruohosipulinkukilla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sillitorttu eli silltårta

Ainekset

75
g
voita
150
g
pehmeää mallas-ruisleipää (esim. Pågenin Tumma viettelys)
Täyte
2
liivatelehteä
1
punasipuli
1
nippu tilliä
75
g
matjessilliä (säästä 2 rkl lientä)
100
g
lasimestarinsilliä
30
g
anjovisfileitä
3
dl
kermaviiliä
150
g
maustamatonta tuorejuustoa
Koristeeksi
2
kananmunaa
1
ruukku ruohosipulia
1
pieni punasipuli
ruohosipulin tai muita syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Kaada voisula monitoimikoneen kulhoon ja lisää sekaan leipä. Pyöräytä nopeasti tasaiseksi seokseksi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 22 cm) leivinpaperilla ja painele leipäseos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
  3. Liota liivatelehtiä 5–10 min kylmässä vedessä.
  4. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Ota 2 rkl matjessillin lientä talteen. Leikkaa sillit ja anjovikset pieniksi paloiksi kulhoon ja lisää sekaan tillisilppu, kermaviili ja tuorejuusto.
  5. Kuumenna matjessilliliemi kattilassa. Lisää puristellut pehmenneet liivatelehdet ja sekoita, kunnes liivatelehdet ovat liuenneet liemeen. Anna seoksen jäähtyä hetki ja yhdistä sitten liemi silliseokseen. Kaada täyte vuokaan leipäkerroksen päälle ja tasoita pinta.
  6. Peitä vuoka muovikelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi hyytymään.
  7. Kumoa hyytynyt kakku ylösalaisin tarjoiluvadille, niin että täyte jää piiloon leipäkuoren alle. Keitä kananmunat kovaksi (8 minuuttia), kaada vesi pois, anna kananmunien pinnan kuivua ja upota sitten jääkylmään veteen viilenemään. Kuori munat ja erottele keltuaiset valkuaisista. Hienonna valkuaiset ja halutessasi myös keltuaiset haarukalla muruksi.
  8. Hienonna ruohosipuli ja kuorittu punasipuli. Koristele kakku hienonnetulla kananmunalla, ruohosipulilla ja punasipulilla. Viimeistele ruohosipulinkukilla tai muilla syötävillä kukilla ja nosta tarjolle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Modernin voileipäpöydän pikkupalat valmistuvat vaivatta, nopeimmat vartissa. Suurimman osan voit valmistella edellisenä päivänä valmiiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
10-25 min + maustuminen (4 t) ja marinointi (12 t)
Vaikeustaso
Helppo

Voileipäbaari

Ainekset

Moderni munaleipä
50
g
pehmeää voita
4
kananmunaa
1
sitruunan raastettu kuori
8
anjovisfileetä
Lisäksi
8
viipaletta
ruisvuokaleipää
sitruunankuorisuikaleita
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Keitä kananmunat koviksi (laske 7 minuuttia siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua). Jäähdytä juoksevassa kylmässä vedessä. Kuori kananmunat ja hienonna ne haarukalla. Lisää pehmeä voi joukkoon.
  2. Pese sitruuna. Höylää puolikkaasta sitruunasta ohuita kuorisuikaleita sitrusraudalla. Säästä ne koristeluun. Raasta loppu kuori hienoksi raasteeksi munavoita varten. Hienonna anjovisfileet. Mausta munavoi sitruunankuoriraasteella ja anjoviksella.
  3. Leikkaa kukin leipäviipale kahdeksi palaksi. Levitä munavoita leiville. Koristele sitruunakuorisuikaleilla ja syötävillä kukilla.

Vinkki Tee pyöreitä leipäsiä: paina ruisleipäviipaleista paloja esimerkiksi juomalasilla.

 

Hummus-fileeleivät

Ainekset

2
kpl (á 150 g)
naudan ulkofileepihviä
2
rkl
öljyä paistamiseen
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Marinadi
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
4
tl
punaviinietikkaa
4
tl
hunajaa
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
yrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersiljaa, minttua)
Pinaattihummus
1
tlk (2 dl)
käyttövalmiita kikherneitä
1
rs (100 g)
lehti- tai babypinaattia
4
rkl
sitruunamehua
4
tl
tahinia
1/2
tl
suolaa
Lisäksi
8
viipaletta
maalaispatonkia

Työvaiheet

  1. Poista pihveistä mahdolliset kalvot. Kuivaa pihvien pinta tarvittaessa talouspaperilla. Kuumenna öljy pannussa ja laita pihvit kuumaan pannuun. Anna paistua, kunnes pintaan tihkuu lihasnestettä. Käännä niin, että pinta ruskistuu kauttaaltaan. Paista molemmin puolin noin 1½ minuuttia, jolloin liha on mediumkypsä. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet kulhoon.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita pienessä kulhossa valkosipuli, öljy, etikka, hunaja, paprikajauhe, suola ja pippuri marinadiksi. Hienonna yrtit joukkoon. Kaada marinadi lihaviipaleiden päälle ja anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
  3. Valuta kikherneet. Mittaa hummuksen aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
  4. Levitä paksu kerros hummusta patonkiviipaleille. Valuta lihat marinadista ja jaa ne leiville hummuksen päälle.

 

Vuohenjuusto-nektariinicrostinit

Ainekset

300
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
Nektariinisiirappi
4
nektariinia
2
dl
sokeria
2
rkl
vettä
12
salvianlehteä
Lisäksi
16
viipaletta
maalaispatonkia
salvianlehtiä

Työvaiheet

  1. Aloita siirapista. Kuutioi nektariinit pieneen kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja salvianlehdet. Anna seoksen kiehua hiljalleen poristen noin 20 minuuttia. Siivilöi ja säästä nektariinikuutiot.
  2. Vatkaa vuohenjuustoa sähkövatkaimella noin 2 minuuttia. Levitä vuohenjuustoa patonkiviipaleille. Viimeistele leivät nektariinisiirapilla, -kuutioilla ja tuoreilla salvianlehdillä.

 

Lohi-perunasormipalat

Ainekset

300
g
ruodotonta lohifileetä
1
fenkoli
Etikkaliemi
4
dl
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
tl
suolaa
6
kokonaista valkopippuria
Sinappimajoneesi
6
rkl
majoneesia
4
tl
kokojyväsinappia
Lisäksi
8
varhaisperunaa
1/2
ruukku
tilliä

Työvaiheet

  1. Poista lohesta nahka. Leikkaa lohi 16 paksuksi viipaleeksi ja levitä viipaleet pieneen vuokaan. Leikkaa fenkoli ohuiksi lastuiksi. Levitä fenkolilastut lohen päälle.
  2. Kiehauta etikkaliemen ainekset kattilassa. Kaada kuuma liemi vuokaan lohiviipaleiden ja fenkolien päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
  3. Keitä perunat kypsiksi ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  4. Halkaise perunat tarjoiluvadille. Sekoita majoneesi ja sinappi pienessä kulhossa. Jaa sinappimajoneesi perunoille.
  5. Valuta lohi ja fenkoli etikkaliemestä. Laita lohiviipaleet ja fenkolisuikaleet perunoiden päälle. Viimeistele tillillä.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 50 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Herne raikastaa ja savoijinkaali rapsakoittaa raikkaan lohipastan. Jätä kaali reiluti rapsakaksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipasta

Ainekset

150
g
lämmisavukirjolohta
1
dl
bulgarianjogurttia
2
rkl
sitruunamehua
1/4
tl
mustapippuria
4
dl
savoijinkaalia
200
g
pakasteherneitä
50
g
fetajuustoa (rasvaa max 8 %)
tuoretta tilliä
ripaus
suolaa
2
tl
öljyä
Lisäksi
100
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Valmista lohitahna. Hienonna savulohi ja lisää joukkoon jogurtti, sitruunamehu ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi.
  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Säästä tilkka pastan keitinlientä.
  3. Suikaloi savoijinkaali. Paista suikaleita muutama minuutti öljyssä pannulla. Lisää herneet ja kuumenna vielä kertaalleen. Mausta ripauksella suolaa.
  4. Yhdistä kuuma pasta, paistetut kasvikset ja tilkka pastan keitinlientä. Lisää lohitahna sattumina pastan joukkoon. Murustele feta pinnalle ja viimeistele tillinoksilla.

KEVYEMPI SOOSI. Pastakastikkeissa ei aina tarvita kermaa. Sen voi korvata jogurtilla, kevytkermaviilillä tai kuivalla valkoviinillä. Purkki tomaattia on loistava pohja soosille. Juustoa ei kannata sulattaa kastikkeen joukkoon vaan säästää viimeistelyyn. Esimerkiksi fetaa riittää pienikin pala murusteltuna pastan pinnalle makua antamaan.

Kommentit (0)