Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 201 keittokirjaan.

Unohda lötköt salaatit! Tässä lisukesalaatissa on kunnon purutuntuma ja rutkasti vihreitä kasviksia.

Ystäväni pohtii vegaaniseen ruokavalioon siirtymistä ja viettää nykyään joka toisen kuukauden vegaaniravinnolla.

Vegaaniruoka kiinnostaa itseänikin, tosin lähinnä luovan raaka-aineiden käytön ja uusien makujen takia. Rakastan liikaa pihvejä, leikkeleitä ja juustoa, jotta pystyisin luopumaan niistä kokonaan.

Mutta kasviksia syön mielelläni!

Olen viime aikoina fiilistellyt etenkin salaatteja, joihin ei panna lehtisalaattia tai muita salaattiin oletusarvoisesti kuuluvia rehuja. Niiden sijaan olen käyttänyt salaattien pohjana esimerkiksi lehtikaalia, (baby)pinaattia, kaalia, parsakaalia... kaikkea missä on kunnolla väriä, makua ja ennen kaikkea rakennetta.

Vegaanikuukautta viettävä ystävä oli tulossa illaksi kylään (katsomaan Hottisten starttia ja juomaan viiniä). Oli selvää, että haluaisin tehdä lehtikaalipohjaista salaattia, mutta kastikkeen valinta mietitytti. Oma perussalaatinkastikkeeni kun koostuu dijonsinapista, oliiviöljystä, sitruunamehusta ja hunajasta. Ja viimeksi mainittu ei vegaaneille uppoa, kun kyseessä on kuitenkin eläinperäinen tuote.

Päätin tuoda soosiin makua seesamiöljyllä, koska se sopii mielestäni aika kivasti lehtikaalin makuun. Etenkin kun olin haudutellut lehtikaalisilppua hetken pannulla valkosipulin ja sitruunan kanssa. Pieni kesytys tekee lehtikaalille hyvää. Silloin se pysyy napakkana, mutta on helpompi syödä. Pinaatinlehdet laitoin salaattiin sellaisenaan.

Koska salaatti kaipasi väriä, laitoin ystävän suikaloimaan joukkoon muutaman porkkanan ja rasiallisen kirsikkatomaatteja. Sing for your supper, tiedättehän! Kaapissa oli myös seesaminsiemeniä, joten päätin ripotella nekin mukaan salaattiin.

Salaatti maistui hyvällä tavalla terveelliseltä. Siinä oli sopivassa suhteessa makua ja rousketta. Kerrassaan hyvä ja ryhdikäs yhdistelmä, en kaivannut edes kastikkeen pientä hunajatippaa.

Ja maistui myös vegaaniystävälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-seesamisalaatti

Ainekset

1
pss
lehtikaalia (200 g)
3
rkl
oliiviöljyä
2
valkosipulinkynttä
1/2
sitruunan mehu
(suolaa)
mustapippuria
1
pss
(baby)pinaattia (pari kolme kourallista)
3
porkkanaa
1
rasia
kirsikkatomaatteja
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kastike
1
tl
dijonsinappia
1/2
sitruunan mehu
1/2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
seesamiöljyä
(hunajaa)

Työvaiheet

  1. Revi lehtikaalin ruodit ja hienonna lehdet silpuksi.
  2. Kuumenna paistokasarissa oliiviöljyä. Lisää lehtikaalisilppu ja paistele viitisen minuuttia. Pidä kansi päällä.
  3. Lisää hienonnettu valkosipuli, puolikkaan sitruunan mehu (toinen puoli käytetään kastikkeeseen), pari rouhaisua mustapippuria ja tarvittaessa vähän suolaa. Itse laitan aina. Anna hautua kannen alla vielä pari minuuttia. Lehtikaalin pitää pehmetä, mutta sen pitäisi olla edelleen napakkaa.
  4. Kippaa lehtikaali tarjoiluastiaan jäähtymään.
  5. Kuori porkkanat. Leikkaa ne pitkiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Puolita kirsikkatomaatit. Lisää porkkanat, tomaatit ja pinaatti jäähtyneeseen lehtikaaliin. Ripottele sekaan myös seesaminsiemenet.
  6. Tee kastike sekoittamalla yhteen sinappi, sitruunamehu, oliiviöljy ja seesamiöljy. Maistele, että kastikkeen maut ovat omasta mielestäsi tasapainossa. Itse pidän kirpeästä kastikkeesta, mutta jos kaipaat makeutta (etkä ruoki vegaania), lisää vähän hunajaa.
  7. Sekoita kastike salaattiin. Nauti!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.