Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Simppeli keitto ja leivät maustetaan lempeällä uunivalkosipulilla. Ja chef keittää munia tasan 5 minuuttia ja 50 sekuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min + 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu valkosipuli

Ainekset

1
kokonainen valkosipuli tai 3 yksikyntistä solovalkosipulia

Työvaiheet

  1. Kääri valkosipuli folioon ja paahda 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Avaa folio ja anna jäähtyä.
  2. Leikkaa valkosipulista "hattu" pois. Paahtuneet kynnet tulevat ulos sipulia puristamalla.

Vinkki! Voit tehdä paahdettuja valkosipuleita kerralla useamman. Ne säilyvät jääkaapissa viikon ja sopivat useiden ruokien mausteeksi.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Uunissa paahdetut tomaattikeiton ainekset saavat tästä keitosta täydellisen makuisen. Laitat vaan kasvikset pellille ja paahtumisen jälkeen soseutus ja maustaminen. Itse tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa ja siksi en lisää keittoon kermaa tai muuta vastaavaa ainesosaa. Raejuusto...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu tomaattikeitto

Ainekset

800
g
tomaatteja
1
iso sipuli
1
kokonainen
valkosipuli (9 kynttä) 30 g
3
kpl
porkkanoita
1/2
chilipaprika
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
savupaprikaa
1
tl
meiramia
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
suolaa
1
mm
mustapippuria
3/4
rkl
sokeria
1
rkl
balsamicoa

Työvaiheet

1. Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä. Chilin puolikasta ei tarvitse pienentää.

2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja pyörittele kasviksia öljyssä hyvin. Paahda kasviksia uunissa 200-225  asteessa n. 40 min. (Ota valkosipulit pois aiemmin. Niiden paahduttamiseen riittää 25-30 min)

3. Irrota valkosipulit kuoresta haarukalla ja lisää ne blenderiin valmiiksi odottamaan muita kasviksia.

4. Kaada paahtuneet kasvikset blenderiin valkosipulien päälle ja kaada sinne myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös 5 dl vettä. Soseuta!

5. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää vielä 1-2 dl vettä. Kuumenna keitto kiehuvaksi.Lisää mukaan myös kasvisliemikuutio ja mausteet (myös sokeri). Anna hautua hiljaa poreillen 5 min.

6. Lisää lopuksi tumma balsamico. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.  Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!

ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa. 

Tarjoile raejuuston, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa!

Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 713 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savun maulla ja maukkailla sattumillaan.

Herkulliset lihasattumat ja herneiden rakenne erottavat itse tehdyn hernekeiton valmisruuista. Keittoa ei siis kannata keittää aivan sosemaiseksi, ellei pidä juuri sellaisesta. Valmiissa hernekeitossa herneet saavat erottua, vaikka ovatkin pehmeitä.

Hernekeiton voi hyvin keittää päivää...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto

Ainekset

500
g
kuivattuja herneitä
2
l
vettä liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
350
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni.
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta.
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 178 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Henri Alén KUVA Elvi Rista

Tämä Espanjasta ja Meksikosta tuttu keitto on sukua ranskalaiselle bouillabaisselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen keitto merenelävistä, Sopa de mariscos

Ainekset

1
vihreä chili
1
punainen suippopaprika
1
iso sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
aniksen siemeniä
1
tl
kuminan siemeniä
tilkka rypsiöljyä
1
tl
sokeria
ripaus savustettua paprikajauhetta
1
tlk
laadukasta tomaattimurskaa
noin 1
l
kanalientä
400
g
vaalea kalaa paloiteltuna, esimerkiksi kuhaa tai ahventa
200
g
jättikatkaravunpyrstöjä
1
kg
puhdistettuja sinisimpukoita
2
limetin mehu
1
ruukku
korianteria hienonnettuna
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise chili ja poista siitä siemenet. Poista paprikasta myös siemenkota ja paloittele malto. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Kuullota kuminan ja aniksen siemenet tilkassa öljyä. Lisää heti mukaan paloitellut vihannekset ja kuullota viisi minuuttia. Lisää mukaan sitten sokeri, savustettu paprikajauhe ja tomaattimurska sekä kanaliemi.
  3. Anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Lisää sitten mukaan paloiteltu kala, ravut sekä sinisimpukat. Anna hautua kannen alla noin viisi minuuttia. Kun simpukat ovat auenneet, lisää mukaan limetin mehu ja hienonnettu korianteri. Mausta keitto vielä suolalla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 178 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Currytahna ja kookosmaito tuovat lohikeittoon thaimaalaista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalainen lohisoppa

Ainekset

1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
500
g
kasviksia, esimerkiksi hoikkaa porkkanaa, kesäkurpitsaa ja litteitä herneenpalkoja
2
rkl
rypsiöljyä
rkl
punaista currytahnaa
1
tlk
kookosmaitoa
noin 6
dl
kasvislientä
400
g
ruodotonta, nahatonta lohta
1
dl
purkkimaissia
Tarjoiluun:
limettimehua, korianteria, thaimaalaista kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit. Paloittele kasvikset ohuiksi viipaleiksi. Kuullota niitä öljyssä kattilassa muutama minuutti. (Sokeriherneet kannattaa lisätä keittoon vasta muutamaksi viimeiseksi minuutiksi).
  2. Lisää currytahna. Jatka paistamista hetki. Lisää kookosmaito ja kasvisliemi. Anna porista kannen alla noin 8 minuuttia.
  3. Leikkaa lohet kuutioiksi. Lisää ne maissin kanssa kattilaan. Jatka keittämistä noin 5 minuuttia tai siihen asti, kunnes lohi on kypsää ja kasvikset napakan kypsiä.
  4. Mausta keitto limettimehulla, korianterilla ja kalakastikkeella. Tarjoa sellaisenaan tai keitetyn basmatiriisin kanssa. Voit myös halutessasi lisätä keittoon lasinuudeleita.

Kommentit (0)