Kaisu P. on lisännyt 108 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Annoksia
3 leipää
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaisleipä

Ainekset

1
L
Piimää
75
g
Hiivaa
3
Dl
Mämmi-maltaita
3
Dl
Siirappia
1
Tl
Suolaa
4
Dl
Ruisjauhoja
9
Dl
Vehnäjauhoja
3
Dl
Vehnäleseitä
Koristeet:
Unikonsiemeniä
Pellavansiemeniä
Seesaminsiemeniä

Työvaiheet

Sekoita 35 asteiseksi lämmitetyn piimän joukkoon taikinan muut aineet.
Annostele taikina 1 l:n vetoisiin voideltuihin leipävuokiin. Ripottele vuokaan siemeniä koristeeksi.
Nostata leipiä kaksi tuntia.
Paista leivät 170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Voitele leivät paiston loppuvaiheessa siirappivedellä. (1 osa siirappia 2 osaa vettä)

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 108 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Annoksia
N. 5l
Vaikeustaso
Helppo

Sima

Ainekset

4
L
Vettä
2
Kpl
Sitruuna
1/2
Kpl
Luomu appelsiini
250
G
Fariinisokeri
250
G
Ruokosokeri
1
Tl
Kuinahiiva
Rusinoita

Työvaiheet

1)
Pese sitruunat ja appelsiinit huolellisesti ennen käyttöä. Leikkaa pari siivua sitruunasta ja appelsiinista. Purista sitruunoista mehu.

2)
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon. Anna jäähtyä kädenlämpöistä hieman kuumemmaksi. Liuota hiiva kuumahkoon nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Lisää sitruuna ja appelsiini viipaleet sekaan. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 päivä. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon hieman sokeria ja muutama rusina.

3)
Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima jääkaapissa. Sima säilyy noin viikon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1377 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Perunasalaatti saa maustua jääkaapissa ainakin neljä tuntia. Ota salaatti huoneenlämpöön 10 minuuttia ennen tarjoamista.

Annoksia
4 annosta lisukkeena
Valmistusaika
40 min + maustuminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Perunasalaatti

Ainekset

12-16
(n. 600 g)
kiinteämaltoista perunaa (esim. Siikli)
1
tähtianis
1
kelta- tai punasipuli
1
suolakurkku
1
purjon vaalea osa
1
vihreä omena
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1
prk (35 g)
kapriksia
2
rkl
sinapinsiemeniä
Majoneesikastike
50
g
ranskankermaa
1 1/2
dl
majoneesia
1
tl
dijoninsinappia
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  • Keitä perunat kypsiksi suolalla ja tähtianiksella maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä). Kaada keitinvesi pois, poista tähtianis ja nosta kattila hetkeksi takaisin liedelle, jotta perunat kuivahtavat. Peitä perunat talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna jäähtyä.
  • Kuori ja halkaise sipuli. Leikkaa sipulinpuolikkaat ensin terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Kuutioi sipuli sen jälkeen leikkaamalla viipaleet viistosti sipulin syiden mukaan. Poista kanta. Huuhtele sipulikuutiot kylmällä vedellä siivilässä, valuta hyvin ja levitä kuivumaan talouspaperin päälle.
  • Leikkaa suolakurkku kuutioiksi. Leikkaa purjon vaalea osa ohuiksi renkaiksi (käytä vihreä osa muussa ruuanlaitossa). Kuori ja kuutioi omena ja jäähtyneet perunat. Hienonna yrtit. Valuta kaprikset.
  • Paahda sinapinsiemeniä paistinpannussa keskilämmöllä pari minuuttia.
  • Tee kastike. Vaahdota ranskankerma sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lusikoi majoneesi, sinappi ja mustapippuri ranskankerman joukkoon ja sekoita kevyesti.
  • Sekoita kaikki muut ainekset paitsi majoneesikastike kulhossa. Nostele kastike joukkoon niin että se jää kuohkeaksi. Anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Ota salaatti huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen tarjoamista

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1377 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Mikko Hannula

Kokeile pakastaa kuutioidut melonipalat. Kylmät hedelmäpalat viilentävät boolin jääpalojen tapaan.

Annoksia
15 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Seljankukkabooli

Ainekset

1
l
laimennettua seljan-kukkamehua (esim. Brunneby)
1
plo (0,75 l)
kuivaa valkoviiniä
1/2
kg
melonia
1/2
kg
hunajamelonia
1/2
l
mansikoita
2
(luomu)limettiä
250
g
vadelmia
1/2
l
kivennäisvettä
jäitä

Työvaiheet

  1. Laimenna seljankukkamehu voimakkaan makuiseksi mehuksi. Lisää joukkoon valkoviini.
  2. Kuori melonit ja leikkaa ne kuutioiksi. Poista mansikoista kannat. Lohko tai halkaise isoimmat mansikat. Pese ja lohko limetit.
  3. Lisää marjat ja hedelmät booli-kulhoon. Kaada päälle seljankukka-viinibooli. Lisää kivennäisvesi ja jäät juuri ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Fariinisokerikeksit (gluteeniton)

Ainekset

340
G
Voita tai margariinia
8
Dl
Glut.kaurainen leivontajauho
2
Tl
Sooda
2/4
Tl
Suola
1
Tl
Kaneli
1
Tl
Kardemumma
500
G
Fariinisokeri
2
Kpl
Muna

Työvaiheet

Sekoita rasvan sekaan fariinisokeri ja munat. Lisää jauhot. Pursota keksejä. Ripottele pintaan hienoa sokeria.
Paista 160 astetta n.10 min.

Kommentit (0)