Annoksia
15 sämpylää
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sämpylät (juureen)

Ainekset

500
G
Kylmää vettä
25
g
Merisuola
10
H
Hiiva
200
G
Vehnähapantaikinaa (juuri)
550
G
Vehnäjauhoja
200
G
Grahamjauhoja
Vehnähapantaikina (juuri)
1. Päivä
100
G
Vettä
100
G
Vehnäjauhoja
1/2
Kpl
Omena (raastettuna)
3. Päivä
100
H
Vettä
100
G
Vehnäjauhoja

Työvaiheet

Mittaa vesi muovikulhoon. Lisää suola. Sekoita puukauhalla. Lisää hiiva ja sekoita. Pane loput aineet kulhoon ja sekoita, kunnes seos näyttää taikinalta
, mutta älä enempää. Peitä taikina muovikelmulla ja laita kylmään. Anna nousta 12-15 tuntia.

Aseta uunin lämpötilaksi 250 astetta. Kaada taikina varovasti jauhotetulle työtasolle. Ripottele jauhoja taikinan pintaan. Jaa taikina 15 osaan, pane palat pellille ja pelti uuniin. Laske lämpötila 230 asteeseen ja paista noin 12-15 min. Anna häähtyä ritilän päällä.

Vehnähapantaikina (juuri)

1. Päivä:
Sekoita kaikki ainekset astiaan, jonka saa tiiviisti kiinni. Anna tekeytyä vuorokauden ajan.

2. Päivä:
Avaa purkki ja sekoita kerran. Sulje kansi ja anna tekeytyä vuorokauden ajan.

3. Päivä:
Taikinan pitäisi nyt kuplia hieman ja alkaa nousta. Sekoita vesi ja vehväjauhot taikinaan. Sulje kansi ja anna nousta vuorokauden ajan.

4. Päivä:
Nyt taikinan pitäisi kuplia kunnolla sekä tuoksua tuoreelta ja maistua happamalta. Jos taikina ei kupli, toista kohta 3: sekoita taikinaan vettä ja jauhoja ja anna seistä vielä vuorokauden ajan. Lopputuloksena tulisi olla leivonta kelpoista taikinaa.

Säilytä valmis taikina kylmässä. Ruoki taikinaa kerran viikossa lisäämällä sen joukkoon ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja ruokalusikallinen vettä. Näin se pysyy elävänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Eetu Topo Kuva Tuomas Kolehmainen

Olutta cocktailissa! Kyllä vain. Helsinkiläisen Loung3n baarimestari Eetu Topon drinkissä maistuvat kesä, grillaaminen ja kylmä olut.

Annoksia
1
Valmistusaika
20 min + jäähtyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillaajan sour

Ainekset

3
cl
vodkaa
1
cl
nuorta konjakkia
2
cl
sitruunan mehua
1,5
cl
olut-sitruunaruohosiirappia
1
kananmunanvalkuainen
Olut-sitruunaruohosiirappi
1
sitruunaruoho
1,5
dl
humalaista lager-olutta (esim. Pilsner Urquell)
1
dl
sokeria
1
dl
hunajaa
Lisäksi
jäitä
pala appelsiinin kuorta

Työvaiheet

  1. Tee ensin olut-sitruunaruohosiirappi. Leikkaa sitruunaruoho pituussuunnassa halki ja laita se kattilaan. Lisää muut aineet ja kiehauta sekoittaen. Keitä seosta matalalla lämmöllä ilman kantta noin 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
  2. Viilennä juomalasi pakastimessa. Mittaa nesteet (myös siirappi) ja valkuainen ravistimeen ja ravista voimakkaasti 10 sekuntia, jotta valkuainen vaahtoutuu. Täytä ravistin jäillä ja ravista voimakkaasti 7 sekuntia. Valuta juoma siivilän läpi viilennettyyn lasiin ja täytä lasi jääkapaloilla.
  3. Purista appelsiinin kuoresta öljyt juoman päälle ja koristele juoma kuorella.

Kommentit (0)

ET-lehti on lisännyt 139 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Aira Viitaniemi KUVA Satu Kemppainen

Sulhaspiirakoita on nopea leipoa, koska ne kypsennetään paistinpannulla. Maku on kuin suoraan mummolasta.

Annoksia
25-30 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Sulhaspiirakat

Ainekset

Kuoritaikina
2
dl
vettä
4
dl
ruissihtijauhoja
1
tl
suolaa
Täyte
5
dl
vettä
3
dl
puuroutumatonta riisiä
1
tl
suolaa
50
g
voita
Paistaminen
kirkastettua voita tai öljyä

Työvaiheet

  1. Kaada kuoritaikinan ainekset yleiskoneeseen. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, niin saat hyvän sitkon. Anna taikinan levätä riisinkeiton ajan.
  2. Hauduta irtonainen riisi kypsäksi vedessä. Mausta suolalla ja voilla.
  3. Pyöritä taikinasta pötkö ja leikkaa se oin 30 palaksi. Taputtele palat kakkaroiksi. Peitä kakkarat liinalla.
  4. Ajele kakkaroista pari millimetriä ohuita pyöreitä kuoria. Levitä riisiä puolikkaalle kuorta ja käännä kuori kaksin kerroin. Ummista reuna sormin tai teevadin reunalla painaen.
  5. Paista piiraat paistinpannulla kirkastetussa voissa tai öljyssä kullanruskeiksi. Tarjoa pannulämpiminä voin tai munavoin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kesän maukkaimman mansikkakakun taikina pilkutetaan unikonsiemenillä. Täytteessä yhdistyvät tuoreet marjat ja tahmea sitruunatahna. Päälle muotoillaan kaunis seppele.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mansikkainen unikonsiemenkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
1,5
dl
sokeria
3
munaa
4
dl
vehnäjauhoja
0,5
dl
unikonsiemeniä
2
tl
vaniljasokeria
1,5
tl
leivinjauhetta
1
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
Kostutus
1
dl
appelsiinimehua
Täyte
1
l
mansikoita
4
dl
vispikermaa
1
rkl
tomusokeria
1
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
Koristeluun
mansikoita, mintunlehtiä, orvokkeja, marenkia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne ja sitruunatahna taikinaan. Kaada taikina pinnoitettuun kakkuvuokaan (halkaisija 22 cm). Paista uunin alaosassa noin 50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä.
  2. Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Leikkaa mansikat viipaleiksi. Vatkaa kerma ja mausta se sokerilla.
  3. Nosta alin kakkulevy tarjoiluvadille. Kostuta se appelsiinimehulla. Levitä puolet sitruunatahnasta levylle. Levitä päälle mansikoita ja kermavaahtoa. Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle, kostuta ja täytä kuten alimmainen. Nosta päällimmainen kakkulevy päälle ja kostuta myös se.
  4. Levitä kakun päälle kermavaahtoa ja koristele mansikoita, kukilla, mintulla ja marenkimuruilla.

Kommentit (0)

Eija V. on lisännyt 65 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Helppoakin helpompi peruspiirakka. Onnistut varmasti! Ohje napattu jauhopaketin kyljestä.

Vaikeustaso
Helppo

Marjapiirakka

Ainekset

2
munaa
1 1/2 - 2
dl
sokeria
2
tl
vanilliinisokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
tl
leivinjauhetta
1 1/2
dl
sulatettua rasvaa
1
dl
maitoa tai hedelmätäysmehua
Pinnalle:
3
dl
mustikoita, herukoita, puolukoita tai raparperia

Työvaiheet

Sekoita munat ja sokerit. Käytä happamille marjoille suurempi sokerimäärä.

Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, rasva ja neste. Sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä voidellun piirakkavuoan pohjalle (halk. 27cm)

Ripottele marjat pinnalle.

Paista 200° uunin alatasossa 25 - 35 min. Peitä piirakka foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.

Kommentit (0)