Annoksia
15 sämpylää
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sämpylät (juureen)

Ainekset

500
G
Kylmää vettä
25
g
Merisuola
10
G
Hiiva
200
G
Vehnähapantaikinaa (juuri)
550
G
Vehnäjauhoja
200
G
Grahamjauhoja
Vehnähapantaikina (juuri)
1. Päivä
100
G
Vettä
100
G
Vehnäjauhoja
1/2
Kpl
Omena (raastettuna)
3. Päivä
100
G
Vettä
100
G
Vehnäjauhoja

Työvaiheet

Mittaa vesi muovikulhoon. Lisää suola. Sekoita puukauhalla. Lisää hiiva ja sekoita. Pane loput aineet kulhoon ja sekoita, kunnes seos näyttää taikinalta
, mutta älä enempää. Peitä taikina muovikelmulla ja laita kylmään. Anna nousta 12-15 tuntia.

Aseta uunin lämpötilaksi 250 astetta. Kaada taikina varovasti jauhotetulle työtasolle. Ripottele jauhoja taikinan pintaan. Jaa taikina 15 osaan, pane palat pellille ja pelti uuniin. Laske lämpötila 230 asteeseen ja paista noin 12-15 min. Anna häähtyä ritilän päällä.

Vehnähapantaikina (juuri)

1. Päivä:
Sekoita kaikki ainekset astiaan, jonka saa tiiviisti kiinni. Anna tekeytyä vuorokauden ajan.

2. Päivä:
Avaa purkki ja sekoita kerran. Sulje kansi ja anna tekeytyä vuorokauden ajan.

3. Päivä:
Taikinan pitäisi nyt kuplia hieman ja alkaa nousta. Sekoita vesi ja vehväjauhot taikinaan. Sulje kansi ja anna nousta vuorokauden ajan.

4. Päivä:
Nyt taikinan pitäisi kuplia kunnolla sekä tuoksua tuoreelta ja maistua happamalta. Jos taikina ei kupli, toista kohta 3: sekoita taikinaan vettä ja jauhoja ja anna seistä vielä vuorokauden ajan. Lopputuloksena tulisi olla leivonta kelpoista taikinaa.

Säilytä valmis taikina kylmässä. Ruoki taikinaa kerran viikossa lisäämällä sen joukkoon ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja ruokalusikallinen vettä. Näin se pysyy elävänä.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 136 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Annoksia
N. 20 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolukkaleivos

Ainekset

4
Kpl
Munaa
1 1/2
Dl
Sokeria
1
Dl
Vehnäjauhoja
1
Dl
Perunajauhoja
1 1/2
Tl
Leivinjauhetta
Puolukka täyte:
1/2
L
Kerma
100
G
Puolukoita
200
G
Hyydykejauhetta
1
Dl
Kylmää vettä

Työvaiheet

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla valuttamasi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Huolellinen vaahdotus on tärkeää myös maun kannalta. Liian vähän aikaa vatkattuna muna voi maistua häiritsevästi valmiissa.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.

Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. Pohjan pinta saa saada hieman väriä, mutta varo palamista – se tapahtuu nopeasti!

Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.

Jäähdytä ja leikkaa n.4 cm halkaisijaltaan olevalla pyöreällä muotilla paloja.
Voitele ja ripottele voidellulle pinnalle tomusokeri, 4×5 kokoisiin pyöreisiin muotteihin. (N.20 kpl)

Laita muotit pellille leivinpaperin päälle.

Laita jokaisen muotin pohjalle kakkupohja ympyrä.

Valmista täyte:

Vatkaa 5dl kermaa löysäksi vaahdoksi. Sekoita kerman sekaan puolukoita. Sekoita hyydykejauhe (150g) 1 dl:n kylmää vettä ja kaada se kerma-puolukka vaahdon joukkoon.

Laita täyte porsotinpussiin, pursota muotit täyteen. Vedä täyte tasaiseksi paletilla.

Anna jähmettyä pakkasessa.

Irrota leivokset muoteista. Leivosten pitäisi lähteä helposti muoteista, kun reunan rasva ja tomusokeri on hieman sulanut huoneenlämmössä.

Koristele leivokset haluamallasi tavalla

Kommentit (1)

Vierailija

eikö tähän sarlotkaan tuu leivinjauhoa ollenkaan ?

Kaisu P. on lisännyt 136 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Annoksia
N. 20 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mangoleivos

Ainekset

1/2
L
Kermaa
1
Dl
Mangososetta
150-200
g
Hyydykejauhetta
1
Dl
Kylmää vettä
Pohja:
4
Kpl
Muna
1 1/2
Dl
Sokeria
1
Dl
Vehnäjauhoja
1
Dl
Perunajauhoja
1 1/2
Tl
Leivinjauhetta

Työvaiheet

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla valuttamasi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Huolellinen vaahdotus on tärkeää myös maun kannalta. Liian vähän aikaa vatkattuna muna voi maistua häiritsevästi valmiissa.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.

Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. Pohjan pinta saa saada hieman väriä, mutta varo palamista – se tapahtuu nopeasti!

Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.

Jäähdytä ja leikkaa n.4 cm halkaisijaltaan olevalla pyöreällä muotilla paloja.

Voitele ja ripottele voidellulle pinnalle tomusokeri, 4×5 kokoisiin pyöreisiin muotteihin. (N.20 kpl)

Laita muotit pellille leivinpaperin päälle.

Laita jokaisen muotin pohjalle kakkupohja ympurä.

Valmista täyte.

Vatkaa 5dl kermaa löysäksi vaahdoksi. Sekoita kerman sekaan mangosose. Sekoita hyydykejauhe (150g) 1 dl:n kylmää vettä ja kaada se kerma-mango vaahdon joukkoon.

Laita täyte porsotinpussiin, pursota muotit täyteen. Vedä täyte tasaiseksi paletilla.

Anna jähmettyä pakkasessa.

Irrota leivokset muoteista. Leivosten pitäisi lähteä helposti muoteista, kun reunan rasva ja tomusokeri on hieman sulanut huoneenlämmössä.

Koristele leivokset haluamallasi tavalla.

Kommentit (0)

Tällä kertaa Junior MasterChefissä oli vuorossa joukkuehaaste. Voiton vei täpärästi sininen tiimi, jonka rouhea maatilamenu valloitti tuomarien sydämet. Alkuruokana oli rapukeittoa, pääruoaksi karitsaa kantarellikastikkeella ja lopuksi ihana valkosuklaavaahto raparperimansikkahillolla.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min

Sinisen joukkueen maatilamenu: karitsankyljyksiä ja kantarellikastiketta

Ainekset

6
pientä karitsankyljystä
2
pehmeiksi grillattua tomaattia
bbq-kastiketta
suolaa ja pippuria
Kastike
3
dl
puhdistettuja tuoreita kantarelleja
3
dl
kermaa
75
g
voita
suolaa ja pippuria

Työvaiheet

  1. Sivele osalle kyljyksistä bbq-kastiketta ja toisten päälle grillattua ja muussattua tomaattia. Lisää mausteet. Grillaa kypsiksi (muutama minuutti per puoli, hieman halutusta kypsyysasteesta riippuen.
  2. Valmista kastike. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1524 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kinkulla ja kesäkurpitsalla täytetyt rieskarullat muuttuvat uunissa superherkulliseksi paistokseksi, joka viimeistellään cheddar-kastikkeella ja kirpeillä retiiseillä. Tästä ei brunssiruoka parane.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Suomalainen enchilada eli cheddarrieskavuoka

Ainekset

1
kesäkurpitsa
4
kevätsipulia
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
6
ohutta suorakaiteen muotoista rieskaa (esim. Fazer)
250
g
palvikinkkua
1 + 1
dl
cheddarjuustoa raastettuna
2
dl
ruokakermaa
3
dl
täysmaitoa
2
kananmunaa
1/2
tl
suolaa
Kirpeät retiisit
12
retiisiä
1
dl
omenaviinietikkaa
1/2
dl
vettä
1/2
tl
suolaa
2
rkl
sokeria
Lisäksi
öljyä paistamiseen ja voiteluun

Työvaiheet

  1. Leikkaa kesäkurpitsa sentin kuutioiksi ja hienonna kevätsipuli. Säästä vihreät kevätsipulin osat viimeistelyyn. Paista kasviksia paistinpannussa tilkassa öljyä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.
  2. Levitä kinkkuviipaleet rieskoille vieri viereen (4 viipaletta/rieska). Levitä päälle kesäkurpitsa-sipuliseosta ja 2 desiä juustoraastetta. Rullaa rieskat tiukasti ja laita uunivuokaan (noin 25x20 cm). Voit valmistaa ruuan tähän asti etukäteen ja nostaa kelmulla peitettynä jääkaappiin yön ajaksi.
  3. Poista retiiseistä kannat ja leikkaa ne neljään osaan pieneen kulhoon. Kiehauta kattilassa etikka, vesi, sokeri ja suola. Kaada liemi retiiseille. Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
  4. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita kerma, maito, munat ja suola. Kaada seos vuokaan rieskojen päälle ja ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Paista uunissa 30 minuuttia.
  5. Valuta retiisit etikkaliemestä. Ripottele ne ja kevätsipulin vihreät osat kuuman rieskavuoan pinnalle. Tarjoa heti.

Kommentit (0)