Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 157 keittokirjaan.

Unohda lötköt salaatit! Tässä lisukesalaatissa on kunnon purutuntuma ja rutkasti vihreitä kasviksia.

Ystäväni pohtii vegaaniseen ruokavalioon siirtymistä ja viettää nykyään joka toisen kuukauden vegaaniravinnolla.

Vegaaniruoka kiinnostaa itseänikin, tosin lähinnä luovan raaka-aineiden käytön ja uusien makujen takia. Rakastan liikaa pihvejä, leikkeleitä ja juustoa, jotta pystyisin luopumaan niistä kokonaan.

Mutta kasviksia syön mielelläni!

Olen viime aikoina fiilistellyt etenkin salaatteja, joihin ei panna lehtisalaattia tai muita salaattiin oletusarvoisesti kuuluvia rehuja. Niiden sijaan olen käyttänyt salaattien pohjana esimerkiksi lehtikaalia, (baby)pinaattia, kaalia, parsakaalia... kaikkea missä on kunnolla väriä, makua ja ennen kaikkea rakennetta.

Vegaanikuukautta viettävä ystävä oli tulossa illaksi kylään (katsomaan Hottisten starttia ja juomaan viiniä). Oli selvää, että haluaisin tehdä lehtikaalipohjaista salaattia, mutta kastikkeen valinta mietitytti. Oma perussalaatinkastikkeeni kun koostuu dijonsinapista, oliiviöljystä, sitruunamehusta ja hunajasta. Ja viimeksi mainittu ei vegaaneille uppoa, kun kyseessä on kuitenkin eläinperäinen tuote.

Päätin tuoda soosiin makua seesamiöljyllä, koska se sopii mielestäni aika kivasti lehtikaalin makuun. Etenkin kun olin haudutellut lehtikaalisilppua hetken pannulla valkosipulin ja sitruunan kanssa. Pieni kesytys tekee lehtikaalille hyvää. Silloin se pysyy napakkana, mutta on helpompi syödä. Pinaatinlehdet laitoin salaattiin sellaisenaan.

Koska salaatti kaipasi väriä, laitoin ystävän suikaloimaan joukkoon muutaman porkkanan ja rasiallisen kirsikkatomaatteja. Sing for your supper, tiedättehän! Kaapissa oli myös seesaminsiemeniä, joten päätin ripotella nekin mukaan salaattiin.

Salaatti maistui hyvällä tavalla terveelliseltä. Siinä oli sopivassa suhteessa makua ja rousketta. Kerrassaan hyvä ja ryhdikäs yhdistelmä, en kaivannut edes kastikkeen pientä hunajatippaa.

Ja maistui myös vegaaniystävälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-seesamisalaatti

Ainekset

1
pss
lehtikaalia (200 g)
3
rkl
oliiviöljyä
2
valkosipulinkynttä
1/2
sitruunan mehu
(suolaa)
mustapippuria
1
pss
(baby)pinaattia (pari kolme kourallista)
3
porkkanaa
1
rasia
kirsikkatomaatteja
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kastike
1
tl
dijonsinappia
1/2
sitruunan mehu
1/2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
seesamiöljyä
(hunajaa)

Työvaiheet

  1. Revi lehtikaalin ruodit ja hienonna lehdet silpuksi.
  2. Kuumenna paistokasarissa oliiviöljyä. Lisää lehtikaalisilppu ja paistele viitisen minuuttia. Pidä kansi päällä.
  3. Lisää hienonnettu valkosipuli, puolikkaan sitruunan mehu (toinen puoli käytetään kastikkeeseen), pari rouhaisua mustapippuria ja tarvittaessa vähän suolaa. Itse laitan aina. Anna hautua kannen alla vielä pari minuuttia. Lehtikaalin pitää pehmetä, mutta sen pitäisi olla edelleen napakkaa.
  4. Kippaa lehtikaali tarjoiluastiaan jäähtymään.
  5. Kuori porkkanat. Leikkaa ne pitkiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Puolita kirsikkatomaatit. Lisää porkkanat, tomaatit ja pinaatti jäähtyneeseen lehtikaaliin. Ripottele sekaan myös seesaminsiemenet.
  6. Tee kastike sekoittamalla yhteen sinappi, sitruunamehu, oliiviöljy ja seesamiöljy. Maistele, että kastikkeen maut ovat omasta mielestäsi tasapainossa. Itse pidän kirpeästä kastikkeesta, mutta jos kaipaat makeutta (etkä ruoki vegaania), lisää vähän hunajaa.
  7. Sekoita kastike salaattiin. Nauti!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 950 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Yksinkertainen salaatti maistuu erityishyvältä, kun suolaat tomaatit ensin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 30 min suolaus

Tomaattipiparjuurisalaatti

Ainekset

5
tomaattia
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
4
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
valkosipulinkynsi
2
tl
raastettua piparjuurta
1
dl
hienonnettua lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Pese ja leikkaa tomaatit viipaleiksi. Ripottele päälle runsaasti suolaa ja jätä lävikköön valumaan 30 minuutiksi. Laita tomaatit suureen kulhoon ja lisää öljy, etikka ja pippuri. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi ja piparjuuri joukkoon. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
  2. Asettele laakealle vadille ja hienonna persilja päälle. Tarjoa grilliruokien kanssa.

Kommentit (0)

Raparperi-kauramurupiirakka, pellillinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Uunipellilinen/30palaa
Valmistusaika
1,5h
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-kauramurupiirakka

Ainekset

175
g
Voita sulatettuna
6
dl
Vehnäjauhoja
2
dl
Sokeria
1
rkl
Vaniljasokeria
2
tl
Leivinjauhe
3
dl
Turkkilaista jugurttia
2
Kpl
Kananmunaa
Täyte:
10
dl
Raparperia pieniksi paloiteltuna
1,5
dl
Sokeria
2
tl
Sitruunankuorta raastettuna (tai tilkka sitr.mehua)
400
g
Valion sitruunarahkaa (2prk)
Muruseos:
75
g
Voita (hieman pehmitettynä)
2
dl
Kaurahiutaleita
1,5
dl
Fariinisokeria
1
dl
Vehnäjauhoja
1
tl
Kardemummaa tai vaihtoehtosesti vaniljasokeria
1/4
tl
Suolaa hyppysellinen

Työvaiheet

Yhdistä pohjan kuivat aineet ja lisää niihin sulatettu voi. Yhdistä pohjaseokseen turkkilainen jugurtti ja kanamunat.
Levitä seos leivinpaperin ja uunipellin päälle. Käytä taikinan levittämisessä esim.vehnäjauhoisia käsiä.

Tee täyte:
Sekoita sokeri, sitr.kuori ja rahkat keskenään ja levitä seos taikinapohjan päälle.
Lisää sitten paloitellut raparperinpalat tasaisesti taikinapohjan ja rahkaseoksen päälle.

Tee muruseos:
Sekoita keskenään pehmennyt voi, kaurahiutaleet, fariinisokeri, vehnäjauho ja muruseoksen mausteet.
Lisää muruseos tasaisesti pellille taikinarahkaraparperien päälle.

Paista kiertoilmauunissa 175C / n.30min. (Tai ns.normiuunissa 200C /n.40min.) tarkkaile, kypsyys riippuu omasta uunistasi..

Tarjoa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (1)

Tupajumi
Seuraa 
Liittynyt6.3.2016

Minun makuun paras raparperipiirakka jota olen tähän mennessä maistanut! Sitruunarahkan ja raparperien maku sopi täydellisesti keskenään, ihanan kirpakkaan keväistä! Sekä murukauraseos on naminami.. ja yllättävän helppo oli tehdäkin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Pipsa Hurmerinta KUVA Panu Pälviä

Varhaiskaali, tuo alkukesän aarre. Pipsa Hurmerinnan ohjeessa kaali käytetään grillissä ja sen kaveriksi tehdään ihana tahinikastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu kaali ja tahinikastike

Ainekset

2
(à 500 g)
varhaiskaalia
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
sormisuolaa
1
tl
mustapippuria
Tahinikastike
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
korianterinsiemeniä
1
dl
oliiviöljyä
½
dl
tahinia
½
dl
punaviinietikkaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
lehtipersiljaa tai korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista kastike. Paahda siemeniä kuivassa paistinpannussa keskilämmöllä muutama minuutti. Murskaa ne morttelissa. Sekoita kaikki kastikkeen aineet kulhossa. Ohenna kastiketta tarvittaessa vedellä.
  2. Leikkaa kumpikin kaali neljäksi lohkoksi. Sivele leikkauspinnat oliiviöljyllä ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria. Grillaa kaaleja keskikuumassa grillissä noin viisi minuuttia koko ajan käännellen, jotta ne eivät pala. Kaalit ovat valmiita kun kanta on pehmennyt ja pinta on kauniin paahtunut.
  3. Laita kaalit vadille ja kaada kastike niiden päälle. Hienonna lehtipersiljaa pinnalle. 

Vinkki! Voit grillata kaalit uunissa grillivastusten alla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Kesäinen pasta tehdään varhaiskaalista. Yksinkertaiset makuyhdistelmät osuvat juuri kohdilleen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäpasta

Ainekset

300
g
(pappardelle)pastaa
1
varhaiskaali
1
nippu (120 g)
kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
sokeria
1
tl
kuminansiemeniä
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku kirveliä

Työvaiheet

  1. Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/2 l vettä) 8–10 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota noin 1 dl keitinvettä talteen ja valuta pasta.
  2. Halkaise kaali ja leikkaa se noin 2–3 cm:n viipaleiksi. Viipaloi kevätsipulit.
  3. Kuumenna 1 rkl voita pannussa ja paista siinä kevätsipuleita 2 minuuttia. Siirrä sipulit pois pannusta. Lisää 1 rkl voita pannuun. Sekoita sokeri voihin ja ruskista keskilämmöllä 3–5 minuuttia. Lisää kuminansiemenet ja kaali ja paista 3–5 minuuttia. Sekoita etikka, suola ja pippuri kaalipaistokseen.
  4. Lisää pasta ja tilkka keitinvettä kaalien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Hienonna kirveli viimeistelyksi.

Kommentit (1)

Aina paino reseptiin

Koska kaali ei ole aina saman kokoinen, voisi resepteihin kirjoittaa grammat!