
Unohda lötköt salaatit! Tässä lisukesalaatissa on kunnon purutuntuma ja rutkasti vihreitä kasviksia.
Ystäväni pohtii vegaaniseen ruokavalioon siirtymistä ja viettää nykyään joka toisen kuukauden vegaaniravinnolla.
Vegaaniruoka kiinnostaa itseänikin, tosin lähinnä luovan raaka-aineiden käytön ja uusien makujen takia. Rakastan liikaa pihvejä, leikkeleitä ja juustoa, jotta pystyisin luopumaan niistä kokonaan.
Mutta kasviksia syön mielelläni!
Olen viime aikoina fiilistellyt etenkin salaatteja, joihin ei panna lehtisalaattia tai muita salaattiin oletusarvoisesti kuuluvia rehuja. Niiden sijaan olen käyttänyt salaattien pohjana esimerkiksi lehtikaalia, (baby)pinaattia, kaalia, parsakaalia... kaikkea missä on kunnolla väriä, makua ja ennen kaikkea rakennetta.
Vegaanikuukautta viettävä ystävä oli tulossa illaksi kylään (katsomaan Hottisten starttia ja juomaan viiniä). Oli selvää, että haluaisin tehdä lehtikaalipohjaista salaattia, mutta kastikkeen valinta mietitytti. Oma perussalaatinkastikkeeni kun koostuu dijonsinapista, oliiviöljystä, sitruunamehusta ja hunajasta. Ja viimeksi mainittu ei vegaaneille uppoa, kun kyseessä on kuitenkin eläinperäinen tuote.
Päätin tuoda soosiin makua seesamiöljyllä, koska se sopii mielestäni aika kivasti lehtikaalin makuun. Etenkin kun olin haudutellut lehtikaalisilppua hetken pannulla valkosipulin ja sitruunan kanssa. Pieni kesytys tekee lehtikaalille hyvää. Silloin se pysyy napakkana, mutta on helpompi syödä. Pinaatinlehdet laitoin salaattiin sellaisenaan.
Koska salaatti kaipasi väriä, laitoin ystävän suikaloimaan joukkoon muutaman porkkanan ja rasiallisen kirsikkatomaatteja. Sing for your supper, tiedättehän! Kaapissa oli myös seesaminsiemeniä, joten päätin ripotella nekin mukaan salaattiin.
Salaatti maistui hyvällä tavalla terveelliseltä. Siinä oli sopivassa suhteessa makua ja rousketta. Kerrassaan hyvä ja ryhdikäs yhdistelmä, en kaivannut edes kastikkeen pientä hunajatippaa.
Ja maistui myös vegaaniystävälle.
Lehtikaali-seesamisalaatti
Ainekset
Työvaiheet
- Revi lehtikaalin ruodit ja hienonna lehdet silpuksi.
- Kuumenna paistokasarissa oliiviöljyä. Lisää lehtikaalisilppu ja paistele viitisen minuuttia. Pidä kansi päällä.
- Lisää hienonnettu valkosipuli, puolikkaan sitruunan mehu (toinen puoli käytetään kastikkeeseen), pari rouhaisua mustapippuria ja tarvittaessa vähän suolaa. Itse laitan aina. Anna hautua kannen alla vielä pari minuuttia. Lehtikaalin pitää pehmetä, mutta sen pitäisi olla edelleen napakkaa.
- Kippaa lehtikaali tarjoiluastiaan jäähtymään.
- Kuori porkkanat. Leikkaa ne pitkiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Puolita kirsikkatomaatit. Lisää porkkanat, tomaatit ja pinaatti jäähtyneeseen lehtikaaliin. Ripottele sekaan myös seesaminsiemenet.
- Tee kastike sekoittamalla yhteen sinappi, sitruunamehu, oliiviöljy ja seesamiöljy. Maistele, että kastikkeen maut ovat omasta mielestäsi tasapainossa. Itse pidän kirpeästä kastikkeesta, mutta jos kaipaat makeutta (etkä ruoki vegaania), lisää vähän hunajaa.
- Sekoita kastike salaattiin. Nauti!