Soppa365 on lisännyt 290 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Ja KUVA Tuuli Kanerva

Sesongin hauskin frittiherkku syntyy munakoisosta, joka suikaloidaan niin, että se muistuttaa mustekalaa lonkeroineen. Nauti munakoiso kuumana ketsupin tai chilikastikkeen kanssa.

Katso video munakoison valmistuksesta Sopan instagramista: https://www.instagram.com/reel/CgRZ3NAIaHV/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Friteerattu munakoisomustekala

Ainekset

1
munakoiso
2
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
1
tl
suolaa
1
rkl
maissitärkkelystä
1
l
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
LISÄKSI
ketsuppia ja majoneesia

Työvaiheet

  1. Kuori munakoiso. Leikkaa se pitkittäin kolmeen tai neljään osaan jättäen kuitenkin osat kannasta kiinni toisiinsa. Käännä munakoisoa leikkuulaudalla ja leikkaa toiset kolme tai neljä viiltoa pitkittäin niin, että aikaisemmista viilloista muodostuneet siivut muuttuvat suikaleiksi.
  2. Kaada korppujauho laakealle lautaselle ja vispaa toisella lautasella kananmuna, suola ja maissitärkkelys sekaisin. 
  3. Pyörittele munakoiso ensin kanamunaseoksessa ja sen jälkeen korppujauhoissa huolellisesti. Varmista lusikalla, että kananmuna ja korppujauho löytävät tiensä kaikkialle suikaleiden väliin.
  4. Kuumenna rypsiöljy isohkossa kattilassa, jonne munakoiso mahtuu kokonaan. Kun öljy on noin 175 asteista, laske munakoiso varovasti öljyyn ja friteeraa sitä välillä käännellen noin 10 minuuttia, kunnes se on kauttaaltaan kauniin ruskea.
  5. Siirrä munakoiso talouspaperilla päällystetylle ritilälle hetkeksi valumaan. Tarjoile vielä kuuma munakoiso ketsupin ja majoneesin kanssa.

Vinkki Koeta pitää paistoöljy koko ajan kuumana. Ison munakoison lisääminen öljyyn laskee sen lämpötilaa yllättävän paljon.

Kommentit (2)

Vierailija

Miksi tätä pitää kutsua mustekalaksi? Friteerattu munakoiso on hyvää. Mustekalaa siitä ei saa edes villeimmissä unissa.

Vierailija

Ei kai tässä mustekalan makua väitetäkään kopioivan, vain sen muotoa. Ihan normaalia muissakin kuin kasvisruuissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kesäkurpitsapaistoksen kuohkeat kerrokset ovat parhaimmillaan, kun paistos on saanut jäähtyä ennen tarjoilua. Mintulla maustettu ja kananmunan valkuaisilla kuohkeutettu täyte yllättää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min + ricotan valuttaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsapaistos

Ainekset

1–2
(n. 400 g)
kesäkurpitsaa
TÄYTE
2
rs (à 250 g)
ricottajuustoa
100
g
parmesaanijuustoa
5
valkuaista
3
keltuaista
½
ruukku minttua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria
2
rkl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kumoa ricottajuustot kulhon päälle nostettuun siivilään. Laita kulho jääkaappiin tunniksi.

  2. Raasta parmesaani hienoksi. Erottele tarvittava määrä valkuaisia ja keltuaisia eri kulhoihin. (Käytä yli jääneet keltuaiset munakkaisiin tai leivonnaisten voiteluun.)

  3. Kumoa ricotta kulhoon. Sekoita keltuaiset ja parmesaani joukkoon. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja kääntele juustoseokseen. Hienonna minttu ja lisää seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.

  4. Leikkaa kesäkurpitsoista kannat pois. Puolita kesäkurpitsat leveyssuunnassa ja viipaloi ne veitsellä ohuiksi levyiksi. (Voit käyttää myös vihannesleikkuria.)

  5. Kuori valkosipulinkynnet. Pese sitruuna. Raasta valkosipulit ja sitruunan keltainen kuoriosa kulhoon. Sekoita öljy joukkoon.

  6. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (n. 20 cm X 25 cm).

  7. Lado vuoan pohjalle kerros kesäkurpitsaviipaleita. Sivele ne valkosipuli-sitruunaöljyllä ja ripottele pinnalle suolaa sekä pippuria. Levitä päälle kerros ricottaseosta ja peitä se kesäkurpitsaviipaleilla. Toista näin, kunnes olet saanut kaiken ricottajuuston käytettyä. Päällimmäiseksi tulee kerros kesäkurpitsaa. Sivele pintakerros öljyllä. Ripottele pinnalle loput mausteet ja pinjansiemenet.

  8. Kypsennä uunin keskitasolla 40–45 minuuttia.

Vinkki Jos käytät isoja kesäkurpitsoja, leikkaa kurpitsa viipaleiksi kylki kerrallaan. Näin pehmeää sisusta ei tule viipaleisiin. Sisuksen voit hienontaa ricottatäytteen joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kotimainen vihreä papu on parsan syksyinen vastine. Gruyèrejuustolla mehevöitetty papupiirakka sopii vaikka alkupalaksi tummenevien iltojen kemuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Papupiirakka

Ainekset

100
g
kylmää voita
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
ripaus suolaa
1–2
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
200
g
vihreitä papuja
3–4
oksaa tuoretta rakuunaa
3
kananmunaa
2
dl
ruokakermaa
2
tl
dijoninsinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
150
g
gruyèrejuustoa
VUOKAAN
voita

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Pyöräytä seos leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka ja anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. (Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä ainekset muruiksi sormin.)

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen piirakkavuoka (34 cm x 11 cm). Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.

  3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla piirakkavuokaan sopivaksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille. Laita piirakan päälle leivinpaperipala ja kaada päälle painoksi riisiä tai kuivattuja papuja. Paista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja paino pois, ja paista 5 minuuttia.

  4. Valmista täyte pohjan kypsyessä. Huuhdo pavut ja poista kannat. Leikkaa pitkät pavut halutessasi puoliksi. Kuumenna ½ l vettä kattilassa ja lisää pavut. Anna kiehua voimakkaasti noin minuutti. Valuta pavut siivilässä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Valuta.

  5. Hienonna rakuunanlehdet. Vatkaa munat ja kerma kulhossa. Mausta seos rakuunalla, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Raasta juusto karkeaksi.

  6. Levitä juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Laita pavut juuston päälle, ne saavat tulla hieman vuoan reunojen yli. Valuta muna-kermaseos papujen päälle vuokaan.

  7. Paista piirakkaa uunin keskitasoa alempana noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Vinkki Voit myös tehdä piirakan pyöreään (Ø 22–23 cm) vuokaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Inka Valima KUVA Panu Pälviä

Espanjalainen perunamunakas paistetaan kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta, ja kääntämisen kanssa saa olla tarkkana painavan pannun kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Espanjalainen perunamunakas

Ainekset

4
keskikokoista perunaa (kiinteä lajike)
2
dl
oliiviöljyä
1
iso sipuli
5
kananmunaa
¾
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori, huuhtele ja kuivaa perunat talouspaperilla. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi.

  2. Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää perunaviipaleet. Kypsennä perunoita öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä. Valuta perunat siivilässä ja ota öljy talteen.

  3. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä. Paista sipuleita pannussa, kunnes ne ovat ruskistuneet. Nosta sipulit sivuun odottamaan.

  4. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää suola sekä paistetut perunat ja sipulit munien joukkoon. Sekoita varovasti.

  5. Lisää pannulle tarvittaessa tilkka öljyä ja kuumenna pannu. Kaada munaseos pannulle. Siirtele hyytyvää munaseosta rauhallisesti reunoilta keskelle niin, että se pääsee paistumaan.

  6. Peitä pannu kannella tai foliolla ja anna kypsyä matalalla lämmöllä n. 6 minuuttia, kunnes keskiosa on hyytynyt ja munakkaan pohja alkaa ruskistua.

  7. Laita iso lautanen pannun päälle ja käännä munakas lautaselle. Liu’uta käännetty munakas takaisin pannuun ja paista 3–5 minuuttia, kunnes myös toinen puoli on hyytynyt.

  8. Nauti espanjalainen munakas lämpimänä tai jäähtyneenä esimerkiksi vihersalaatin kanssa tai tarjoa se tapasten kanssa.

Vinkki Jos käytät täysirautaista valurautapannua, voit kypsentää munakkaan uunissa loppuun, jolloin sitä ei tarvitse kääntää. Paistoaika on 250 asteessa noin 5 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pizzapohja syntyy ohuista perunaviipaleista, jotka juusto sitoo yhteen. Paahdetuille perunaviipaleille ladotaan sieniä, smetanaa, mätiä ja sipulia. Tähän ohjeeseen et takuulla pety.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-perunapizza

Ainekset

6
keskikokoista, kiinteää perunaa
2
rkl
rypsiöljyä
¼
tl
suolaa
1
dl
voimakasta juustoa raastettuna (esim. Västerbotten)
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
3
dl
suppilovahveroita, kantarelleja tai pieniä tatteja suupaloiksi leikattuna
1
rkl
voita
1
tl
piparjuurta raastettuna
4
rkl
smetanaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
siianmätiä
1
pieni kesäpunasipuli varsineen
muutama oksa tilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Pese perunat hyvin. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen niin, että reunat ovat vain hiukan limittäin. Sivele perunat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle suola. Esipaista uunissa noin 10 minuuttia.

  3. Raasta juustot perunoiden paistuessa. Lisää juustoraasteet perunoiden päälle, ja mausta pippurilla. Jatka paistamista vielä viisi minuuttia.

  4. Puhdista sienet ja leikkaa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Lisää voi pannulle ja sekoita.

  5. Raasta piparjuuri hienoksi. Mausta smetana piparjuurella ja pippurilla. Kuori sipuli ja leikkaa varsineen ohuenohuiksi renkaiksi.

  6. Nosta sienet, smetana, punasipuli ja mäti pizzan päälle. Viimeistele tillillä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)