Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Sami Repo

Rapeapintainen kasleri voi hyvinkin jäädä joulupöydän vakiovieraaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8
Valmistusaika
20 min + suolaus 8-12 t + paist
Vaikeustaso
Vaikea

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
suolapähkinöitä
2
salottisipulia
2
rkl
seesaminsiemenöljyä
2
rkl
fariinisokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
prk
(400 g) kookosmaitoa
1/2
dl
limetin puristettua mehua
1
tuore punainen tai vihreä chili

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili
  2. Kuumenna öljy isossa laakeassa pannussa. Lisää sipuli ja chili ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sokeri pannuun ja paista seosta käännellen, kunnes sokeri hieman karamellisoituu.
  3. Lisää kookosmaito, suolapähkinät, soijakastike ja limetinmehu. Anna kiehua sekoittaen 2–3 minuuttia.
  4. Kumoa seos monitoimikoneen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa limetinmehua tai soijakastiketta. Tarjoa lihan kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kashmirin keittiön ylpeys on Rogan Josh, jonka joukossa lammaskuutiot muhivat suussasulavan mureiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rogan Josh, lammascurry

Ainekset

1
kg
luutonta lampaanlapaa tai -rintaa
vettä
2
tl
suolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
½
dl
rypsiöljyä (tai gheetä)
2
rkl
tomaattipyreetä
10
vihreää kardemummaa
4
kokonaista neilikkaa
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
inkivääriä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1
tl
kardemummaa
2
laakerinlehteä
1
dl
paksua jogurttia
Tarjoiluun
keitettyä basmatiriisiä

Työvaiheet

  1. Kuivaa lihan pinta ja kuutioi liha. Laita lihakuutiot ja suola kattilaan. Lisää vet­tä, kunnes lihakuutiot lähes peittyvät.

  2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 20 minuuttia. Nosta liha kattilasta, kuori vaahto pinnalta, siivilöi ja säästä keitinliemi.

  3. Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy tai ghee padassa. Ruskista sipuleita 5–10 minuuttia.

  4. Lisää lihat ja paista noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat kauniisti väriä. Lisää valkosipuli, tomaattipyree ja kaikki muut mausteet paitsi laakerinlehdet. Paista vielä 1–2 minuuttia käännellen.

  5. Lisää 6 dl lihan keitinlientä sekä laakerinlehdet ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua kannen alla hiljalleen kiehuen tunnin ajan. Jos nestettä haihtuu liikaa, lisää hieman lihan keitinlientä. Sekoita lopuksi joukkoon jogurtti. Tarkista maku.

  6. Poista laakerinlehdet ennen tarjoilua. Tarjoa keitetyn basmatiriisin, sekä halutessasi mangochutneyn ja raitakastikkeen kanssa.

Vinkki: Vihreää kardemummaa voi ostaa etnisistä kaupoista ja maustekaupoista.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1243 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Juha Salminen

Klassinen paahtovanukas saa ihanan maun kermaan uutetusta sitruunaruohosta. Tarjoa jälkkäri esimerkiksi marjojen, mintunlehtien tai passiohedelmän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min + maustuminen 6 h ja brûléen tekeytyminen 3 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Crème brûlée sitruunaruoholla

Ainekset

5
dl
kuohukermaa
75
g
sitruunaruohoa (noin 3 kpl)
1
vaniljatanko
6
keltuaista
1
dl
sokeria
1
tl
limetin mehua
Päälle
noin 6
rkl
(hienoa) sokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kaada kerma kattilaan. Kuori ja paloittele sitruunaruoho joukkoon. Halkaise ja raavi vaniljatangon siemenet sekaan, laita myös tanko. Kuumenna keskilämmöllä höyryäväksi. Siirrä levyltä ja kaada kulhoon. Siirrä jääkaappiin noin 6 tunniksi.

  2. Siivilöi sitruunaruohon palaset ja vaniljatanko pois ja kuumenna uudelleen höyryäväksi.

  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään löysäksi vaahdoksi. Lisää ruokalusikallinen kuumaa makukermaa joukkoon ja kaada loput hitaasti erissä koko ajan vatkaten. Lisää limetin mehu.

  4. Siivilöi seos 4–6 pieneen vuokaan ja nosta ne isompaan uunivuokaan. Täytä uunivuoka vähintään puolilleen, kiehuvan kuumalla vedellä.

  5. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä vesihauteessa noin 45 minuuttia, kunnes reunat ovat kiinni, mutta kermamassa vielä hieman tutisee.

  6. Nosta vesihauteesta ja kuivaa annosvuoat. Laita kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin 3 tunniksi.

  7. Ripottele annosten pinnalle sokeria, ja polta se rapeaksi kaasupolttimella.

Vinkki! Jos sinulla ei ole kaasupoltinta, kuumenna uuni 250 asteeseen grillivastuksille. Laita vuoat ihan uunin ylätasolle ja anna sokerin ruskistua noin minuutin ajan. Silmä kovana: sokeri palaa herkästi.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi kohdassa 1 kuumennetaan uuni? Jos kuitenkin laitetaan jääkaappiin? 😂

Hansin reseptit on lisännyt 32 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Veripalttu on edullinen ja ravintorikas, mutta melko lailla unohdettu herkku. Parhaimmillaan se on perunoiden, vastaraastetun piparjuuren ja pienen raikkaan vihersalaatin kanssa.

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. 11:ssa jaksossa Hans valmistaa veripalttua. Voit kuunnella jakson ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4

Veripalttu

Ainekset

5
dl
verta (pakaste)
3
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2–3
siivua
pekonia
2–3
rkl
voita
1
rkl
öljyä
5
dl
vettä
2
kananmunaa
3
dl
ruisjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1–2
tl
suolaa
1–2
tl
meiramia
Lisäksi
keitettyjä perunoita paistettuna yrttien kera
paistettua pekonia
puolukkasurvosta
raastettua tuoretta piparjuurta

Työvaiheet

  1. Nosta veritölkki pakastimesta jääkaappiin ruoanvalmistusta edeltävänä iltana, jotta veri ehtii sulaa rauhassa.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna pekoni. Kuullota ne pannulla voi-öljyseoksessa.
  3. Sekoita vesi, veri ja kananmunat keskenään. Lisää jauhot ja mausteet sekä jäähtynyt sipuli-valkosipuli-pekoniseos. Anna turvota 10–20 minuuttia.
  4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia, kunnes palttu on kokonaan hyytynyt.
  5. Anna paltun jäähtyä hetki, kumoa se työlaudalle ja leikkaa paloiksi. Paista palttu rapeaksi pannulla, mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Tarjoile vastaraastetun piparjuuren, paistetun pekonin, voisulan ja paistettujen keitinperunoiden kanssa. Halutessasi voit valmistaa oheen myös valkokastiketta.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Kylvetä lihapullat vaihteeksi kookosmaitoisessa, thaimaustetussa liemessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalainen red curry lihapullilla

Ainekset

2
salottisipulia
800
g
kasviksia, esimeriksi suippopaprikaa, porkkanaa ja litteitä herneenpalkoja
öljyä
1
rkl
(tai maun mukaan) thai red curry -tahnaa
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kasvislientä
1
limetti
1
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
1
ruukku korianteria
Lihapullat
2
valkosipulinkynttä
noin 3
cm:n
pätkä inkivääriä
1
punainen miedohko chilipalko
500
g
possunjauhelihaa tai sika-nautajauhelihaa
1
kananmuna
hiutalesuolaa, valkopippuria myllystä
Tarjoiluun
basmatiriisiä tai riisinuudeleita

Työvaiheet

  1. Tee ensin lihapullat. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Poista chilistä siemenet ja kanta. Kuutioi chili. Yhdistä ne jauhelihan ja munan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele pieniksi pulliksi. Paista pannulla öljyssä noin 5 minuuttia. Laita hetkeksi sivuun. Jos haluat pulliin kauniin värin, paista ne pannulla öljyssä kypsiksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Paloittele kasvikset pieniksi paloiksi. Kuullota sipulia pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää red curry ja sekoita. Laita pannulle kasvikset, kookosmaito ja kasvisliemi. Kiehauta seos ja lisää joukkoon kevyesti paistetut lihapullat. (Jos käytät kypsiä pullia, niin lisää ne keittoon vasta lopuksi). Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia tai siihen asti, kunnes lihapullat ovat kypsiä ja kasvikset ovat napakoita.
  3. Viimeistele limettimehulla, kalakastikkeella ja korianterilla. Tarjoa keitetyn riisin tai nuudeleiden kanssa.
     

Kommentit (0)