Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 201 keittokirjaan.

Unohda lötköt salaatit! Tässä lisukesalaatissa on kunnon purutuntuma ja rutkasti vihreitä kasviksia.

Ystäväni pohtii vegaaniseen ruokavalioon siirtymistä ja viettää nykyään joka toisen kuukauden vegaaniravinnolla.

Vegaaniruoka kiinnostaa itseänikin, tosin lähinnä luovan raaka-aineiden käytön ja uusien makujen takia. Rakastan liikaa pihvejä, leikkeleitä ja juustoa, jotta pystyisin luopumaan niistä kokonaan.

Mutta kasviksia syön mielelläni!

Olen viime aikoina fiilistellyt etenkin salaatteja, joihin ei panna lehtisalaattia tai muita salaattiin oletusarvoisesti kuuluvia rehuja. Niiden sijaan olen käyttänyt salaattien pohjana esimerkiksi lehtikaalia, (baby)pinaattia, kaalia, parsakaalia... kaikkea missä on kunnolla väriä, makua ja ennen kaikkea rakennetta.

Vegaanikuukautta viettävä ystävä oli tulossa illaksi kylään (katsomaan Hottisten starttia ja juomaan viiniä). Oli selvää, että haluaisin tehdä lehtikaalipohjaista salaattia, mutta kastikkeen valinta mietitytti. Oma perussalaatinkastikkeeni kun koostuu dijonsinapista, oliiviöljystä, sitruunamehusta ja hunajasta. Ja viimeksi mainittu ei vegaaneille uppoa, kun kyseessä on kuitenkin eläinperäinen tuote.

Päätin tuoda soosiin makua seesamiöljyllä, koska se sopii mielestäni aika kivasti lehtikaalin makuun. Etenkin kun olin haudutellut lehtikaalisilppua hetken pannulla valkosipulin ja sitruunan kanssa. Pieni kesytys tekee lehtikaalille hyvää. Silloin se pysyy napakkana, mutta on helpompi syödä. Pinaatinlehdet laitoin salaattiin sellaisenaan.

Koska salaatti kaipasi väriä, laitoin ystävän suikaloimaan joukkoon muutaman porkkanan ja rasiallisen kirsikkatomaatteja. Sing for your supper, tiedättehän! Kaapissa oli myös seesaminsiemeniä, joten päätin ripotella nekin mukaan salaattiin.

Salaatti maistui hyvällä tavalla terveelliseltä. Siinä oli sopivassa suhteessa makua ja rousketta. Kerrassaan hyvä ja ryhdikäs yhdistelmä, en kaivannut edes kastikkeen pientä hunajatippaa.

Ja maistui myös vegaaniystävälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-seesamisalaatti

Ainekset

1
pss
lehtikaalia (200 g)
3
rkl
oliiviöljyä
2
valkosipulinkynttä
1/2
sitruunan mehu
(suolaa)
mustapippuria
1
pss
(baby)pinaattia (pari kolme kourallista)
3
porkkanaa
1
rasia
kirsikkatomaatteja
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kastike
1
tl
dijonsinappia
1/2
sitruunan mehu
1/2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
seesamiöljyä
(hunajaa)

Työvaiheet

  1. Revi lehtikaalin ruodit ja hienonna lehdet silpuksi.
  2. Kuumenna paistokasarissa oliiviöljyä. Lisää lehtikaalisilppu ja paistele viitisen minuuttia. Pidä kansi päällä.
  3. Lisää hienonnettu valkosipuli, puolikkaan sitruunan mehu (toinen puoli käytetään kastikkeeseen), pari rouhaisua mustapippuria ja tarvittaessa vähän suolaa. Itse laitan aina. Anna hautua kannen alla vielä pari minuuttia. Lehtikaalin pitää pehmetä, mutta sen pitäisi olla edelleen napakkaa.
  4. Kippaa lehtikaali tarjoiluastiaan jäähtymään.
  5. Kuori porkkanat. Leikkaa ne pitkiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Puolita kirsikkatomaatit. Lisää porkkanat, tomaatit ja pinaatti jäähtyneeseen lehtikaaliin. Ripottele sekaan myös seesaminsiemenet.
  6. Tee kastike sekoittamalla yhteen sinappi, sitruunamehu, oliiviöljy ja seesamiöljy. Maistele, että kastikkeen maut ovat omasta mielestäsi tasapainossa. Itse pidän kirpeästä kastikkeesta, mutta jos kaipaat makeutta (etkä ruoki vegaania), lisää vähän hunajaa.
  7. Sekoita kastike salaattiin. Nauti!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.